(Foto: Reanne van Kleef).

Leiden wederom schaakstad tijdens 79e Noteboomtoernooi

Dit weekend komen er schakers uit het hele land – en zelfs van over de grens – naar de Sleutelstad om elkaar te treffen rondom de schaakborden. Wellicht niet zoveel als tijdens de Tata Steel Chess-dag in de Pieterskerk en ook de wereldtop blijft thuis, maar de strijd zal er niet minder om zijn.

Het Leids Schaakgenootschap organiseert voor de 79e keer het Noteboomtoernooi om oud-lid Daniel Noteboom te gedenken. Locatie is dit keer de vijfde verdieping van het Levelgebouw achter het station. Uitstekend te bereiken en misschien heeft dat ook wel bijgedragen aan het succes, want inmiddels is het toernooi helemaal vol, vertelt toernooidirecteur Ruddy van Wessel. “We hebben al zo’n 375 aanmeldingen. Wie zich nu nog wil aanmelden, komt op de reservelijst.”

20 uur
Er wordt gespeeld over zes ronden en dat is best pittig, zegt Van Wessel. Iedere deelnemer mag een ronde overslaan. Een wedstrijd duurt gemiddeld drieënhalf uur, dus als je alle rondes meespeelt is dat 20 uur. Er zijn drie categorieën, indeling geschiedt op basis van de ELO rating die door de Nederlandse schaakbond wordt vastgesteld en bijgehouden. Voor de senioren is er de vierkamp.

Maar misschien profiteert het Noteboomtoernooi ook wel een beetje van de prestaties van de eerste team van LSG IntelliMagic, dat vorig jaar voor de eerste keer in zijn bestaan de landstitel pakte en nu ook weer goed op koers ligt om het lanskampioenschap te prolongeren. Van Wessel speelde vorig jaar nog mee, maar heeft na het behalen van de titel het team verlaten om zich te concentreren op bijvoorbeeld de organisatie van dit toernooi. “Het was de kers op de taart.”


Rudy van Wessel in gesprek met Sport071-presentator Gerry van Bakel.

Vrijdagavond om 19.00 uur is de aftrap, geschaakt wordt er tot 23.00 uur. Publiek is het hele weekend van harte welkom. Op zaterdag beginnen de wedstrijden weer om 9.00 uur en wordt er wederom tot 23.00 uur geschaakt. Op zondag wordt er vanaf 9.00 uur gespeeld en de laatste ronde begint om 14.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van LSG.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×