De roze stoel die restaurant Dende op het terras zette uit protest tegen de strenge regels kan binnenkort bij het vuilnis gezet worden. (Foto: Facebook-pagina van de Roze Stoel).

Gemeente Leiden versoepelt terrasregels

Met het schrappen van een aantal regels die nu nog gelden voor terrassen in de Leidse binnenstad komt de gemeente horeca-ondernemers tegemoet die de afgelopen jaren stevige kritiek hadden op de knellende voorwaarden die in het centrum werden gesteld aan zaken als kleur- en materiaalgebruik bij terrasmeubilair.

De herziening van de terrasregels was een belangrijk verkiezingsthema en kwam daarom ook terecht in het beleidsakkoord dat D66, GroenLinks en de PvdA vorig jaar sloten. Vandaag stelde het college de nieuwe inrichtingseisen voor terrassen vast voor inspraak. De versoepelde regels zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de Leidse horeca.

Wethouder Yvonne van Delft (Economie en Binnenstad): “Leiden heeft een prachtige historische binnenstad met veel leuke cafés en restaurants waar je heerlijk op het terras kan zitten. Ondernemers gaven aan de oude terrasregels te beklemmend te vinden. Met deze nieuwe terrasregels zorgen we ervoor dat enerzijds de ondernemers meer ruimte hebben voor een eigen invulling van hun terras en anderzijds dat de veiligheid en het zicht op de historische gevels gewaarborgd blijven.”

Er zijn nieuwe regels voor het losstaande terrasmeubilair, zoals tafels en stoeltjes en overige losstaande elementen. Ondernemers krijgen meer vrijheid in kleurgebruik en mogelijkheden voor reclame. De regels voor terrasschermen en bouwwerken blijven gelijk. Deze worden getoetst aan de welstandsnota. Daarnaast zijn er regels voor de afmetingen van parasols toegevoegd.

De nieuwe inrichtingseisen zijn opgesteld op basis van gesprekken met de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Leiden en het Centrummanagement Leiden. De nieuwe regels liggen nu vier weken ter inzage voor inspraak. Het college hoopt dat de nieuwe terrasregels rond de start van het terrassenseizoen in april van kracht kunnen worden.

Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×