Voordat bij De Lorentz de schop in de grond kon, is in 2017 uitgebreid gezicht naar niet ontplofte bommen uit WOII. (Foto: Emile van Aelst).

Gemeente claimt kosten explosievenonderzoek bij rijksoverheid

Voordat in maart 2017 officieel kon worden begonnen met de bouw van De Lorentz, dat is de nieuwbouw tegenover station Leiden Centraal op de hoek van de Stationsweg en de Schipholweg, heeft de gemeente voor ruim een ton aan onderzoeken uit laten voeren naar mogelijke explosieven in de bodem van het te bebouwen perceel. De omgeving van Leiden Centraal is een zogeheten ‘verdacht gebied’ waar het gaat om niet gesprongen explosieven (NGE). In de Tweede Wereldoorlog is het gebied rond het treinspoor zwaar bestookt.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Martine Leewis over het bommenonderzoek bij De Lorentz.

Bij het onderzoek zijn geen explosieven gevonden, maar het kostbare onderzoek naar afwerpmunitie is verplicht in verdachte gebieden. De rijksoverheid kent een regeling waarbij een gemeente zeventig procent van de gemaakte kosten kan declareren. Dat heeft Leiden nu alsnog gedaan. Via dat beroep op de ‘bommenregeling’ zal dus binnenkort ruim 70.000 euro op de gemeentelijke bankrekening worden bijgeschreven.

Leiden De Lorentz


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×