Volle zaal bij allereerste Zuid-Hollandse roze verkiezingsdebat. (Foto's: Mira Albersen)

Roze verkiezingsdebat provincie drukbezocht

Meer aandacht voor lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI+) in de plannen van de provincie Zuid-Holland. Met die gedachte werd de provincie vorig jaar een zogeheten ‘regenboogprovincie’. Voor de drie Zuid-Hollandse COC’s (Leiden, Haaglanden en Rotterdam Rijnmond) reden om gezamenlijk een debat hierover te organiseren.

Aan de vooravond van de statenverkiezingen op 20 maart werden twaalf kandidaten aan de tand gevoeld. De zaal in Dudok in Den Haag was afgelopen vrijdagavond afgeladen  met belangstellenden en achterban van de kandidaten.

Wel of geen geld voor provinciaal regenboogbeleid
GroenLinks en VVD trapten de avond af. GroenLinks pleitte voor voldoende geld om de titel regenboogprovincie ook inhoud te geven. De VVD zag meer in het gebruik van bestaande mogelijkheden om roze beleid te integreren in provinciale plannen, bijvoorbeeld via roze netwerken.

Het CDA kwam met het voorstel om in 2023 de Europride naar Rotterdam te halen. Om Zuid-Holland als regenboogprovincie zowel inhoud als uitstraling te geven. Danny de Vries, de CDA-kandidaat, kwam met het voorstel vanwege zijn ervaring met het mede-organiseren van de Pride in Amsterdam. Het voorstel van het CDA werd niet afgewezen maar concrete steun kon De Vries ook niet noteren.

Regenboogvlag symboolpolitiek?
De PVV viel op door haar steun aan de stelling dat het hijsen van de regenboogvlag nutteloze symboolpolitiek is. “De veiligheid van LHBTI+ vergroot je er niet mee”, vond fractievoorzitter Henk de Vree.

In de zaal ontstond een discussie omdat de provincie niet over veiligheid en politie gaat. Iemand in de zaal merkte op dat een stem op een partij in de provincie ook invloed heeft op de samenstelling van de Eerste Kamer en daardoor toch invloed heeft op de plannen voor de veiligheid. De samenstelling van die Eerste Kamer werd ook nog maar eens benadrukt door de PvdA.

SGP opvallend aanwezig
Van links tot rechts waren verschillende partijen aanwezig: een opvallende aanwezige was de SGP. De partij waarvan de fractievoorzitter in de Tweede Kamer de als anti-LHBTI beschouwde ‘Nashville-verklaring’ had ondertekend. Het charmeoffensief van de SGP-nummer 2 Gerard van de Breevaart kon niet bij iedereen op instemming rekenen. Met de soms onhandige vergelijkingen overtuigde de SGP weinig van de aanwezigen. Toch was er ook waardering dat de partij haar bij het aanwezige publiek niet populaire standpunt wilde komen verdedigen.

Emancipatie als taak van de provincie
De aanwezige partijen waren zich bewust dat de provincie beperkt kan bijdragen aan LHBTI-emancipatie. Over veel onderwerpen gaat het Rijk of de gemeente en niet de provincie. Toch zagen de meeste politici kansen voor de provincie om te werken aan ‘bewustwording en verbinding’ zoals Carla van Viegen, van de Partij voor de Dieren het omschreef. Door bijvoorbeeld roze netwerken binnen de provincie en ondersteuning aan kleinere gemeentes bij het maken van plannen over emancipatie.

Regenboogstem
Bij het slot van het debat beloofden de meeste kandidaten de komende vier jaar invulling te zullen geven aan de titel regenboogprovincie. De debatleiders en de organisatoren sloten de avond af door er op te wijzen dat er voor de LHBTI-ers in Zuid-Holland een roze stemwijzer is onder de naam Rainbow Vote. Op die manier kunnen alle LHBTI+-kiezers in de provincie een weloverwogen keuze maken. Iedereen was het namelijk over een ding eens: op 20 maart stemmen voor de provincie dat moet je doen!

Politiek Regio PS2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×