(Foto's: J.P. Kranenburg).

Juichende mensenmassa ziet DIOK winnen van koploper

De meningen zijn er over verdeeld, maar of het nou 500 of 2000 toeschouwers waren, het staat vast dat héél véél mensen zaterdagmiddag de rugbyers van DIOK met 38-26 van koploper RC ’t Gooi zagen winnen. Even leek het er zelfs op dat de Leidenaren hun tegenstander zouden vermorzelen, maar dat stond de huidige landskampioen niet toe. DIOK blijft na deze overwinning derde en ’t Gooi eerste, maar de strijd om de landstitel ligt weer helemaal open.

Reanne van Kleef sprak na afloop met DIOK-spelers Mees van Oord en Illie Greeve. Van Oord drukte twee try’s en Greeve schoot alles tussen de palen raak. Daarmee namen ze een groot aandeel van het aantal gescoorde punten voor hun rekening.

Binnen anderhalve minuut was het al raak voor DIOK. Mees van Oord scoorde de eerste try en ook de conversie van Illie Greeve is raak: 7-0 voor DIOK. In de eerste helft werd het verschil zelfs uitgebreid tot 24- 5. Het massaal toegestroomde publiek was het erover eens: een oogstrelende eerste helft.  Van Oord kon zich daar ook wel in vinden: “We hebben de basis van de wedstrijd in de eerste helft gelegd.”

’t Gooi komt gevaarlijk terug
In de tweede helft lijkt DIOK op dezelfde voet door te gaan. Jordan Kersten opent binnen een minuut de score, Greeve converteert weer en captain Ross Bennie-Coulson scoort uit een penalty. 38-5 voor DIOK. Maar dan laat ’t Gooi zien dat ze niet voor niets bovenaan staan. Het roer wordt omgegooid en er worden drie trys achter elkaar gescoord waardoor het met 38-26 nog even spannend leek te worden.

“Ja poeh hoe komt dat? ’t Gooi heeft grote gasten”, zegt Greeve. “In de tweede helft gingen zij gewoon beuken beuken beuken en wij zakten een beetje in. Dat deden ze goed.”

Publiek geeft vleugels
Greeve vervolgt:”Je hoopt natuurlijk op zo’n start en we waren er ook echt op gebrand om te winnen. In de eerste helft hadden we gewoon vleugels. Dat kwam ook door de mensen langs de kant die ons gewoon met honderden  stonden aan te moedigen.” Van Oord vult aan: “We hebben van alle ploegen uit de Ereklasse het meeste publiek. Zeker tegen zo’n ploeg als ’t Gooi helpt dat echt. Het is heerlijk om zo te kunnen spelen.”

Strijd om landstitel
De laatste jaren lijkt DIOK tegen de andere titelkandidaten ’t Gooi en Hilversum altijd in de laatste minuten aan het kortste eind te trekken. Zo werd er ook vorige wedstrijd weer met 20-19 van Hilversum verloren. Met deze overtuigende overwinning nemen de Leidenaren nu hun sportieve revanche en laten ze zien dit jaar echt aansprak te maken op de eindoverwinning.

Greeve: “Ik denk dat we dit jaar zeker kans maken op de titel. Maar ik denk ook dat het op dit moment nog niet bekend is welke twee ploegen in de finale komen te staan, omdat er op dit moment gewoon meerdere goede teams zijn.” Van Oord: “Een voorspelling voor waar dit seizoen gaat eindigen? In de finale. En dan gaan we gewoon winnen.”

DIOK-voorzitter Cees Ahsmann stond na afloop juichend langs de kant high-fives uit te delen. “We hebben terrecht gewonnen. Alle mannen zijn blij, alle vrouwen zijn blij. Dit is hoe je breedtesport en topsport met elkaar combineert. Ja, ik ben een blije voorzitter vandaag.”