(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

Kleine nederlaag voor ZZ Leiden in Europese basketbalthriller

Zorg en Zekerheid Leiden heeft gisteravond in een volle Vijf Meihal Dinamo Sassari goed partij geboden. Door twee goede runs (in het tweede en vierde kwart) kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de slotfase even op gelijke hoogte. Uiteindelijk ging de winst toch naar de Italianen: 93-97. Over een week volgt de tweede wedstrijd uit de achtste finales van de FIBA Europe Cup.

Rolf Marselis sprak na de wedstrijd met spelers Worthy de Jong en Sergio de Randamie en met coach Rolf Franke. (Video: Hans Stauttener).

 

Voor de vijftiende wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden in Europees verband liep de Vijf Meihal goed vol met vooral Leidse fans. Steun bleek hard nodig, want Mohamed Kherrazi was vanwege zijn enkelblessure nog niet in staat om mee te spelen. Daardoor werd de rotatie kleiner en moest coach Rolf Franke vaker een beroep doen op Sergio de Randamie en in mindere mate Marijn Ververs.

Via een schotje van Kenneth Simms en een score van Maurice Watson Jr. uit de fastbreak pakte de Leidse ploeg een 4-0 voorsprong. De Italianen lieten zich niet van hun stuk brengen en kwamen via Tyrus McGee (5 uit 6 driepunters) en ex-NBA’er Jack Cooley snel weer terug in de wedstrijd. Van 5-2 werd het 5-10 en duurde het drie minuten eer Zorg en Zekerheid Leiden weer wist te scoren. Worthy de Jong tekende voor 7-10. De Leidse ploeg kwam aanvallend niet goed door. De balcirculatie was te langzaam en het snelle spelletje, dat vaak voor verdedigende agressie zorgt, werd ook niet gehanteerd.

Alleen De Jong wist in het eerste kwart sporadisch door te komen, maar Darius Thompson en Clayton Vette zaten nog niet in de wedstrijd. Watson tekende vlak voor het einde van het eerste kwart voor 13-19, maar het laatste woord was aan Achille Polonara: 13-21.

In het tweede kwart leken de Italianen de wedstrijd al snel te beslissen. Cooley schoot zijn balletjes inside makkelijk raak en pakte ook de nodige aanvallende rebounds. Rashawn Thomas was ook moeilijk te bespelen. De lange Amerikaan bewoog soepel en schoot zowel van buiten als van binnen raak. Na drie minuten spelen stond het al 15-29.

Het publiek ging nog eens massaal achter de Leidse ploeg staan. En opeens was daar die run. Het tempo werd opgevoerd en de schoten begonnen te vallen. Watson tekende voor twee driepunters en een lay-up en opeens was het 23-29. De Italianen stonden erbij en keken ernaar. “Wij hebben af en toe een paar minuten last van black-outs”, vertelde Gianmarco Pozzecco, de Italiaanse coach, na afloop. “Dan lukt er niets en gaat alles fout.”

Zorg en Zekerheid Leid4en had daar geen boodschap aan, maar trok de run door. Na onder meer dunks van De Jong en Thomspon was het vier minuten voor rust opeens 32-29 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Verder liet Dinamo Sassari het niet komen. Cooley scoorde vier keer inside. Ondanks een dunk van Simms, fraai aangespeeld door Vette, sloot Dinamo Sassari de eerste helft toch af met een 39-42 voorsprong.

In de eerste drie minuten na de pauze namen de Italianen een ruimere voorsprong. Door vijf punten op rij van Jaime Smith stond het al snel 41-54. Zorg en Zekerheid Leiden bleef nog even in de wedstrijd hangen door een 4-point play van Watson en een driepunter van Ververs: 55-65 na zeven minuten spelen. Een onsportieve fout van Watson kwam niet goed van pas. Polonara schoot beide vrije worpen raak, waarna Ousmane Diop met een score inside de stand op 57-71 bracht. Ververs sputterde nog even tegen door een airball van De Randamie door de ring te laten glijden. Het slot van het derde kwart was rommelig. Pozzecco liep tegen een technische fout op, waardoor Vette vanaf de lijn zijn eerste punt liet aantekenen. De twee vrije worpen van Marco Spissu, zeven seconden voor het einde van het derde kwart, werden nog gevolgd door een rake driepunter van Thompson voor 65-76.

Iedereen vroeg zich af of er nog lucht in de tank zat. Zou Zorg en Zekerheid Leiden nog een run kunnen maken? Dat bleek dus mogelijk. “Wat het mooie aan dit team is, is dat we niet opgeven”, liet De Randamie na afloop weten. “We komen twee keer 15 punten achter en weten terug te komen. Die veerkracht is een kenmerk van ons team.”

In de Leidse run zat nog een alley-oop pass van Watson op De Jong voor 73-80. Opnieuw ging er een orkaan van geluid door de Vijf Meihal, waar het ook steeds warmer werd. De Randamie kwam door met een driepunter en Vette begon eindelijk ook te scoren (10 punten in het laatste kwart). Via twee bommetjes van Vette was het verschil drie minuten voor tijd teruggebracht tot twee punten: 86-88. Uiteraard nam Pozzecco een time-out om zijn spelers terecht te wijzen.

Dat leek aanvankelijk niets uit te maken, want na een driepunter van De Jong was Zorg en Zekerheid Leiden naast Dinamo Sassari gekomen: 89-89. De vijfde driepunter van McGee deed daarna wel pijn, zeker toen Simms een fout maakte op Cooley, die vanaf de lijn voor 89-93 tekende. Maar opnieuw herpakte Zorg en Zekerheid Leiden zich. Lay-ups van Watson en Thompson (die allebei tot 25 punten kwamen) zorgden opnieuw voor een gelijke stand: 93-93 met nog een minuut te spelen.

Na een score van Cooley leverde Simms de bal in bij Thomas. Vette moest wel een fout maken. McGee benutte 17 seconden voor tijd beide vrije worpen. Het laatste Leidse schot, een driepunter van De Jong, trof geen doel, zodat de Italianen met een zwaar bevochten 93-97 zege huiswaarts konden keren.

“Dit zijn de wedstrijden waar het team naartoe leeft”, stelde Franke na het eindsignaal. “Je ziet dat we mee kunnen komen met een topteam als Dinamo Sassari en dat is een compliment voor het team. Hadden we een aantal aanvallende rebounds (Dinamo Sassari pakte 10 aanvallende rebounds) kunnen voorkomen, dan hadden we wellicht voor een verrassing kunnen zorgen. Vooralsnog zitten we in de race en zal volgende week alles bepaald worden.”

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×