Leiden verdubbelt viering Internationale Vrouwendag

In Leiden wordt Internationale Vrouwendag gevierd op 8 maart zelf met een gevarieerd aanbod van cultuur en politiek in galerie annex koffiebar Old School aan het Pieterskerkplein en op zondag 10 maart in het Leidse stadhuis met een middag voor vrouwen onder de noemer ‘Wat jij wil, maakt het verschil’.

Honderd jaar kiesrecht voor vrouwen is ook voor Rosanne Schot van Feminist Evolution Leiden, afgekort tot FEL een goede aanleiding om stil te staan bij de positie van vrouwen tijdens deze Internationale Vrouwendag. “Ik ben zelf historicus en ik vind de kennis over de strijd voor het vrouwenkiesrecht onvoldoende. Verder dan Aletta Jacobs komen de meeste mensen niet.” Zondag 10 maart verzorgt FEL, een groep die grotendeels wortelt in de (internationale) studentenpopulatie van Leiden, daarom twee van de zes workshops tijdens het evenement in het Stadhuis: ‘De vrouwengeschiedenis die je niet kent!’ en ‘Practicing feminism in the workplace’ (voertaal is Engels).

FEL viert verder Internationale Vrouwendag in Old School met de vertoning van een breed scala aan korte films, een workshop en een tentoonstelling. Daarvoor werkt FEL samen met de Leiden International Short Film Experience (LISFE) en Leiden University Pride (LUP). LISFE heeft de korte films geselecteerd die zowel ’s middags als ’s avonds vertoond worden, respectievelijk vanaf 13.00 uur en 19.30 uur. Toegang tot deze films is 5 euro, exclusief btw. LUP verzorgt een workshop en daarnaast is er de fototentoonstelling met als titel ‘The feminist next door’.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Rosanne Schot van FEL.

Zondag 10 maart organiseert de Stichting Vrouwennetwerk in het stadhuis een middag waar vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, insprireren en ondersteunen en van elkaar kunnen leren. Thema is ‘Wat jij wil maakt het verschil’ en dat gaat om de vrijheid om je eigen keuzes te maken in het alledaagse leven.Uiteraard ook geinspireerd door het honderdjarig jubileum van het passief en actief kiesrecht voor vrouwen dat in 1919 werd ingevoerd.

Naast de twee workshops die FEL aanbiedt, zijn er nog workshops over sporten, gezond leven en vrouwen in de politiek. Verder is er een lezing ‘Zij maakten het verschil’ door prof. dr. Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar Magdalena Moons leerstoel, een modeshow door de stichting Asthar, wordt het Leids Vrouwenlied gezongen, laten de vier vrouwelijke wethouders van Leiden zich horen over de rol van vrouwen in de politiek en nog veel meer. De middag begint om 13.00 uur. Entree is 2,50 euro aan de deur.


Een fragment uit een interview met Hanneke Winter van Stichting Vrouwennetwerk in de uitzending van de Avond van Sleutelstad op dinsdag 12 februari, (volg deze link voor het hele interview).

Voor meer informatie over de vieringen van Internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart in Old School, ga naar de facebookpagina van de Feminist Evolution Leiden, en voor die van zondag 10 maart ga naar de website van stichting Voruwennetwerk Leiden.

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×