Mede-oprichter Earth and Fire overleden

10

Toetsenist en mede-oprichter Gerard Koerts van Earth and Fire is gisteren in het ziekenhuis van het Franse Perpignan overleden. Hij werd 71 jaar. Zijn vrouw Ella Koerts heeft dat via de Earth and Fire Facebookgroep aan de fans laten weten.

Koerts werd op 10 december 1947 in Leiden geboren. Op zijn veertiende vormde hij samen met zijn tweelingbroer Chris het duo met de toepasselijke naam The Singing Twins. Beide spelen gitaar. Uitgebreid met enkele andere muzikanten ontstaat de formatie The Swinging Strings, die met Top 40-repertoire lokale bekendheid geniet. In 1967 wordt, na toetreding van Hans Ziech en Cees Kalis, de groepsnaam veranderd in Opus Gainfull, een jaar later in Earth and Fire.

De leden van Earth and Fire kwamen uit Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Hun grootste hits waren Weekend, Memories die op nummer 1 van de Top 40 terecht kwamen. Hun eerste single ‘Seasons’ werd geschreven door George Kooymans van de Golden Earring en bereikte een tweede plek.

Delen

10 reacties

 1. Eric van 't Groenewout op

  Dit is triest nieuws. De tweelingbroers Koerts zijn een begrip in Nederland. Met Earth & Fire hebben zij de Nederlandse popmuziek van vele hoogtepunten voorzien. Earth & Fire behoorde ook tot de eerste Nederlandse groepen die prachtige albums uitbracht, zoals het conceptalbum Song of the Marching Children. In één woord: geweldig.
  Als jongetje vond ik het geweldig om te zien hoe de in mijn ogen hele grote popsterren Chris en Gerard Koerts net als ieder ander bij de bushalte op bus 45 stonden te wachten. Dat was op het hoogtepunt van hun roem.
  Op mijn middelbare school (Dalton, Voorburg) waren er elk jaar muziekdagen en daar stonden de broers hun instrumenten voor af. Ook de synthesizers van Gerard Koerts werden er neergezet. Earth & Fire behoorde met Golden Earring en Focus tot de beste popgroepen die dit land ooit heeft gehad. E & F singles als Ruby is the One, Memories, Wild and Exciting, Maybe Tomorrow, Maybe Tonight (mijn favoriet), Storm and Thunder, Seasons en Invitation zijn stuk voor stuk overeind gebleven. Gerard Koerts was zijn tijd ver vooruit (hij creëerde prachtige sounds en effecten) en ook als songwriter zal hij worden herinnerd als een van de hele groten uit de Nederlandse popgeschiedenis.

  • René Dentener op

   En niet te vergeten Ekseption met de virtuose Rick van der Linden, die met hetzelfde gemak de pianoconcerten van Rachmaninov uitvoerde als de symfonische rockmuziek van zijn groep. Deze generatie van vernieuwers sterft nu zo langzamerhand uit en vormt een schril contrast met gekunstelde en gecreërde artiesten die voortkomen uit vastgestelde formats als The Voice. ‘Tis gewoon een fabriek tegenwoordig, eigen inbreng is ver te zoeken.

 2. Gijsbert Groenveld

  Heb hem 5 jaar geleden ontmoet toen hij nog in Voorschoten woonde maar via stichting Radius in Leiden vrijwilligerswerk wilde gaan doen. Ik herinner me dat het een bijzonder vriendelijke en bescheiden man was. Verdrietig nieuws😓

 3. Manuel van Giepen op

  Zo herinner ik me de muziekwinkel van Van Heeringen op de Haarlemmerstraat, waar de broers Koerts soms op zaterdagmiddag gitaren enzo aan het uitproberen waren. Wij wilden ook “iets” in de muziek doen, dus vroegen we binnen om folders en brochures van mengpanelen en versterkers. Het antwoord luidde steevast: kom maar terug als je geld hebt…

 4. Ron BA Mittelmeijer op

  In 1968 of ’69 speelden the Swinging Strings in ‘De Zevensprong “aan de Bernhard kade. Ik stond als beginnend gitarist met open mond te kijken naar de virtuoze wijze waarop Solo’s en Riffs van de toenmalige hits werden gespeeld.
  Of het Gerard of Chris was ,…geen idee… maar deze muzikanten hebben een eeuwig durende indruk achtergelaten.
  Dit werd nogmaals bevestigd door hun optreden met Earth and Fire tijdens Pink In ’74.
  Hoewel mej. Kaagman met haar gouden stem en uitdagende podium act de aandacht eiste, bleef mijn aandacht toch voornamelijk uitgaan naar de muzikanten.
  Triest dat er landelijk nooit meer aandacht aan deze virtuoze musici is besteed. Dus, ergo, derhalve, resumerend en samenvattend. Pleit ik bij het verscheiden van Gerard Koerts voor een hommage voor alle top muzikanten die er zelf voor kozen de glitter en glamour te ontwijken en in alle bescheidenheid hun kwaliteiten ten dienste van de kleinkunst te stellen.

  • Geheel en al mer Ron eens , en vergeet Theo Hurts niet op de bas , mijn oude buurjongen !!

Je bent nu offline