Gemeente Voorschoten schaft duurzame mini-containers aan met chip

De nieuwe afvalcontainers met chip in Voorschoten

De grijze restafvalcontainers in Voorschoten worden binnenkort vervangen voor nieuwe exemplaren met chip. Een groot deel van de huidige afvalcontainers is namelijk hard aan vervanging toe. De chip houdt bij hoe vaak de afvalcontainer geleegd is en moet voorkomen dat huishoudens meerdere containers hebben.

De chip is gekoppeld aan het adres waar de container bij hoort. Dat voorkomt onder meer dat bewoners hun container onterecht als vermist kunnen opgeven en zo over meerdere exemplaren kunnen beschikken. “Mensen kunnen dan niet meer zomaar twee containers aan de straat zetten”, zegt wethouder Monique Lamers.

De chip meet overigens niet hoe vol de container zit. “Dan heb je het over een ander systeem, dat heet diftar. Daar wordt het tarief aangepast aan de hoeveelheid afval die je aanlevert, maar daar is nu geen sprake van. De gegevens worden ook niet bewaard”, zegt de wethouder. In andere gemeenten wordt wel gebruik gemaakt van diftar, maar voorlopig is dat in Voorschoten nog niet het geval. “Het afvalbeleid wordt binnenkort geëvalueerd en dan kan de raad zoiets beslissen.”


Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met wethouder Monique Lamers

Percentage restafval
De gemeente Voorschoten is hard bezig om het percentage restafval naar beneden te brengen. Afvalscheiding kan daaraan bijdragen en daarom is de gemeente een campagne begonnen: voorschotenmaakthetverschil. Wethouder Lamers spreekt bovendien niet meer van ‘afval’, maar noemt het ‘grondstoffen’.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×