Aanhouding en doorzoekingen in onderzoek naar corruptie

De FIOD heeft vandaag drie bedrijfspanden en drie woningen doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar buitenlandse ambtelijke corruptie. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. De FIOD heeft een 48-jarige man uit de omgeving van Leiden als verdachte aangehouden.

Corruptiebetalingen via Nederland
Het vermoeden is dat Nederlandse vennootschappen op grote schaal het betalen van steekpenningen hebben gefaciliteerd. De steekpenningen werden betaald door het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht SA en waren vermoedelijk uiteindelijk bestemd voor buitenlandse ambtenaren en politieke partijen. Het gaat om minimaal honderd miljoen euro die op deze manier door het Nederlandse financiële stelsel is gestroomd.

Om de betalingen te verhullen, zijn structuren opgezet met Nederlandse vennootschappen. Ook is waarschijnlijk gebruik gemaakt van valse contracten en facturen om de geldstromen te onderbouwen. Vermoedelijk zijn de structuren opgezet en gefaciliteerd door Nederlandse betrokkenen uit de trust- en belastingadvieswereld.

Dit onderzoek vloeit voort uit het Braziliaanse “Car Wash-onderzoek” naar grootschalige corruptie.

Aanleiding strafrechtelijk onderzoek
Het onderzoek is gestart nadat een bank ongebruikelijke transacties had gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Ook vanuit de Belastingdienst kwamen signalen over de opgezette structuren.

Melden van ongebruikelijke transacties
De FIU is de instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een transacties als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×