Toch geluidsschermen langs A4 bij Voorschoten

6

De provincie Zuid-Holland gaat toch geluidsschermen plaatsen langs de A4 bij Voorschoten en recreatiegebied Vlietlanden. Dat heeft Provinciale Staten vandaag besloten. Een voorstel daartoe van GroenLinks, CDA, D66, VVD, SP, PVDA en SGP/CU om binnen twee jaar de geluidsschermen te realiseren werd aangenomen. De provincie hoopt op medewerking van Rijkswaterstaat.

GroenLinks is blij dat Zuid-Holland de geluidschermen nu alsnog gaat plaatsen. In juni vorig jaar diende de partij een ook al voorstel in om geluidschermen te plaatsen langs de A4. GroenLinks lijsttrekker Berend Potjer: “Ik ben blij dat er na al die jaren eindelijk schot in komt en de bewoners straks eindelijk rustig kunnen slapen. Zo wordt een belofte ingelost en het vertrouwen in de politiek hersteld.”

Potjer ziet ook kansen om geluidswerende maatregelen op een groene manier in te vullen: “Een groene wal verrijkt bijvoorbeeld het landschap. Ook zien wij mogelijkheden voor zonnepanelen. Zo slaan we twee vliegen in één klap. Een duurzame en groene oplossing die de bewoners rust biedt.”

Delen

6 reacties

 1. Sebastiaan Hogewoning

  Om over 2 naar weer alles af te breken vanwege de rijnlandroute tussen tussen de n206 katwijk en de a4? Of heb ik dit nu compleet verkeerd. Kunnen ze dan niet beter nu wachten tot alles klaar is en het allemaal direct aan te leggen (samen met de verbindingsweg. Want dan weten ze hoe dit loopt waardoor het misschien anders neergezet moet worden wat weer geld kostl

 2. Laat de provincie dan ook de RijnGouwelijn compleet ondertunneling. Niet zien, niet horen en niet ruilen.

 3. Eindelijk heeft de lobby van Voorschoten succes! Maar ook de Oostvlietpolder en Vlietlanden hebben gevraagd om geluidsschermen en een groene buffer tussen het zwarte asfalt en de groene polder/recreatiegebied. Dit laatste stukje vogelrijke natuur van Leiden heeft dadelijk ernstig last van het enorme verkeerslawaai, de smerige uitlaatgassen en kijkt aan tegen 14 m hoge lelijke betonnen flyovers die het uitzicht verpesten. De halsstarrigheid van de Provincie was tekenend de laatste jaren. Een flyunder was te duur, toen ging de A4 50 m de polder in voor de flyover over A4 en een groenstrook langs het asfalt kon niet. Om de automobilist “een landschapspanorama” te gunnen. Wat ook kon was een peperduur bezoekerscentrum en en een portie mobiliteitspropaganda vanuit de gemeente Leiden en de Provincie. Hopelijk leveren de provinciale verkiezingen een natuurvriendelijker college en coalitie in de Staten op. En komt er ook een oplossing voor de Oostvliet waar de natuurvrienden om vroegen.

 4. Guido Aijkens op

  Weer een verspilling van miljoenen!
  De geluidsoverlast wordt zwaar overdreven.
  Wie regelmatig langs deze snelweg fietst heeft meer last van het ruisen van de wind dan van de snelweggeluiden! Bovendien is er open asfaltbeton gebruikt wat enorm geluiddempend werkt. En hoe zit het met de bewoners van Stompwijk? Krijgen die aan hun kant van de weg ook een scherm? Ik denk het niet want verschil moet er zijn….

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline