(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden wint klassieker en blijft aan kop

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de derde keer dit seizoen New Heroes Den Bosch verslagen. Ook zonder de geblesseerde Mohamed Kherrazi denderde de Leidse trein weer door naar de zeventiende opeenvolgende competitiezege. Via 26-32 bij rust werd het uiteindelijk 65-74 voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse basketballers gaan nog steeds aan kop in de Dutch Basketball League.

Om tijdens de competitie twee keer in de Maaspoort te winnen, moeten we teruggaan naar het seizoen 2010/2011. Via zeges van 72-80 en 71-72 werd de Bossche basketbaltrots twee keer in eigen huis verslagen. Dat is daarna tijdens het reguliere seizoen nooit meer voorgekomen, tot dit seizoen. Want op 4 november werd het 83-91 voor de Leidse formatie en zaterdagavond werd het 65-74. Opmerkelijk detail: in beide winstwedstrijden in de Maaspoort moest Zorg en Zekerheid Leiden het stellen zonder één vaste speler. In november zat Kenneth Simms een schorsing uit, zaterdag bleef Mohamed Kherrazi (herstellend van een enkelkwetsuur) aan de kant.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit seizoen aangetoond wedstrijden te kunnen winnen door een surplus aan aanvallende power, maar vanavond was het gewoon weer ouderwets buffelen in de verdediging en het tempo van de wedstrijd bepalen. Den Bosch was natuurlijk in carnavalssferen en dat had wellicht ook wat weerslag op de publieke opkomst. Geregeld hoorde je de Leidse fans overal bovenuit komen en dat is een steun die de Leidse spelers zeker gewaardeerd hebben.

Zorg en Zekerheid Leiden had er meteen zin in. Al in de derde minuut haalde Darius Thompson verwoestend uit voor een dunk. De Leidse ploeg sloeg aan de hand van driepunters van Thompson, Clayton Vette en Maurice Watson Jr. het eerste gaatje naar 8-13. Na een dunk van de insnijdende Vette (goed aangespeeld door Watson) en een nieuw bommetje van Watson was het na acht minuten 12-18. New Heroes herstelde zich door terug te komen tot 19-20 aan het eind van het eerste kwart.

Keshun Sherrill zorgde in de openingsfase voor de enige voorsprong van New Heroes. In dit kwart waren de punten erg duur, getuige ook de 7-12 kwartstand. Via driepunters van Vette, Thompson en Worthy de Jong alsmede één rake vrije worp van Sergio de Randamie pakte Zorg en Zekerheid Leiden uit met een 10-0 run. Ook nu deed New Heroes aan het eind van het kwart nog wat aan damage control: 26-32.

Na de pauze opende de ploeg uit Oeteldonk met een and-1 van Jonathon Williams voor 29-32. Tot hier en niet verder, moet men bij Zorg en Zekerheid Leiden gedacht hebben, want Vette (twee keer) en Thomspon zorgden met driepunters voor een 9-0 run naar 29-41. Ivica Skelin, de coach van New Heroes greep naar een time-out, maar veel soelaas bood dat niet. Thomspon (driepunter) en Watson wisten de marge te vergroten naar 15 punten: 31-46 halverwege het derde kwart. Een 9-0 run van de Bosschenaren dwongen Rolf Franke tot het nemen van een time-out.

Zorg en Zekerheid Leiden herstelde zich uitstekend. Watson slalomde door de Bossche verdediging om telkens een lay-up met de linkerhand binnen te werken. Eén keer werd hij geblockt door Payton Henson, om vervolgens bij de volgende drive de bal iets hoger op het bord te leggen. De Randamie had in deze fase nog een aanvallende rebound, waarna hij met een zacht tikje de bal in de handen van de onder de ring vrijstaande Marij Ververs deed belanden. Het derde kwart werd bij een stand van 48-56 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden afgesloten.

Na een kleine drie minuten in het vierde kwart viel eigenlijk al de beslissing. Nick Oudendag kreeg na een persoonlijke fout ook nog een technische fout voor commentaar op de leiding. Thompson benutte twee van de drie vrije worpen en in de volgende aanval liet De Jong een driepunter door het netje glijden. Het zeer volwassen spelende Zorg en Zekerheid Leiden zat op rozen. De vrij onzichtbare Vernon Taylor had nog wel een driepunter in petto, maar Watson betaalde met gelijke munt terug: 54-69 met nog vier minuten te spelen.

De Leidse spelers konden frank en vrij de wedstrijd uitspelen. De Jong voerde zijn puntentotaal (19) nog wat op door de laatste vijf Leidse punten voor zijn rekening te nemen. New Heroes pakte nog een paar puntjes terug, maar de Leidse zege kwam niet meer in gevaar: 65-74.

Naast De Jong was Thompson ook goed voor 19 punten. Watson kwam door met 17 punten (7 assists), terwijl Vette op 16 punten finishte. Zorg en Zekerheid Leiden was in dit duel goed voor maar liefst 14 driepunters, waar New Heroes niet verder kwam dan zeven stuks. Ook het aantal balverlies sprak in het voordeel van de Leidse formatie: slechts tien stuks.

De elfde uitzege op rij in de DBL mag gerust een goede generale repetitie genoemd worden, op weg naar de Europese thuiswedstrijd van aankomende woensdag tegen Dinamo Sassari.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×