Het nieuwe Indoor Sportcentrum aan de Boshuizerkade. (Impressie: Gemeente Leiden).

Voortbestaan ZZ Leiden Basketball in gevaar bij uitblijven overeenstemming over ruimte voor sponsoren

Er komt vooralsnog geen handtekening van ZZ Leiden Basketball onder het contract dat sportwethouder Paul Dirkse de club heeft voorgelegd voor de huur van een ruimte in het nieuw te bouwen Indoor Sportcentrum ten behoeve van de Business Lounge van de Leidse basketballers. In die ruimte worden de sponsoren van de club ontvangen en kunnen ze met elkaar netwerken.

Chris de Waard sprak met sportwethouder Paul Dirkse over de zorgen die er leven bij belanghebbenden over het nieuwe Indoor Sportcentrum.

“En zonder Business Lounge, geen Business Club”, hield de Leidse topsportcoördinator Tjeerd Scheffer de leden van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving gisteravond voor. “Dit zijn serieuze problemen, het voortbestaan van de club wordt bedreigd”. Hij riep gemeente en basketballclub op om nog één keer met elkaar om tafel te gaan in een ultieme poging om er samen uit te komen.

Chris de Waard sprak met topsportcoördinator Tjeerd Scheffer over het nieuwe Indoor Sportcentrum en zijn zorgen over het voortbestaan van het eredivisiebasketball in Leiden.

Het bestuur van ZZ Leiden Basketball was gisteravond niet naar het stadhuis gekomen. Daar hoorde de raadscommissie de insprekers over de plannen voor een nieuwe sporthal die de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen. Voorzitter Marcel Verburg van ZZ Leiden Basketball heeft daar bewust voor gekozen, zo laat hij desgevraagd weten. “Misschien is dat ook wel goed. Je moet als gemeente een stedelijke voorziening neerzetten waarmee je topsport kan faciliteren. Niet alleen voor ZZ maar ook voor andere zaalsporten met ambitie. Zo’n accommodatie maakt het mogelijk om ook andere topsportevenementen naar leiden te halen, waardoor de exploitatie van het complex veel beter wordt”.

Bestuurslid Nienke Ledegang van de Leidse Sport Federatie is bang dat de hal straks te weinig capaciteit zal blijken te hebben.

Verburg stelt dat de huur die de gemeente vraagt voor de ruimte voor een businesslounge niet is op te brengen door ZZ Leiden. “Het is niet reëel om alle kosten van een businesslounge door ZZ Leiden te laten betalen, terwijl we de ruimte voor de rest niet commercieel mogen exploiteren. Dat maakt het voor ons onbetaalbaar”, zegt Verburg. “En het feit dat er nu geen businesslounge lijkt te komen, maakt verhuur van de hal voor topsportevenementen al veel minder aantrekkelijk”. Hij noemt het een verschil in visie over wat echt nodig is voor topsport en hoe je de exploitatie van het complex aantrekkelijker kan maken. Of dat verschil nog overbrugd wordt, moet de komende weken duidelijk worden. Voor de zomer buigt de raad zich over het definitieve plan voor het Indoor Sportcentrum.

Gymsport Leiden hield een vurig pleidooi voor een eigen verenigingsruimte in het nieuw te bouwen Indoor Sportcentrum. Dat komt er niet en voorzitter Arthur Haasbroek vertelt dat zijn club overweegt om dan zelf een clubhuis te bouwen.

Sportwethouder Dirkse gaat nu in principe verder met het uitwerken van de plannen zonder overeenkomst met ZZ Leiden. In dat geval komt er wel een ruimte voor een business club, maar die is dan niet exclusief voor ZZ Leiden. Dirkse: “Die kunnen hem dan huren op de momenten dat ze hem nodig hebben”.

Leiden Politiek Sport Topsporthal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×