(Foto's: Emile van Aelst).

Eerbetoon aan Zangeres Zonder Naam trekt veel bezoekers op honderdste geboortedag

Het is flink dringen in de expositiezaal direct links naast de deur in Old School als op 5 augustus de Limburgse vlaaien met brandende kaarsen worden binnengebracht. Neef Willem Bey en superfan Janco blazen de kaarsjes uit. Honderd jaar Zangeres Zonder Naam. Als Leiden uitloopt voor de jonge Rembrandt, waarom dan niet voor Mary Servaes, geboren als Rietje Bey in Leiden.

Gideon Roggeveen en Roos-Marijn Kinkel, uitbaters van Old School, dachten dat de zangeres die miljoenen platen verkocht toch ook wel een klein podium verdiende op haar honderdste geboortedag. Een oproep bracht platenhoezen, een jurk, foto’s, filmbeelden en allerhande parafernalia naar Old School aan het Pieterskerkhof. Samen maakten ze er een intiem eerbetoon van aan de koningin van het levenslied.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Gideon Roggeveen van Old School, familieleden Willem en Betty Bey, fans van de Zangeres Zonder Naam en Linda Capel van BplusC over het Leids Amateurkunstfestival dat dit jaar in het teken staat van de koningin van het Levenslied.

De Zangeres Zonder Naam was geboren en getogen in Leiden, maar verhuisde voor de liefde naar Limburg, vandaar de vlaaien met kaarsjes om de eeuw van Mary te markeren. Ze nam 550 liedjes op, smartlappen, protestliederen maar ook vertalingen van klassiekers als My Way en nummers van Edith Piaff. Mary Servaes overleed op 79-jarige leeftijd op 23 oktober 1998.

Bij de opening van het pop-up museum kwamen mensen uit alle hoeken van Leiden alsook Limburg om herinneringen op te halen aan de Zangeres Zonder Naam. De tentoonstelling is nog de hele maand augustus te zien, Old School is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Verder is er ook een wandeling door Leiden langs plekken waar de familie Beij heeft gewoond. Is er ook een kleine expositie gewijd aan de Zangeres Zonder Naam in het kantoor van Erfgoed Leiden en Omstreken, Boisotkade 2a, te bezichtigen tot en met 25 oktober.

Meer Mary Servaes
Het Leids Amateurkunstfestival staat dit jaar ook in het teken van Mary Servaes en het levenslied. Wie een bijdrage wil leveren kan contact opnemen met Linda Capel van BplusC via email: info@leidsamateurkunstfestival.nl. Het Leids Amateurkunstfestival vindt plaats op 8,9 en 10 november. In het najaar is er weer het Leids festival van het Levenslied. Je kunt je nog inschrijven voor de voorronde op 17 oktober. Ga naar www.levenslied.nl. De grote finale is op 30 november in de Leidse Schouwburg en dan wordt er gestreden om de Mary Bey Bokaal.

 

 

Cultuur zzn


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×