Science071: De jongens tegen de meiden

Vandaag bij Science 071: Promovendus Bryant Jongkees komt vertellen hoe dopamine ons in staat kan stellen beter te presteren. Verder Lara Wierenga ontkracht de mythe dat jongens in hersenontwikkeling achterlopen op meisjes. Bovendien komt het laatste wetenschapsnieuws aan bod, deze week met redacteur Boris. Ten slotte legt redactrice Anne ons uit wat cafeïne met je lichaam doet. Kunnen we echt verslaafd raken aan koffie?

 


Donderdag presenteert Bryant Jongkees zijn promotieonderzoek over de effecten van dopamine op ons brein. Jongkees concludeerde dat onder invloed van de ‘juiste verhoudingen’ dopamine iemands cognitieve vaardigheden verbeteren. Daarnaast zouden we meer knipperen van meer dopamine. Hoe werkt dat? Luister daarvoor naar het fragment hierboven! 

 


Lara Wierenga maakt korte metten met de mythe dat jongens achterlopen in hun hersenontwikkeling ten opzichte van meisjes. Toch lopen de schoolprestaties van jongens vaak achter. Wierenga legt uit hoe dat toch kan. Redacteur Wouter ging bij haar op bezoek om haar alles te vragen over het onderzoek. Luister het fragment hierboven terug.


Droevig nieuws vanaf Mars, want Opportunity is overleden. De Marsrover kwam terecht in een grote storm. Verder vertelt Boris ons in het wetenschapsnieuws over een nieuwe techniek om buitenaards leven op te sporen. Deze techniek die op Nederlandse bodem is ontdekt maakt gebruik van licht. Ook heeft Boris nog wat smakelijk nieuws over de verschillen tussen kweekvlees en normaal vlees en hoe de hersenen gebruik maakt van smaak om de weg naar het eten te vinden. Je luistert alles hierboven terug.

 


Op het werk kunnen we niet zonder. Nederlanders drinken er het meest van ter wereld. We hebben het natuurlijk over: Koffie! Hoe komt het dat men wakker wordt van een kopje van het zwarte goud? Redactrice Anne zocht het uit en vertelt je er alles over. Luister het hierboven terug!

 

 

Advertentie

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×