De eerste 100% elektrische stadsbussen van Arriva gaan volgende maand door Leiden rijden. (Foto/video: Chris de Waard).

Geruisloze bussen Arriva komen er aan #spoileralert

Volgende maand worden ze pas officieel gepresenteerd, maar wij zagen het eerste exemplaar vandaag al. Bij Station De Vink in de Stevenshof worden op 12 maart de 100% elektrische bussen waarmee Arriva door Leiden gaat rijden officieel getoond. Vandaag kwam de eerste emissieloze bus al even de busremise uitrijden. Nog niet voor het publiek, maar voor de chauffeurs. “Collega’s, hier ben ik dan” stond er dan ook vrolijk in het display vermeld.

Op het busplatform bij Leiden Centraal werd de eerste 100% elektrische stadsbus gepresenteerd aan de chauffeurs die ermee gaan rijden.

In juni vorig jaar werd al aangekondigd dat in de loop van 2019 alle 23 stadsbussen in Leiden worden vervangen door elektrische exemplaren. Dat proces moet uiterlijk in september zijn voltooid. Zodra alle bussen zijn omgeruild, is de hele stadsdienst uitstootvrij. In ruil voor de investering die Arriva doet in elektrische bussen, is de concessie van het ov-bedrijf met twee jaar verlengd.

Training voor Arriva-chauffeurs
De komende twee weken krijgen de chauffeurs van Arriva een training op de elektrische bus. Het rijdt toch iets anders dan een dieselbus en de chauffeurs zijn meer aangewezen op het dashboard, omdat de bus geen enkel motorgeluid produceert. Ook krijgen de chauffeurs uitleg over het opladen van de bussen. Dat gebeurt straks bij treinstation De Vink in de Stevenshof waar een zogeheten ‘laadplein’ voor de bussen is aangelegd. Dat laden gaat overigens net als bij personenauto’s met behulp van snelladers. Zo kan een bus worden volgetankt met een snelheid van vijf kilometer per minuut.

Duurzaamheid Leiden elektrischebus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×