Er waren ruim honderd bewoners uit de regio naar het gemeentehuis gekomen voor een verkiezingsdebat over vlieghinder. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Zuid-Holland gaat van zich laten horen in Schiphol-debat

De afgelopen jaren is er te weinig aandacht geweest voor de hinder die inwoners van de provincie Zuid-Holland ondervinden van Schiphol. Dat is de conclusie van een verkiezingsdebat over dat thema in Oegstgeest. Bijna alle partijen spraken zich afgelopen dinsdag uit tegen verdere groei van Schiphol en voor een prominentere rol van de provincie Zuid-Holland in het debat.

Het debat werd afgelopen dinsdag georganiseerd door een aantal bewonersgroepen dat zich hard maakt tegen laag overkomende vliegtuigen. “Het gaat daarbij alleen geluid, maar ook de uitstoot”, zei Marjan Snijder van Oegstgeest zonder Vlieghinder tegen de ruim honderd aanwezigen in het gemeentehuis in Oegstgeest. “Accepteren we de overlast van toenemend vliegverkeer? Kunnen we in deze regio eigenlijk nog wel veilig en gezond wonen?” Ze deed daarbij een oproep aan de vertegenwoordigers van de provinciale politieke partijen om zich niet alleen uit te spreken over Rotterdam The Hague Airport, maar ook over Schiphol.

‘Schiphol komt naar Zuid-Holland toe’
Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. Zonder uitzondering vinden alle partijen dat er ook aandacht moet komen voor het vliegverkeer in het noordelijk deel van de provincie. “Schiphol komt steeds meer naar Zuid-Holland toe”, stelde SP-lijsttrekker Lies van Aelst. Jeroen Heuvelink (lijsttrekker D66) wil een einde maken aan het verschil in aandacht waar de twee luchthavens vanuit de Provinciale Staten op kunnen rekenen: “De gedeputeerde (‘wethouder’ van de provincie, red.) gaat het de komende jaren verdomd moeilijk krijgen.”


Verslaggever IJsbrand Terpstra sprak met de vertegenwoordigers van een aantal partijen over de verkiezingen en de rol van de Provincie Zuid-Holland in het Schipholdebat

Economie
Over de inhoud van de boodschap die de provincie moet gaan laten horen, verschillende partijen nog wel van mening. Vooral de VVD laat daarbij een afwijkend geluid horen. “Nachtvluchten zijn noodzakelijk. Ze zijn belangrijk voor de economie, maar ook voor het vliegen naar verre bestemmingen. Ik kan het niet mooier maken”, verkondigde Herbert Zilverentant (kandidaat VVD) het geluid dat eigenlijk niemand in de zaal wilde horen. Lijsttrekker van GroenLinks Berend Potjer pareerde de economische argumenten van zijn buurman door zich achter de aanwezige bewoners te scharen. “Economie is er voor mensen, mensen zijn er niet voor economie.”

Veruit het meest gehoorde geluid was dat er grenzen zitten aan de groei van Schiphol. Of dat er nu voor zorgt dat mensen daardoor sneller de trein pakken (en daarmee het klimaat redden), de geluidshinder afneemt of dat de positie van woningeigenaren verbetert; elke partij had wel een argument om de zaal te overtuigen van hun bijdrage aan het debat rond Schiphol. Moniek van Sandick (CDA) haalde er zelfs nog een kapot servies bij; gebroken door de trillingen van een laag overkomend vliegtuig.

Code Oranje
Voor de nieuwe partij Code Oranje was dit debat een mooie mogelijkheid om zich aan de Zuid-Hollandse kiezers te presenteren en te laten zien waar de partij voor staat. “Er zit veel kennis hier in de zaal”, zei lijsttrekker Lucien van der Plaats tegen de aanwezigen waarvan een groot deel zich in vlieghinder heeft verdiept, “die moeten we gaan benutten.” Code Oranje wil bij het maken van beleid vooral kijken naar expertise van inwoners, legde Van der Plaats uit. “Als provincie moeten we oplossingen gaan ophalen uit de samenleving.”

De verkiezingsavond is daarmee voor zowel de politieke partijen, die zich aan een deel van de kiezers uit de provincie konden presenteren, als voor de organisatoren, die hun probleem op de kaart hebben gezet, geslaagd. Dat het debat plaatsvond in het gemeentehuis van Oegstgeest is overigens niet toevallig: inwoners van die gemeente maken zich al langer boos over de geluidshinder van vliegtuigen en onlangs sprak de gemeenteraad zich in een motie uit tegen verdere groei van Schiphol. De toezegging van de aanwezige politieke partijen dat er op dit gebied meer aandacht komt voor het noordelijk deel van de provincie werd dan ook warm ontvangen.

Oegstgeest Politiek Regio PS2019


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×