Wethouder Yvonne van Delft (links) legt uit de herinvoering van de optie om met contant geld te betalen verplicht is. Ondanks het feit dat er feitelijk geen vraag naar is.

Gemeente Leiden voert contant betalen opnieuw in: kosten 38.000 euro

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot herinvoering van de mogelijkheid tot contante betaling voor inwoners in het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Eind oktober 2018 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een brief gestuurd waarin staat dat een pin only-beleid volgens het Europees recht niet geoorloofd is. “Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder hiervoor bijzondere redenen aan te voeren”, aldus de ECB.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het opnieuw mogelijk maken van contant betalen bij de gemeente Leiden.

De gemeente Leiden hanteert al sinds 1 september 2014 een pin-only beleid. Door de uitspraak van de ECB moeten contante betalingen voor gemeentelijke producten weer mogelijk gemaakt worden. Inmiddels zijn de acties voor de implementatie voor contant betalen in gang gezet. In het Stadhuis en het Stadsbouwhuis wordt een balie ingericht waar contant betaald kan worden.

Herinvoering kost 38.000, maar vraag ernaar is 0
De kosten voor het formeel herinvoeren van de mogelijkheid om contant te betalen aan de balie van het stadhuis en het Stadsbouwhuis kost 38.000 euro. In 2018 heeft niemand aangegeven graag contant te willen betalen.

Contant betalen was de afgelopen jaren overigens niet helemaal onmogelijk. De gemeente had een informele werkwijze waardoor cash betalen mogelijk was. Tot het moment dat contant betalen ook officieel weer is ingevoerd, blijven contante betalingen op verzoek mogelijk via die huidige informele werkwijze.

Level
De implementatie van de nieuwe werkwijze is een snelle, simpele oplossing voor de korte termijn. Voor de nieuwe huisvesting in Level zal gekeken worden naar de beste lange termijn oplossing voor de realisatie van contante betalingen in Level.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×