(Foto's: Gerry van Bakel).

Leidse fietsster (95) krijgt bronzen eerbetoon

Wereldwijd staat Nederland bekend als fietsland, maar op 95-jarige leeftijd nog moeiteloos te trappers ronddraaien om boodschappen te gaan halen of een kennis te bezoeken is altijd iets bijzonders. De Leidse Martha van der Kraats kwam met deze prestatie in aanmerking voor de bronzen trapper. Zilver en goud was voor mannen van 97 en 96 jaar. “Maar ik heb een fiets zonder motor,” zegt Van der Kraats, “zoals het hoort.”

Haar dochter Ella van der Kraats had haar moeder aangemeld voor de verkiezing van oudste fietser van Nederland. De hele familie is trots op hun sportieve moeder en oma. Kleinzoon Tim fietst wel altijd terug met zijn oma nadat ze bij hen heeft gegeten omdat het dan meestal donker is. “Maar ze komt wel alleen op de fiets naar ons toe, zegt hij. “Ik vind het ook vooral gezellig en blijf dan nog even GTST kijken met haar.”

Mevrouw Van der Kraats zelf is blij dat ze nog mobiel is en zelfstandig haar plan kan trekken. Wel vindt ze het jammer dat buiten haar kleinzoon en dochter, maar weinig mensen met haar mee gaan fietsen. Ze kan het goed vinden met haar buren, maar de buurvrouw rijdt alleen auto.

Bang om te vallen is ze niet, al is dat wel eens gebeurd. Ze zegt daar zelf heel simpel over: “Ik ben weer opgestaan en op de fiets gestapt. Als je bang bent om te vallen, moet je niet meer gaan fietsen.” Voorlopig pakt ze nog de fiets wanneer het weer het toelaat. “Ik blijf fietsen zolang ik het kan.” Maar een lekke band plakken laat ze aan de fietsenmaker over. “Dat heb ik nooit zelf gedaan.”


Gerry van Bakel in gesprek met de 95-jarige Martha van der Kraats die nog geregeld op de fiets stapt.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×