(Archieffoto: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden bereikt 'historische' volgende ronde FIBA Europe Cup

Voor het eerst in de geschiedenis van de club is Zorg en Zekerheid Leiden Basketball doorgedrongen tot de achtste finale van de FIBA Europe Cup. Dat deed de ploeg door vanavond het verlies tegen Kataja in Finland onder de 16 punten te houden. Er werd met 92-80 verloren. Morgenochtend om 11.00 uur vindt de loting voor de volgende ronde plaats.

Voor het begin van de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden waren er vijf scenario’s om de laatste 16 te bereiken. De eerste optie was zelf de winst pakken in Joensuu, maar dat zat er niet in.

Een zege van Filou Oostende tegen SIG Strasbourg was optie twee. In het laatste kwart kwamen de Belgen, mede door sterk spel van Chase Fieler, op een 83-80 voorsprong. In de buzzer viel echter de gelijkmaker, waardoor er verlengd moest worden. In die extra tijd ging Filou Oostende met 94-100 onderuit.

Het volgende scenario dat in werking kon treden, waren nederlagen van Szolnoki Olaj en Z Mobile Prishtina in hun groep van de FIBA Europe Cup. s.Oliver Würzburg versloeg de Hongaren, maar Z Mobile Prishtina wist met klein verschil te winnen van Pinar Karsiyaka. Daardoor schoof Prishtina op naar de derde plaats en met een beter doelsaldo dan Zorg en Zekerheid Leiden.

Dan had je nog de FIBA Europe Cup groep met Donar. Als de Groningers of Petrolina AEK Larnaca zouden winnen, waren de kansen van Zorg en Zekerheid Leiden wel heel erg klein. Echter, er was ook nog een ontsnappingsroute via de Champions League. CEZ Nymburk was de enige overgebleven ploeg die nog een opt-in had aangegeven. De Tsjechen gingen na een voorsprong onderuit tegen Brose Bamberg. Omdat Lietkabelis wist te winnen, eindigde Nymburk op een gedeelde zesde plaats met JDA Dijon. Aangezien de Fransen op onderling resultaat de Tsjechen voor waren gebleven, werd CEZ Nymburk teruggeworpen naar de zevende plaats en dat betekent niet doorgaan naar de FIBA Europe Cup.

Op dat moment was Donar aan de verlenging tegen Pallacanestro Varese begonnen. Die uitslag had voor Zorg en Zekerheid Leiden dan geen betekenis meer, omdat alle nummers drie uit de groepen van de FIBA Europe Cup door mogen gaan.

Donar versloeg de Italianen overigens wel en is dus ook zeker van een plaats bij de laatste 16. Een confrontatie tussen de Groningers en Zorg en Zekerheid Leiden zit er niet in, want de zogenaamde ‘lucky losers’ kunnen niet tegen elkaar loten.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×