Ilie Greeven in de aanval. (Foto's: Els Barnas, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

DIOK verovert op spectaculaire wijze tweede plaats in Ereklasse

De Leidse rugbyers hebben dit weekend de tweede plaats in de Rugby Ereklasse verovert. DIOK won zelf met in de laatste seconden van de wedstrijd met 22-25 van de Haagse RC. Daarmee werd rivaal ’t Gooi gepasseerd op de ranglijst. De volgende wedstrijd van DIOK is pas weer op 6 april. Dan komt koploper Hilversum op bezoek.

De wedstrijd tussen de nummer drie en vier van de Ereklasse is altijd geladen. Voor de kick off gaf Head of Rugby Andy Egonu al aan dat je HRC nooit moet onderschatten: “HRC heeft een goed team. Ook in de eerste helft van de competitie hadden we een lastige match hier. We zijn voorbereid op een zware wedstrijd.”

Van der Avoird blokkeert conversie
Binnen vijf minuten na aftrap scoort Tom Altink de openingstry. De conversie gaat naast en de stand is 0-5. Vervolgens eindigt een mooie aanval van de Haagse ploeg net niet in punten. De bal wordt omhoog gehouden en DIOK komt mooi weg. Vijf minuten later is het echter wel raak. HRC legt de bal, na een intense aanval, over de lijn tussen de palen. De hard uitlopende Daan van der Avoird weet echter te voorkomen dat er geconverteerd wordt. Hij blokkeert het schot van de verraste kicker van HRC en de stand is gelijk 5-5.

Greeve speelt een sterke wedstrijd
Gelijkstand blijkt het thema van de hele wedstrijd te worden. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Den Haag toont mooi aanvallend spel en DIOK werkt hard, maar heeft in de afronding van aanvallen meermaals pech. Een opstootje op het veld zorgt ervoor dat een speler van beide ploegen met een gele kaart het veld moet verlaten. Dertig minuten in de eerste helft is het weer HRC dat scoort tussen de palen. Deze keer is de conversie wel raak en de Leidenaren kijken aan tegen een achterstand, 12-5. Net voor rust slaagt de sterk spelende Ilie Greeve er echter ook in voor DIOK te scoren. Met zijn eigen conversie zorgt hij voor een gelijkstand in de rust, 12-12.

Het wedstrijdbeeld blijft gelijk in de tweede helft. De ploegen geven elkaar geen centimeter toe en veel duels worden uitgevochten op het middenveld. Als dan DIOK een overtreding maakt krijgt HRC een penalty mee. Ze gaan succesvol voor de palen, 15-12.

Loon naar werken
Eindelijk volgt voor DIOK loon naar werken. Een lange aanval met veel fases eindigt in een try van Ross Bennie-Coulson. Greeve converteert, 15-19. Het gaat hard tegen hard en HRC begaat een overtreding. De penalty is vervolgens voor DIOK en Greeve schiet knap raak, 15-22. HRC weet dat het einde in zicht is maar heeft nog een offensief klaar. Uit een maul scoort de Haagse ploeg in de laatste minuten tussen de palen. Met een succesvolle conversie staat het weer gelijk, 22-22. Nog één minuut in de reguliere speeltijd. DIOK heeft nog een laatste kans om de overwinning naar zich toe te trekken. Na een handige turnover van de solide spelende Mees van Oord maakt Den Haag een overtreding. De referee geeft een penalty, maar de te overbruggen afstand is groot, ruim 50 meter. DIOK gaat voor de palen en de druk op kicker Greeve is immens. Onder luid gejuich van de meegereisde supporters verzilvert hij op onwaarschijnlijke wijze de kans. Greeve beslist de wedstrijd in het voordeel van DIOK op 22-25.

Volhardend en gedreven
Coach Andy Egonu zag waarom DIOK het lastig had in Den Haag: “Het is mooi dat we vandaag de punten mee naar huis nemen in een wedstrijd tegen een sterk HRC. Het was een moeizame strijd voor ons na twee zware ontmoetingen in de afgelopen weken tegen Hilversum en ’t Gooi. Mentaal hadden we wat uitdagingen, maar we slaagden er in in het spel te blijven. De jongens waren volhardend en gedreven. Ik ben trots op ze.

De top 6 is de sterkste die ik ooit in Nederland gezien heb. Castricum en HRC hebben een grote invloed op wie er in de top 2 eindigen. De vijf beste teams hebben, mathematisch gezien, allemaal een kans om daar te eindigen. Nu hebben de spelers even rust om te hergroeperen en op te laden voor de volgende vijf wedstrijden. Ik wil de spelers die voor de nationale teams gaan spelen heel veel succes wensen. Tot slot wil ik de supporters heel hartelijk danken voor hun steun in de top 6 tot nu toe. Ongelofelijk! We zullen het weer hard nodig hebben na deze rustperiode.”

Stand in de Ereklasse
Na vijf gespeelde wedstrijden, waar alle top 6 teams tegen elkaar gespeeld hebben, is de stand volledig gewijzigd ten opzichte van vorige week. Hilversum won uit tegen ’t Gooi en neemt nu de koppositie in met 23 wedstrijdpunten, gevolgd door DIOK met 22 punten op de tweede plaats. RC ’t Gooi neemt met evenveel punten de derde positie in vanwege het verlies vorige week tegen DIOK, gevolgd door CAS RC dat comfortabel won van The Dukes. HRC zakt een positie naar de vijde plek gevolgd door hekkensluiter The Dukes.

Op zaterdag 6 april is de eerstvolgende wedstrijd voor RC DIOK. Er wordt dan thuis gespeeld aan de Smaragdlaan tegen koploper Hilversum. De wedstrijd

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×