Zaterdag aftrap lezingenreeks Rijksmuseum Boerhaave

2

Wie meer wil weten over Hermanus Boerhaave en zijn tijdgenoten kan vanaf aanstaande zaterdag een serie verdiepende lezingen met museumconservatoren en wetenschapshistorici volgen in het Leidse museum dat zijn naam draagt. De eerste ‘Salon Boerhaave’ heeft als thema ‘Boerhaave als leraar en als tentoonstellingsonderwerp’. Die middag spreken prof. dr. Harmen Beukers, medisch historicus, en museumconservator Tim Huisman van Rijksmuseum Boerhaave over de ‘leermeester van Europa’.

Chris de Waard in gesprek met Vera Weterings over de komende lezingenreeks bij Salon Boerhaave.

‘Eenvoud is het kenmerk van het ware’. Zo luidde Boerhaave’s lijfspreuk en dit motto typeert zowel zijn godsdienstige opvattingen als zijn ideeën over de geneeskunde. In zijn lezing zal Harm Beukers aantonen hoe Boerhaave’s zoektocht naar de essentie, gecombineerd met zijn systematische geest, alle vakken waarin hij les gaf ingrijpend veranderde.

Aansluitend zal conservator Tim Huisman van Rijksmuseum Boerhaave spreken over de naamgever van het museum als tentoonstellingsonderwerp. Systematicus, didacticus, de leraar van heel Europa… Het mag duidelijk zijn: veel van Boerhaave’s werk had een theoretisch karakter. Dit stelt de makers van een tentoonstelling over zijn leven en werk voor uitdagingen. “Hoe zorgen we voor een aantrekkelijke presentatie die representatief is voor de grote medicus?” Tim Huisman neemt zijn toehoorders mee achter de schermen van de tentoonstelling Herman Boerhaave en de Gouden Eeuw van de wetenschap.

De lezing is de eerste van een serie. Via de website van Rijksmuseum Boerhaave staat informatie over de hele lezingenreeks. Ook kan men zich daar aanmelden voor de lezingen.

Delen

2 reacties

  1. Daar lom ik niet meer zo graag, nu het een schandalig uithangbord van Shell geworden is.
    Mijn legaat zijn ze kwijt!

  2. Heel verstandig, Mohammed. Ik ga er ook niet meer heen.
    Twee dagen geleden kopte de Volkskrant: “Rijksmuseum Boerhaave laat zich gebruiken als verlengstuk van de marketingmachine van Shell”. De eerste alinea van het artikel: “In een tijd waarin steeds meer ­musea de banden verbreken met fossiele multinationals wegens het willens en wetens verergeren van klimaatontwrichting, kiest het Rijksmuseum Boerhaave juist Shell als hoofdpartner. Het museum geeft de olie- en gasmultinational zelfs een jubelende hoofdrol in de permanente expositie over de hedendaagse vaderlandse wetenschapsgeschiedenis. Shell-baas Marjan van Loon staat er prominent op een voetstuk. Het ministerie van OCW prijst de financiële en inhoudelijke samenwerking met Shell. In een tijd dat het erop of eronder is voor het klimaat, is dat een gevaarlijk signaal.” De bijna laatste alinea: “De eenzijdige uitstalling van hoofdpartner Shell is een wetenschapsmuseum en rijksmuseum onwaardig. Het is bovendien ook gevaarlijk. Het Boerhaave laat zich gebruiken als een verlengstuk van de (kinder)marketingmachine van Shell en neemt daarmee stelling tegen de toekomst.” (het volledige artikel staat op de website van de Volkskrant)
    Een museumexpositie als propagandashow voor een mondiale milieuvervuiler en klimaatopwarmer van de ergste soort. Getverderrie! Uiteraard vindt het kabinet Shell & Unilever het prachtig.

Je bent nu offline