Science071: Hipper dan je denkt: Middeleeuwse architectuur

Vandaag bij Science 071: Elizabeth den Hartog vertelt ons als kunsthistorica waarom al 32 jaar lang haar hart sneller klopt voor de middeleeuwen. In reactie op Trump ontwikkelen de Russen een nieuw superwapen ontwikkelen. Hidde praat je bij over dit wetenschapsnieuws. Spijtoptanten die hun tatoeage willen verwijderen. Redacteur Boris vertelt je over de risico’s van laserbehandeling. En tot slot Redactrice Anne die voor de tweede wetenschapsvraag van deze week zich heeft verdiept in vitamine D en het belang hiervan tijdens de wintermaanden.

 

Onvermoeid houdt Elizabeth den Hartog zich al 32 jaar bezig met de de verbinding tussen architectuur, sculpturen en liturgie ten tijde van de middeleeuwen. Onze eigen Leidse Pieterskerk maakt deel uit van ons nationale erfgoed, wiens wortels terug gaan naar de middeleeuwen. Luister hier terug waarom de middeleeuwen tot op de dag van vandaag relevant voor ons blijven en waarom deze historica “zoekt op plekjes waar niemand komt.”

Leren in je slaap. Het bestaat echt! In het wetenschapsnieuws van deze week vertelt Hidde over een Zwitserse studie waaruit blijkt dat nieuwe kennis verankert tijdens onze slaap in de hersenen. Verder stijgen de spanningen nu president Poetin besluit om een nieuw superwapen te ontwikkelen in reactie op president Trump. Tot slot de ontwikkelingen het verband tussen terrorisme en psychische stoornissen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben vooralsnog niet kunnen bewijzen dat terroristen lijden aan psychische stoornissen in aanloop naar hun daden. 

Vijf jaar na het zetten van een tattoe geeft maar liefst 80% van de mensen aan dat zij spijt hebben hiervan. Een laserbehandeling biedt dan vaak de uitkomst, maar zoals redacteur Boris ons vertelt is een tatoeage makkelijker gezet dan eraf gehaald.

Tijdens de wintermaanden denken we er misschien minder aan, maar het is niet minder belangijk: Vitamine D! Redactrice Anne heeft zich deze avond verdiept in het gebrek aan vitamine D als gevolg van minder zon tijdens de winter. 

 

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×