(Foto's: Emile van Aelst)

100 Jaar Zangeres zonder Naam begon met een mooi eerbetoon in de Leidse Schouwburg

Dit jaar zou de Leidse Mary Beij, beter bekend als de Zangers zonder Naam op 5 augustus 100 jaar geworden zijn. Het hele jaar worden er tal van evenementen georganiseerd om de grootste zangeres van het levenslied te eren en herdenken. De aftrap werd zondagmiddag gegeven in de Leidse Schouwburg met een optreden van verschillende artiesten die ooit in de finale van het Leids Festival van het Levenslied hebben gestaan. Dit festival is in 1999 in het leven geroepen om het levenslied onder de aandacht te brengen. In 2008 werd er gestopt met het festival, omdat ondertussen het levenslied weer volop in de belangstelling stond. Als aanloop naar het Mary Beij jaar is in 2017 het festival weer nieuw leven ingeblazen en wordt nu tweejaarlijks gehouden met dit jaar op 30 november de finale.

De aftrap werd zondagmiddag gegeven door Robert van Hemert de winnaar van 2017. Het dameskoor Er Welt Een Traan heeft nooit in de finale gestaan, maar is in Leiden een fenomeen op het gebied van smartlappen en het levenslied, vandaar dat zij enkele nummers kwamen spelen en zingen. Karel Kaasschaaf won in 2004 het festival en is daarna vooral bekend geworden met zijn LOS Nedercoverband. Hij bracht het Zangeres zonder Naam nummer ‘Broekje van Jantje’ en sloot af met een mooie vertolking van Ramses Shaff’s nummer  ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Stefan Mondial uit Groenlo won in 2003 het festival met het nummer ’t Draaiorgel waarbij zelfs het draaiorgel van wijlen Lesly Krul op het podium stond. Het leek voor Stefan wel een thuiswedstrijd, al bij zijn eerste nummer stond de zaal volledig op zijn kop. Na zijn optreden wilde het publiek een toegift, maar door het strakke schema en de ‘strenge’ presentator Pierre Cortenraad was dit onmogelijk.

De Slechte Band werd in 1999 opgericht en plaatste zich direct voor de finale, waar zij vierde werden. Zij zongen het nummer ‘Ik voel me blauw’ waarmee ze destijds de finale bereikten en een aantal Zangers zonder Naam nummers. Speciaal ter gelegenheid van het herdenkingsjaar is door brouwerij Keytown craft een nieuw Leids biertje gebrouwen met de toepasselijke naam Bittere Tranen. Wethouder Yvonne van Delft mocht het eerste biertje proeven.

De grote klapper moest het optreden van Harmina de Jonge worden. Zij treedt regelmatig op als look-a-like van de Zangeres zonder Naam. Helaas wilde haar muziekband niet starten. Na een aantal vergeefse pogingen de band aan de praat te krijgen schoten andere artiesten haar te hulp, waardoor zij toch nog in beperkte mate kon optreden. Zaterdag 11 mei staat ze in het Openlucht Theater van de Leidse Hout, laten we hopen dat het geluid dan wel werkt.

 

Cultuur zzn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×