Zaterdag aftrap lezingenreeks Rijksmuseum Boerhaave

Wie meer wil weten over Hermanus Boerhaave en zijn tijdgenoten kan vanaf aanstaande zaterdag een serie verdiepende lezingen met museumconservatoren en wetenschapshistorici volgen in het Leidse museum dat zijn naam draagt. De eerste ‘Salon Boerhaave’ heeft als thema ‘Boerhaave als leraar en als tentoonstellingsonderwerp’. Die middag spreken prof. dr. Harmen Beukers, medisch historicus, en museumconservator Tim Huisman van Rijksmuseum Boerhaave over de ‘leermeester van Europa’.

Chris de Waard in gesprek met Vera Weterings over de komende lezingenreeks bij Salon Boerhaave.

‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’. Zo luidde Boerhaave’s lijfspreuk en dit motto typeert zowel zijn godsdienstige opvattingen als zijn ideeën over de geneeskunde. In zijn lezing zal Harm Beukers aantonen hoe Boerhaave’s zoektocht naar de essentie, gecombineerd met zijn systematische geest, alle vakken waarin hij les gaf ingrijpend veranderde.

Aansluitend zal conservator Tim Huisman van Rijksmuseum Boerhaave spreken over de naamgever van het museum als tentoonstellingsonderwerp. Systematicus, didacticus, de leraar van heel Europa… Het mag duidelijk zijn: veel van Boerhaave’s werk had een theoretisch karakter. Dit stelt de makers van een tentoonstelling over zijn leven en werk voor uitdagingen. “Hoe zorgen we voor een aantrekkelijke presentatie die representatief is voor de grote medicus?” Tim Huisman neemt zijn toehoorders mee achter de schermen van de tentoonstelling Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap.

De lezing is de eerste van een serie. Via de website van Rijksmuseum Boerhaave staat informatie over de hele lezingenreeks. Ook kan men zich daar aanmelden voor de lezingen.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×