Gemeente Leiden voert contant betalen opnieuw in: kosten 38.000 euro

57

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot herinvoering van de mogelijkheid tot contante betaling voor inwoners in het stadhuis en het Stadsbouwhuis. Eind oktober 2018 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een brief gestuurd waarin staat dat een pin only-beleid volgens het Europees recht niet geoorloofd is. “Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder hiervoor bijzondere redenen aan te voeren”, aldus de ECB.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Yvonne van Delft over het opnieuw mogelijk maken van contant betalen bij de gemeente Leiden.

De gemeente Leiden hanteert al sinds 1 september 2014 een pin-only beleid. Door de uitspraak van de ECB moeten contante betalingen voor gemeentelijke producten weer mogelijk gemaakt worden. Inmiddels zijn de acties voor de implementatie voor contant betalen in gang gezet. In het Stadhuis en het Stadsbouwhuis wordt een balie ingericht waar contant betaald kan worden.

Herinvoering kost 38.000, maar vraag ernaar is 0
De kosten voor het formeel herinvoeren van de mogelijkheid om contant te betalen aan de balie van het stadhuis en het Stadsbouwhuis kost 38.000 euro. In 2018 heeft niemand aangegeven graag contant te willen betalen.

Contant betalen was de afgelopen jaren overigens niet helemaal onmogelijk. De gemeente had een informele werkwijze waardoor cash betalen mogelijk was. Tot het moment dat contant betalen ook officieel weer is ingevoerd, blijven contante betalingen op verzoek mogelijk via die huidige informele werkwijze.

Level
De implementatie van de nieuwe werkwijze is een snelle, simpele oplossing voor de korte termijn. Voor de nieuwe huisvesting in Level zal gekeken worden naar de beste lange termijn oplossing voor de realisatie van contante betalingen in Level.

Delen

57 reacties

  • Nicoline Diouf

   Erik Rooijakkers ik vraag me ook af waar dat vandaan komt. Ik heb afgelopen jaar een keer iemand geholpen door voor hem te pinnen omdat hij alleen contant geld had…

   En zeker op 2 andere momenten dat ik er was heb ik iemand horen vragen of hij ook contant kon betalen…

   • Ik ben 2x voor niks geweest omdat ik niet contant kon betalen! Ik had vrij genomen , pasfoto’s gemaakt, lang gewacht …. uit eindelijk aan de beurt en dan accepteert de gemeente geen contant geld!

 1. Carla Ouwerkerk

  Hadden ze nog ergens een potje geld gevonden ?
  Indd.Bep dat geld had beter naar Leiden helpt kunnen gaan.
  Achterlijk zooitje is het toch.
  Contant geld weg en weer terug.
  Binnentuin aangelegd en nu moet het weer weg.
  Wat een verspilling.😡

 2. De gemeente had de contante betaling nooit moeten afschaffen! En het weer invoeren kost nu
  € 38.000,00.
  Niet te geloven hoe er in deze stad met geld wordt gesmeten!!!

 3. Margreet Stol

  Goeie zaak! Als hulpverlener weet ik dat de vraag niet 0 is. Er zijn allerlei doelgroepen die om diverse redenen alleen contant een ID etc kunnen betalen. Daarom moet contant geld blijven

  • Die vraag wilde ik ook net stellen. Één kassa aanschaffen en twee ambtenaren even een dagje laten oefenen met die nieuwe kassa. Ik heb ook in de detailhandel gewerkt en heb nog nooit gehoord dat iets dergelijks zoveel geld moest kosten.

  • Een Leids burger op

   Speciale betaalambtenaren die de hele dag achter de kassa uit hun neus te zitten vreten omdat vrijwel niemand meer contant wil betalen zijn duur. 🙂

 4. Een Leids burger op

  Veel mensen zullen gewoon met pin betalen.
  De gemeente gaat het contant betalen niet herinvoeren omdat ze daarmee zo graag ouderen e.d. zou willen tegemoetkomen hoor, maar omdat het van de ECB moet.
  ¨ Eind oktober 2018 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een brief gestuurd waarin staat dat een pin only-beleid volgens het Europees recht niet geoorloofd is. ¨
  Weer een staaltje van europese bemoeizucht dus …..

  • Je hebt zojuist geïllustreerd dat we Europese bemoeienis nodig hebben omdat onze eigen overheden zich niks aantrekken van -in dit geval bijvoorbeeld- ouderen. Hetzelfde geldt ook voor zaken als arbeidersrechten en milieuzaken. Er is den hoop mis met de EU maar dit is dus nu juist een voorbeeld van wat er goed aan is. 🙂

   • Een Leids burger op

    Nee, die hebben we niet nodig op dit terrein.
    .
    Of een gemeente haar inwoners contant, met pin of een combinatie daarvan wil aanbieden, zou aan die gemeente of landelijke overheid zelf voorbehouden moeten zijn en niet aan de EU.
    .
    Over pakweg 20 jaar betaalt niemand contant meer. Nu al zie je bij supermarkten kassa´s waar je zelf met pin kunt afrekenen. Dat wordt de trend.
    .
    En die paar ouderen kunnen eventueel ook geholpen worden door een ambtenaar, familielid of goede bekende bij het pinnen. Daar is helemaal geen Europese bemoeienis voor nodig.

 5. ” In 2018 heeft niemand aangegeven graag contant te willen betalen.”
  Totale onzin. Ik heb aan de balie duidelijk mijn bezwaar kenbaar gemaakt. De medewerker vertelde mij echter dat er geen andere mogelijkheid was dan betalen met de pinpas.

  • Reanne van Kleef
   Redactie Sleutelstad op

   Marcellus_B jouw oorspronkelijke reactie valt niet binnen de normen en waarden die wij op onze website hanteren. Omdat je wel een inhoudelijke reactie geeft, hebben wij ervoor gekozen deze niet te verwijderen maar aan te passen. Je bent natuurlijk vrij om de reactie in zijn geheel te verwijderen als je het hier niet mee eens bent. We vragen je bij deze om in het vervolg rekening te met andere mensen in de samenleving en geen beledigende teksten op onze platforms te plaatsen.

   De redactie van Sleutelstad

   • De linkse signatuur van de redactie is welbekend, maar met het woord ‘medewerker’ ontkent U haar vrouwelijkheid en dat vind ik niet erg inclusief. Om helemaal volledig te willen zijn had U er beter ‘medewerkster met overbodig teken van geloofsovertuiging op haar hoofd’ van kunnen maken.

   • Ik word nu wel nieuwsgierig naar de argumentatie/criteria van Sleutelstad (heb daar zelf in eerder verband naar gevraagd, bij wat ik zelf te ver gaande reactie vond, die Sleutelstad liet staan; verder geen reactie gehad).
    .
    De redenering van Marcellus_B lijkt te zijn geweest: (a) ik heb een keer aan de balie openlijk aangegeven dat ik vind dat je contant moet kunnen betalen. Dit voorbeeld bewijst dat de vraag van burgers naar de mogelijkheid van contant betalen niet 0 is. (b) de baliemedewerker was een moslima, neem ik aan, gezien haar hoofddoek. Ik ben aanhanger van een absolute scheiding van kerk en staat vind dat overheidspersoneel geen religieuze merktekens mag dragen.
    .
    Het argument (a) is van beperkte waarde. De behoefte is groter dan nul, dat blijkt ook ook andere reacties hier. Maar feitelijk kan dat nog steeds een zeer geringe behoefte blijken. Dat laatste hoeft ook nog geen dwingend argument te zijn om contant betalen niet mogelijk te maken (dus: kan nog steeds reden zijn om het wel mogelijk te houden), als het gaat om een minderheidsbelang dat de gemeente wil honoreren – zoals Margreet Stol boven bijvoorbeeld bepleit.
    .
    Ad (b) wat er nu staat, is irrelevant, detail dat niet de inhoud raakt. Misschien heeft Reanne met opzet de oorspronkelijk discriminerende opmerkingen van Marcellus_B gekuist. Dan verneem ik graag wat er precies over de schreef aan was.
    .
    Marcellus_B zelf maakt zich er goedkoop van af, verdedigt niet zijn oorspronkelijke commentaar maar plaatst een overbekende jijbak. Hij zou niet gekuist zijn omdat hij discrimineerde (of wat het ook precies was), maar omdat Sleutelstad ‘links’ is en eerlijke rechtse waarheid niet verdragen kan, of zoiets. Waarna hij, als een kleuter, naar de lezer seint dat het ging om een vrouw met een hoofddoek.
    .
    Als Marcellus_B geen haat jegens moslims heeft, zou hij zijn absolute scheiding van kerk en staat ook moeten willen toepassen op niet-moslims en andere ‘religieuze’ uitingen, zoals het dragen door overheidsdienaren van een halsketting met een kruis erop of een davidster, of een tulband door een Sikh.

   • Een Leids burger op

    Het is jammer dat de sleutelstadredactie de reactie van Marcellus_B niet heeft laten staan. Nu kan niet goed worden nagegaan wat er dan zo beledigend zou zijn. Persoonlijk zou ik er geen probleem mee hebben om door een moslima met hoofddoekje aan de gemeentelijke balie geholpen te worden. Net zoals bij AH aan de kassa. Maar het wordt een ander verhaal als het er TEveel gaan worden. Ook kan ik me het standpunt goed voorstellen dat overheidsdienaren TIJDENS overheidsdienst ¨neutraal¨ zouden moeten zijn en dus DAN geen geloofskenmerken dragen. Daar lijkt me niets discriminerends of beledigends aan mits op alle geloven van toepassing. En heeft dus ook niets met haat tegen moslims te maken.

    – En of men het nu leuk vindt of niet: over een aantal jaren neemt pinbetaling alleen maar toe en zal contant betalen steeds minder worden.

    .

     • Dank voor de link, maar je reactie mist het punt.
      .
      Je oorspronkelijke reactie lijkt gekuist vanwege het schenden van het criterium “Beledigende en/of discriminerende reacties zijn niet toegestaan”.
      .
      Ik vroeg Sleutelstad/Reanne de kuising te motiveren. Het waarschijnlijk toegepaste criterium heb ik nu, via de door jou aangeleverde link. Maar wat er concreet beledigend of discriminerend aan je uiting was, heeft Sleutelstad niet gemotiveerd, niet in eerste instantie en ook niet na mijn verzoek.
      .
      Dat verzoek mijnerzijds kwam voort uit het eerder laten passeren door Sleutelstad van reacties die voor mij, op grond van hetzelfde kennelijk gehanteerde criterium, niet door de beugel zouden kunnen maar wel bleven staan.
      .
      De vraag aan Sleutelstad de toepassing van haar beleid in dit geval te motiveren kun je een metavraag noemen, maar het is niet “op elkaar reageren”.
      .
      Ik reageer op jou omdat je je goedkoop verweerde, door de berisping door Sleutelstad te wijten aan de linkse inborst van de redactie maar niet te beargumenteren waarom je oorspronkelijke reactie niet discriminerend of beledigend was. Een jijbak.

     • Een Leids burger op

      Die regels worden dan in elk geval hier niet consequent toegepast.
      1.Laat anderen in hun waarde ……
      citaat Comment over Marcellus_B hierboven: ¨Waarna hij, als een kleuter…
      .
      2. Reageer op het nieuws en niet op elkaar.
      Het is dan wel vreemd dat als het niet de bedoeling is om op anderen te reageren er wel de mogelijkheid staat bij iedere reactie van beantwoorden…..

     • Eus de Watergeus op

      Natuurlijk mag er wel op elkaar gereageerd worden. Vermoedelijk wordt bedoeld dat reageerders inhoudelijk blijven reageren en ad-hominemreacties moeten mijden. Die laatste maken nog wel eens dat discussies oververhit raken.

  • Eus de Watergeus op

   Nee je moet je met drugs- en wapenhandel verdiende poen op je bankrekening zetten. Amateur.

 6. Die 38.000 euro zijn nodig omdat de gemeente eerder de fout heeft gemaakt om contante betalingen af te schaffen. Overigens, waarom maken mensen zich zo druk over dit bedrag? Het bedrag valt immers in het niet bij de miljoenenverspillingen aan parkeergarages, Singelpark en andere overbodige dure projecten, alsmede enorme kostenoverschrijdingen bij diverse andere begrotingsposten.
  De door bedrijfsleven en veel politici gewenste verdwijning van contant geld zou om meerdere redenen een zeer slechte zaak zijn voor burger en samenleving.

 7. Nu alle parkeer automaten ook weer geschikt maken voor cash! Inclusief het LUMC.
  Het is van de gekke dat Nederlandse gemeenten en overheden zomaar de Euro muntjes en biljetten afgeschaft hebben als wettig betaalmiddel. Ik ben heel blij dat deze overheids instellingen nu teruggefloten worden door de EU.
  Ik ben wel erg benieuwd wat voor kassa je kan kopen voor € 38.000;=. (foto graag)
  Gemeente Leiden kijk eens op Aliexpres, een beetje kassa met alle toeters en bellen heb je al voor minder dan €250,=.

 8. Martine Marijt Mergler

  Besef dat als je geen id kaart hebt je GEEN bankrekening kunt openen geen uitkering kunt aanvragen je je niet kunt inschrijven bjj de gemeente dus het is hard nodig sommige krijgen leefgeld contant en hebben niet eens pasje

 9. Tijn Snijders

  Kunnen we een specificatie krijgen van waarom dit 38.000 euro moet kosten? Waar gaan die kosten dan in zitten en is dat niet goedkoper te doen?

  Beetje vaag allemaal…

 10. Michiel Hoogland

  Die begroting zal er wel ongeveer zo uitzien vermoed ik:
  Er moet een ambtenaar worden aangesteld die belast is met het beheer van de kassa, 1FTE : 33.500
  Dan moet er een softwarepakket komen : 950,-
  De ambtenaar moet dan natuurlijk 3 dagen op cursus : 1350,- (inclusief lunch en reiskostenvergoeding)
  Er moet een verzekering voor contanten a 1,- per dag worden afgesloten : 365,-
  Het beveiligingscontract moet worden aangepast : +500,00
  Een contract bij de bank voor contant geld storten : + 250,-
  Er moet een kassa worden aangeschaft : 500,-
  Een hekje voor de wachtrij : 195,50
  Een gele streep op de grond om afstand te houden: 90,-
  En dan heb je nog 250,- euro wisselgeld nodig
  en een bordje KASSA : 49,50

  😀

 11. Typisch iets voor Leiden. Eerst het kalf laten verdrinken en dan de put dempen. Van doordacht beleid is weinig sprake, ook hierover weer. Het was en is toch logisch dat niet elke burger, of die nu uit Leiden komt of niet, met pin kàn betalen! Met welke reden dan ook. Als men dat in ogenschouw had genomen dan hadden de euro’s voor het afschaffen van pinnen en die van het nu weer terugbrengen naar de oorspronkelijke situatie veel beter besteed kunnen worden. Verdampt geld waar elke burger uiteindelijk voor opdraait!

 12. Misschien een idee, 1 locatie voor contant betaling en de rest pin. Dit drukt de kosten of moeten alle medewerkers een cursus kassadraaien hebben. Zo ja dag je supermarkt werken is de beste en snelste cursus en goedkoop.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline