Herenstraat krijgt opknapbeurt tot ‘kwaliteit van binnenstad’

19

Winkelen in de Herenstraat moet gaan voelen als een wandeling door de binnenstad. Dit jaar komen er daarom Leidse Lantaarns, worden er snelheidsremmende maatregelen genomen en komt er meer ruimte om je fiets te parkeren. Donderdagavond ging de gemeenteraad akkoord met de plannen voor de winkelstraat en kan de schop zo snel mogelijk de grond in.

De kwaliteitsimpuls aan de winkelstraat is een langgekoesterde wens van zowel de winkeliers als de Leidse gemeenteraad. De straat moet daarmee namelijk beter gaan aansluiten bij de Doezastraat. “Niet wij bepalen of de twee straten bij elkaar horen, dat doet de klant al”, zeiden winkeliers in 2015 al. En in 2017 nam de gemeenteraad unaniem een motie aan om de Herenstraat op te pimpen. Bij de afgelopen begrotingsbehandeling werd er daarom geld vrijgemaakt, zodat er dit jaar kan worden begonnen met de – overigens relatief beperkte – werkzaamheden.

Wethouder Martine Leewis in gesprek met IJsbrand Terpstra over de plannen voor de Herenstraat

De kwaliteitsimpuls moet de winkelstraat het gevoel van de binnenstad opleveren. Daarom worden de lantaarnpalen in de Herenstraat (het deel tussen de Witte Singel en de Koninginnelaan) vervangen door de bekende Leidse Lantaarn. Ook wordt er meer ruimte gemaakt om fietsen te parkeren, waarvoor drie parkeerplaatsen worden opgeofferd. ’s Avonds en ’s nacht worden die gecompenseerd met parkeerplek op de laad- en losruimte van de verschillende winkels, waarmee een compromis is gevonden tussen winkeliers en bewoners.

Drempels
Een andere belangrijke maatregel is het aanleggen van drempels ter bevorderingen van de verkeersveiligheid. Ter hoogte van huisnummers 33 en 73 komen twee zogenoemde busvriendelijke drempels die de snelheid van doorgaand verkeer moeten beperken. Het gaat om verhogingen waar het vrachtverkeer ‘omheen’ rijdt, waardoor gevreesde extra trillingen worden voorkomen. Dat was een belangrijke voorwaarde bij het zoeken naar maatregelen om de snelheid in de straat te beperken en de reden dat gewone drempels rond kruispunten het niet redde.

De plannen zijn de afgelopen tijd gemaakt in nauw overleg met de buurtbewoners en winkeliers. “Het komt niet vaak voor maar we hebben zelfs complimenten gekregen over de participatie”, zei wethouder Martine Leewis daarover donderdagavond zelfs tevreden. “Dit zijn de relatief kleine projecten, die wel heel belangrijk zijn voor bewoners. We gaan niet de hele straat open leggen, maar we nemen wat kleinere maatregelen”, legt Leewis uit.

Geveltuinen
Voor de vergroening van de straat zijn in dit plan geen maatregelen opgenomen, dat wordt de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf. “Daar hebben we elders in de stad uitstekende ervaringen mee”, legt Leewis uit. Ze doet een oproep aan bewoners om bijvoorbeeld een geveltuin aan te leggen. “Juist als mensen zich er zelf verantwoordelijk voor voelen is het veel houdbaarder.” Leewis heeft voor het pleintje bij Teddy Kids wel een aantal ‘groene’ plannen, die gaat ze de komende tijd in overleg met de kinderopvang concretiseren.

Wanneer de werkzaamheden precies beginnen, kan Leewis nog niet zeggen. De overlast voor omwonenden en winkelend publiek zal overigens beperkt zijn, aangezien het om kleine maatregelen gaat. Alleen voor het plaatsen van de drempels zal de straat tijdelijk minder toegankelijk zijn, maar ook daar voorziet Leewis weinig problemen. “Juist omdat dit zo’n buurtproject is, gaan we er vanuit dat mensen weten dat dit gaat spelen.”

Delen

19 reacties

 1. Johan Volkers

  Zal tijd worden. Wat somber gedoe daar. Laat auto’s er gewoon eens om heen rijden. Maak er een laan van.
  Maar ja, dan gaan de winkeliers weer klagen. Snap het wel, maar echt gezelliger wordt het er zo niet op!

 2. Haha! Voor het groen moeten de bewoners zorgen. “Daar hebben we goede ervaringen mee.”
  Tja, de gemeente plant liever kunstgrasstroken rond ondergrondse containers.
  Het is verbijsterend hoeveel bomen en struiken gesneuveld zijn de afgelopen decennia.
  Maar het lange termijngeheugen ontbreekt totaal bij de gemeente. En dan zullen we het maar niet over lange termijnvisie (visie hoort feitelijk een lange termijn te hebben…)

  Ach ja, we staan onderaan qua groen. Daar mag je als gemeente echt trots op zijn….

 3. Christiaan van Minnen op

  We zijn in de Herenstraat ontzettend blij met de verbeteringen. Mooie lantaarns, beter straatmeubilair, overbodige en verouderde borden weg. Kleine kanttekeningen: geveltuintjes belemmeren de doorgang op de smallere gedeelten en leiden al gauw tot verrommeling. Buurtbewoners ruimen op zaterdagochtenden zelf vrijwillig zwerfvuil op en hopen dat het aantal afvalbakken niet zo drastisch vermindert als gepland. Samen maken we de stad…

 4. Mooi dat het college en de gemeenteraad het eens zijn met de voorstellen van het wijkcomite. Zo kan het dus gaan met actieve participatie van wijkbewoners. Ik hoop dat dit project nu snel gestart gaat worden.

 5. Hoeveel bomen en groenvoorzieningen wel niet sneuvelen en hoeveel stenen en asfalt we terug krijgen in het kader van zogenaamd economisch belang. Als we al willen (over)leven met zijn allen op deze wereld, moeten we toch echt anders gaan denken en handelen mensen…

 6. Meer Anton Pieck lantaarns. Kan daar eens een referendum over komen? Leiden als pretpark voor dagjesmensen die graag een dagje nostalgie komen opsnuiven. Nostalgie naar een tijd dat Leiden, oh ironie, juist voorop liep, ook cultureel.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline