Bomenbond in actie tegen kap langs Schuttersveld

36

De gemeente Leiden heeft een kapvergunning aangevraagd voor drie oude bomen langs het Schuttersveld. De bomen moeten wijken in verband met de aanleg van de nieuwe Valkbrug. De Bomenbond Rijnland gaat onderzoeken of er bezwaar tegen de kap wordt aangetekend.

“De stad heeft de afgelopen decennia al bijzonder veel oude bomen verloren door het ruimtelijke hapsnapbeleid”, zegt bestuurslid Johan Volkers van de bomenbond. “Stukje bij beetje wordt de stad minder groen”.

Delen

36 reacties

  • Een inwoner van Leiden op

   Dat is zeker een lulverhaal. De gemeente zegt zo vaak dat bomen gekapt moeten worden omdat ze ziek zijn terwijl dat helemaal niet zo is. Alleen maar omdat ze de plek voor bruggen en/of huizen nodig hebben. Verkeerd beleid…en steeds meer zieke mensen doordat er te weinig groen in de buurt is. Hopelijk kan de bomenbond hier daadwerkelijk en definitief iets aan doen.

   • Goh, heeft u die bewering -‘lulverhaal’- gecheckt bij de gemeente? Veel bomen zijn wel degelijk ziek of dood en moeten noodgedwongen gekapt worden. Zo hebben de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel kastanjebomen (m.n. paardenkastanjes) door bloedingsziekte het loodje gelegd, hoewel daar nu wel weer verbetering in is te zien. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/25/hoe-nederland-vecht-tegen-de-kastanjedood-2866868-a1503973 In Leiden staan of stonden heel wat kastanjes die kapot zijn gegaan. Bij de groenvoorziening zitten ze te kijken wat het beste plan is voor vervanging door andere soorten of soorten die resistent zijn.

    • Een inwoner van Leiden op

     Prima als zieke bomen die echt niet meer te redden zijn gekapt worden. Het gaat om bomen die gekapt worden omdat ze in de weg staan voor bebouwing etc en dat gebeurt steeds vaker onder het mom van “die bomen zijn ziek” terwijl dat aantoonbaar niet zo is en dat is niet oké. Bovendien komt er vaak niet een evenredig aantal bomen voor terug. Gaat u eens naar info avonden van bouwprojecten dan zult u merken hoeveel bomen er volgens de gemeente zgn ziek zijn…

 1. Margreet Stol

  jaja en de wethouder maar pretenderen dat Leiden groen en duurzaam zou worden. Alleen laat de gemeente het tegenovergestelde zien. Wethouder Martine Leewis, kom er maar in met een reactie!

  • Bomenbond Rijnland heeft al een indringend gesprek met deze wethouder gevoerd. Er staan nog meer gesprekken in de planning, want het is ronduit verbijsterend hoeveel groen de afgelopen decennia verdwenen is. Binnenkort hopen we dat op een plattegrond van de stad aan te geven (volg ons derhalve op Facebook en via http://www.bomenbondrijnland.nl).

   We zijn geen zeurders, maar bezorgde burgers, die de leefbaarheid van de stad willen verbeteren!

 2. Leiden is en blijft de minst groene gemeente van de benelux…. een treurige reputatie! Op dit moment is de gemeente alleen bezig met prestigeprojecten en ze willen zoveel mogelijk inwoners op een vierkante kilometer……

  • Daar maakt bomenbond Rijnland zich ook enorme zorgen over. Hopelijk trekken burgers ook aan de bel. De bond doet wat hij kan, maar kan dat niet alleen!
   Dank voor jouw bezorgdheid, Lideke!

 3. Wat een lul verhaal. Een boom die in de weg staat hak je gewoon om. Ergens anders komen wel weer nieuwe bomen.

  • Een inwoner van Leiden op

   @Gerart: u bent niet erg begaan met de natuur om u heen. Er komen meestal niet evenredig veel bomen voor terug als er gehakt wordt en vaak ook niet in de buurt van de omgehakte bomen..

   • Je moet dingen niet door elkaar halen. Steden zijn voor mensen. Wegen zijn om steden te verbinden en natuur is om de ruimte tussen te wegen op te vullen.

    • Een inwoner van Leiden op

     Wat een onzin. Steden moeten ook leefbaar blijven voor mensen. En die leefbaarheid wordt in Leiden steeds minder. Er hoort gewoon ook veel groen in een stad! Bovendien, als de Valkbrug gewoon op dezelfde plek als de oude vernieuwd zou worden, hoeft er geen boom gekapt te worden.

  • Ja, daar heb je in Leiden zeker goede ervaringen mee.
   Bomenbond Rijnland zal binnenkort op de site een overzicht plaatsen van wat er de afgelopen jaren aan groen is gesneuveld zonder voldoende compensatie.
   Dan zou het prettig zijn om dat eens goed te bestuderen. Trouwens: als je je ogen goed de kost zou geven, dan zie je zelf wel hoeveel groen, o.a. in Leiden Zuidwest, is verdwenen.
   Maar ja, dan moet je groen wel aan het hart gaan.

   • Een inwoner van Leiden op

    Misschien, indien mogelijk, ook een overzicht van groen wat de komende jaren door toedoen van de gemeente nog gaat verdwijnen? Dan worden degenen die het niet interesseert dat er steeds meer groen wordt weggehaald onder het mom van “die bomen zijn ziek” etc etc. eens wakker geschud…

 4. Een Leids burger op

  ¨De bomen moeten wijken in verband met de aanleg van de nieuwe Valkbrug¨ staat er in de berichtgeving. Over ziekte bomen wordt niet gesproken. Maar als de nieuwe brug breder wordt kan ik me voorstellen dat er een paar bomen moeten verdwijnen.
  Jammer helaas.

  • Natuurlijk willen wij ook positief zijn. Maar het woord ‘park’ wordt te vaak misbruikt.
   Kijk bijvoorbeeld maar eens wat er van het Churchillpark is geworden.
   Te vaak verdwijnen oude bomen, komen er her en der sprietjes voor terug, verdwijnen er struiken, omdat men geen onderhoudskosten wenst te maken. Het geld wordt liever aan megaprojecten (parkeergarages) uitgegeven.

   Nee, er is helaas alle reden tot zorg.
   Bomenbond Rijnland zal binnen afzienbare tijd op een kaart laten zien waar de afgelopen jaren geruisloos groen is verdwenen. Misschien krapt menigeen dan nog op het achterhoofd.
   We staan als gemeente al zwaar onderaan qua groen. Dat geeft te denken.
   Je verwacht dan een inhaalbeleid….

   • Wat een onzin om gemeenten te vergelijken met elkaar op grond van het aantal bomen. Dan wint Ede het altijd van Leiden. Maar Leiden zorgt wel voor huizen en werkgelegenheid. Die zogenaamde “groene gemeenten” jagen de mensen naar de steden door geen betaalbare huizen te bouwen waardoor alleen de rijken kunnen blijven pochen over hun “groene gemeente”. Oegstgeest is een aardig voorbeeld uit de regio. Kortom Leiden voor de mensen en de Veluwe voor de asociale rijken en hun boompjes.

 5. Joop J.Gijsman op

  Over lulverhaal gesproken, altijd maar verhalen bij de bomenbond die nergens op gebaseerd zijn, veel bomen weg maar niet praten over al het groen dat er bij komt en het goede onderhoud wat gepleegd wordt. Je zou ze toch het bos insturen.

  • Ongelofelijk hoeveel Bomen en Groen er in dit gebied al is verdwenen voor infrastructuele- en bouwontwikkelingen! En dan moet dit gebied de Duurzaamste Vierkanten Kilometer van Nederland worden. Het is een fopspeen.

  • Geachte heer Gijsman,

   wij zijn bijzonder benieuwd naar de plekken waar groen bij is gekomen.
   Per saldo verdwijnt er elk jaar meer groen dan er bijkomt.
   Dus graag een inhoudelijk-constructieve reactie.
   Onze ‘ongefundeerde’ verhalen worden door de praktijk ondersteund.

 6. Cindy Schouten

  Bomen zijn de longen van de aarde. Ze zuiveren de lucht en veel bomen in de stad zorgen voor koelte. Ze moeten alleen maar weg omdat het teveel kost kwa onderhoud

 7. en laten we het dan ook nog even hebben over de prachtige bomen die heus nog aan DE HOOIGRACHT staan. Wat zijn de plannen van de Gemeente Leiden? Schandalig! Zij willen alles kappen (lees: zinloos vernielen). Met vage plannen om ooit iets terug te zetten. Heeft men ooit van URGENDA gehoord? Schande dus, Leiden, wanneer een PROTEST?

 8. Een inwoner van Leiden op

  Zogenaamd zieke bomen op de Kaasmarkt….niet dus. Allemaal smoesjes om bomen te kappen om er huizen neer te zetten. Dure en uitzicht belemmerende huizen wel te verstaan.

  • Je woont in een STAD, dan is het enig uitzicht waar je recht op hebt de huizen aan de overkant van je straat(je)

 9. Een inwoner van Leiden op

  @Gerart: ach ach ach, wat een reactie weer. Bomen (en ander groen) moeten ook blijven voor de broodnodige gezonde lucht, ook in een stad. Bovendien hebben mensen lang geleden een huis gekocht met blijvend vrij uitzicht.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline