Voortbestaan ZZ Leiden Basketball in gevaar bij uitblijven overeenstemming over ruimte voor sponsoren

28

Er komt vooralsnog geen handtekening van ZZ Leiden Basketball onder het contract dat sportwethouder Paul Dirkse de club heeft voorgelegd voor de huur van een ruimte in het nieuw te bouwen Indoor Sportcentrum ten behoeve van de Business Lounge van de Leidse basketballers. In die ruimte worden de sponsoren van de club ontvangen en kunnen ze met elkaar netwerken.

Chris de Waard sprak met sportwethouder Paul Dirkse over de zorgen die er leven bij belanghebbenden over het nieuwe Indoor Sportcentrum.

“En zonder Business Lounge, geen Business Club”, hield de Leidse topsportcoördinator Tjeerd Scheffer de leden van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving gisteravond voor. “Dit zijn serieuze problemen, het voortbestaan van de club wordt bedreigd”. Hij riep gemeente en basketballclub op om nog één keer met elkaar om tafel te gaan in een ultieme poging om er samen uit te komen.

Chris de Waard sprak met topsportcoördinator Tjeerd Scheffer over het nieuwe Indoor Sportcentrum en zijn zorgen over het voortbestaan van het eredivisiebasketball in Leiden.

Het bestuur van ZZ Leiden Basketball was gisteravond niet naar het stadhuis gekomen. Daar hoorde de raadscommissie de insprekers over de plannen voor een nieuwe sporthal die de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen. Voorzitter Marcel Verburg van ZZ Leiden Basketball heeft daar bewust voor gekozen, zo laat hij desgevraagd weten. “Misschien is dat ook wel goed. Je moet als gemeente een stedelijke voorziening neerzetten waarmee je topsport kan faciliteren. Niet alleen voor ZZ maar ook voor andere zaalsporten met ambitie. Zo’n accommodatie maakt het mogelijk om ook andere topsportevenementen naar leiden te halen, waardoor de exploitatie van het complex veel beter wordt”.

Bestuurslid Nienke Ledegang van de Leidse Sport Federatie is bang dat de hal straks te weinig capaciteit zal blijken te hebben.

Verburg stelt dat de huur die de gemeente vraagt voor de ruimte voor een businesslounge niet is op te brengen door ZZ Leiden. “Het is niet reëel om alle kosten van een businesslounge door ZZ Leiden te laten betalen, terwijl we de ruimte voor de rest niet commercieel mogen exploiteren. Dat maakt het voor ons onbetaalbaar”, zegt Verburg. “En het feit dat er nu geen businesslounge lijkt te komen, maakt verhuur van de hal voor topsportevenementen al veel minder aantrekkelijk”. Hij noemt het een verschil in visie over wat echt nodig is voor topsport en hoe je de exploitatie van het complex aantrekkelijker kan maken. Of dat verschil nog overbrugd wordt, moet de komende weken duidelijk worden. Voor de zomer buigt de raad zich over het definitieve plan voor het Indoor Sportcentrum.

Gymsport Leiden hield een vurig pleidooi voor een eigen verenigingsruimte in het nieuw te bouwen Indoor Sportcentrum. Dat komt er niet en voorzitter Arthur Haasbroek vertelt dat zijn club overweegt om dan zelf een clubhuis te bouwen.

Sportwethouder Dirkse gaat nu in principe verder met het uitwerken van de plannen zonder overeenkomst met ZZ Leiden. In dat geval komt er wel een ruimte voor een business club, maar die is dan niet exclusief voor ZZ Leiden. Dirkse: “Die kunnen hem dan huren op de momenten dat ze hem nodig hebben”.

Delen

28 reacties

 1. Annemarie Hoorn

  Typisch leiden, net niet. Eerst een te korte ijsbaan, een zwembad zonder ruimte voor de waterpoloërs en nu weer dit, hoezo leiden topsportstad? Stelletje kruideniers zijn het…….

  • Johan Pots

   Niek van Bemmel Oké, dat heb ik niet in de berichtgeving kunnen opmaken toen de bus gepresenteerd werd. Maar dan alsnog, zo’n bus helemaal in de outfit van ZZ-Leiden laten uitvoeren kost ook niet niks.

 2. Dick Barnhoorn

  Eerst volgende gemeenteraadsverkiezingen, keihart afstraffen die linkse zooi. Maar dit gaat we gebeuren ook hoor, als ik zo de geluiden hoor onder de leidse bevolking. En dan met een nieuw college ( top sport en verstand van zaken doen!) als nog de schade in Leiden met de sport repareren. Dus goed op letten op wie je, je stem uitbrengt.

  • Gingen Leidenaren maar eens stemmen heer Barnhoorn. Want geluiden onder de Leidse bevolking zullen er genoeg zijn. Maar de opkomst was bedroevend de laatste keer. Zeker in de ‘echte Leidse wijken’ kwam die Leidse bevolking van u niet opdagen.

 3. Bert de Ridder

  gaat misschien om een verschil in huurprijs van 20k. Waar gaat dit over wanneer je hier de overschrijdingen van de woningen voor de statushouders alsmede de uitbreiding van de Lakenhal tegenover zet! Beste Paul doe ff wat water bij de wijn ten opzichte van ZZ.

 4. Henk van der Nat

  Is er nou echt niemand die Dirkse kan overtuigen?
  Hij slaat de plank helemaal mis.. ook al met die schaatsbaan..
  Hij bepaald maar en over een paar jaar is hij burgemeester ergens in het midden van het land en zit Leiden met de brokken..

 5. Dick Barnhoorn

  Henk, met deze wethouder ben ik nu al bijna 3 jaar mee in de weer over de eigendommen van v.v. GHC. Tot heden beweegt hij nog geen mm naar onze kant toe. En wij hebben een aantal jaren geleden de gemeente wel geholpen, door een dartvereniging te huisvesten in het jeugdhonk van ghc. Dit doordat huurbaas Gemeente Leiden) schromelijk te kort had geschoten met het onderhoud van het gebouw waar deze dartclub in zat. Deze mensen moesten op last van de brandweer ala de minuut uit ivb met gevaarlijke toestanden! En aan wie denk je dat nu deze zelfde huurbaas gem leiden, al een aantal jaar het jeugdhonk verhuurd…?? Juist aan de dartvereniging. Kan je, je nu voorstellen hoe kwaad of de mensen van GHC zijn op deze wethouder. Maar we hebben misschien een slag verloren, maar geloof mij niet de oorlog.

 6. Ellen van Dijk op

  Probleem van hal opgelost. Als zz het niet kan betalen dan is de hal ook niet meer nodig want voor de breedte sport voldoet de 5 meihal nog wel 50 jaar.
  Ik ben een trotse Leidse, maar wat er iedere keer bedacht wordt op Stadhuisplein 1 is te gek voor woorden. Als zz dit jaar kampioen wordt doen we het feestje wel op de parkeerplaats achter de hal. Geen zin in slijmende bestuurders op dat moment.

 7. Marcel Boeré

  Ik hoop dat ze een goede verzekering hebben haha. Zo moeilijk is het toch niet om een backdrop te laten printen met een matrix van logootjes? Come on!

 8. Ik snap al dat geklaag over ‘links’ niet zo goed. D’66 is een rechtse partij, waar blijkbaar in Leiden veel behoefte aan bestaat. Dus die hebben we zelf in het zadel geholpen. D’66 is bovendien een extremistische partij in die zin dat ze extreem onbetrouwbaar is. Je kunt niet van D’66 op aan. Dat blijkt telkenmale. Maar daarmee heeft Leiden het bestuur dat het verdient.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline