Coach Gerard Bakker Jr. staat zelf ook nog geregeld aan de tafel bij Scylla (Foto's: Wim de Leeuw).

Voor genomineerde coach is tafeltennis de moeder der sporten

Gerard Bakker jr. beschouwt zichzelf zeker niet de torenhoge favoriet voor de titel ‘Coach van het jaar’. Hij denkt eerder dat die prijs naar de Leidse coach van Alphense waterpoloërs zal gaan die afgelopen jaar drie hoofdprijzen pakte. Maar alle aandacht die tafeltennis kan krijgen is meegenomen. Want de ‘moeder aller sporten’ zoals Bakker het noemt, kan wel een steuntje in de rug gebruiken.

Als zoon van dé tafeltenniscoach van de jaren tweede helft van de twintigste eeuw Gerard Bakker sr. die met Bettine Vriesekoop internationaal succes boekte, lijkt het misschien onvermijdelijk dat je ook gaat tafeltennissen, maar Bakker heeft er helemaal zelf voor gekozen. “Ik heb absoluut een keus gehad. Ik ben op een gegeven moment gegrepen door het spel met alle technische en tactische aspecten. Ik doe het nog steeds graag.”

Bakker vindt dat er wel wat meer aandacht mag zijn voor jongere spelers om tijdig de talenten eruit te pikken. Zonder meteen het Aziatische model te willen kopieren waar kinderen van zes, zeven jaar al vier uur per dag trainen. “Het wordt daar veel meer opgelegd, terwijl ik vind dat het uit jezelf moet komen. En altijd in combinatie met school, want uiteindelijk moet je altijd nog verder.” Maar de tienduizend uren regel geldt zeker voor tafeltennis. En dat betekent dat je er minimaal dat aantal uren in moet steken om het spel echt onder de knie te krijgen.

De Leidse regio heeft in het verleden grote talenten voortgebracht, momenteel ziet Bakker alleen Kim Vermaas bij de vrouwen er echt bovenuit steken. “Er is weinig aandacht voor tafeltennis. De meeste verenigingen zien het aantal leden teruglopen. Veel gepassioneerde trainers zijn gestopt. Clubs klagen dat mensen niet meer komen kijken. We hebben weer een Nederlandse vrouw nodig die Europees kampioen wordt. Ik denk zeker dat het Vriesekoop-effect wel degelijk van toepassing kan zijn. Dan kan het ledenaantal wel weer aantrekken en het tij gekeerd worden. Dat zie je ook wel bij andere sporten.”

 

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met tafeltenniscoach Gerard Bakker Jr. van Scylla.

Vrijdag 8 februari worden in de Aalmarktzaal van de Stadsgehoorzaal de Leidse sportprijzen uitgereikt door de Leidse Sportfederatie. Aanvang 20.00 uur, iedereen is welkom.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×