Oplopende spanning tussen Leidse ondernemers en gemeentelijke handhavers

59

Het botert niet tussen de Leidse ondernemers en een deel van de gemeentelijke handhavers. Dat werd maar weer eens duidelijk na een aanvaring tussen een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en Soufian El Marsse van Ilias Delicatessen gistermiddag op de Flevoweg in Leiden. Daarbij ontspoorde volgens getuigen het uitdelen van een boete tot ‘vertoon van machtsmisbruik en belediging’ richting El Marsse. Aan de andere kant noemt de burgemeester het optreden van de ondernemer ‘onacceptabel’.


Reanne van Kleef sprak met Soufian en Ilias El Marsse en Elzard Hoogkamer over het incident.

Fout pindakaaswagentje
De video die marktkoopman Ilias El Marsse van Ilias Delicatessen gisteren op zijn Facebook plaatste, zorgde voor veel ophef. In de video is te zien hoe zijn broer Soufian een aanvaring heeft met een handhaver van de gemeente Leiden na een incident rondom het bekende ‘Ilias pindakaaswagentje’. Het wagentje was uitgeleend aan reclamebedrijf – buurman van Ilias – ‘EL & EL’ om reclame te maken voor de locatie van het reclamebedrijf.

Het betreffende voertuig stond volgens handhaving op een plek waar geen reclame gemaakt mag worden. Soufian El Marsse werd gevraagd of hij het wagentje binnen een paar uur wilde verwijderen. Toen hij op de ‘deadline’ nog niet aanwezig was, kwam een sleepwagen ter plaatse om het wagentje weg te slepen. Daarop werd El Marsse door omstanders gebeld en na overleg met de sleepdienst en betaling van de onkosten mocht hij, naar eigen zeggen met tegenzin van de handhaver, zijn voertuig weer meenemen.

Ontsporing
Na het betalen van de bekeuring en het uiten van onvrede over de gang van zaken door El Marsse ontspoorde de situatie. “Hij zei ineens dat mijn broer ook altijd maar denkt dat hij alles is”, vertelt Soufian El Marsse. “Dat we hier maar te gast zijn en dat hij ervoor kan zorgen dat we al onze marktvergunningen kwijtraken. Dus ik vroeg hem wat een parkeerboete met onze marktvergunningen te maken heeft. Toen deed hij heel dominant en hij wilde niet meer op zijn woorden terugkomen.”

El Marsse pakte zijn telefoon en filmde de rest van het gesprek. Daarin is onder andere duidelijk te horen dat de BOA zegt dat hij te gast is in Leiden. Eén van de getuigen van het incident is Elzard Hoogkamer van EL & EL. Hij bevestigt de woorden van El Marsse. “Er ontstond een soort van woordenwisseling. Ik heb de handhaver toen inderdaad horen zeggen dat hij ervoor kan zorgen dat de vergunningen op de markt kunnen worden ingetrokken. En dat hij zich moest gedragen omdat hij maar te gast is hier.”

Volgens El Marsse gaat dit incident geenszins over de vraag of zijn wagen wel of niet op de betreffende stoep mocht staan en ook niet over de boete. “Wij zijn het er mee eens dat iedereen zich aan de regels hoort te houden. Het gaat over de manier waarop de handhavers met ons omgaan. Dit had helemaal niets met onze marktkramen te maken, maar toch dreigt deze man om onze vergunningen in te laten trekken. Dat kan echt niet.”

Reactie burgemeester
Na het zien van de video heeft de redactie van Sleutelstad om een reactie van de gemeente op het incident gevraagd. Daarop werd het volgende antwoord van de burgemeester gegeven: “Iedereen moet zich aan de regels houden, aan de verkeersregels en aan de regels op de markt. Onze handhavers hebben tot taak mensen die overtredingen begaan daarop aan te spreken en eventueel een sanctie op te leggen. Dat speelde hier ook. De handhavers hebben dat op een correcte manier gedaan. De bejegening in hun richting was dat niet. Dat is onacceptabel.”

De gemeente geeft aan dat deze reactie is gebaseerd op gesprekken met meerdere mensen die onafhankelijk hetzelfde verhaal vertellen. En: “Als er nou twijfels zijn, kan er altijd een klacht worden in gediend. Daarvoor is er een klachtenprocedure.”

‘Ondernemertje pesten’
Die klacht wordt maandag ingediend. “Na het plaatsen van het filmpje zijn we door nog wel tien ondernemers gebeld die problemen hebben met deze man of collega’s”, vertelt Soufian El Marsse. “Er schijnt nog veel meer aan de hand te zijn. De ondernemers zijn het zat. We moeten ons geluid laten horen, want dit gaat te ver.”

“En we hebben nog een paar andere verrassingen voor de gemeente”, zegt broer Ilias, die zelf niet bij het incident aanwezig was, maar wel in het verhaal betrokken werd. “Er is echt teveel machtsmisbruik. Zo moeten we het toch niet doen met z’n allen. Ik heb echt geen rancune tegen deze man, maar wij blijven niet meer stil.”

Delen

59 reacties

 1. Jan Meijer

  Dit proeft idd naar ondernemer pesten . Misschien moet onze “burgemeester ” eens over de haarlemmerstraat lopen en zich de situatie goed tot zich nemen . Daarna komt die waarschijnlijk wel tot zijn besluit om voortaan het niet meer op te nemen voor deze zogenaamde handhavers

  • Robin Hood op

   Onze burgemeester is net als die ambtenaars beschermd de verkeerde en spreekt curuptie toe.

 2. Leon Cave

  Deze man is heel naar tegen mensen jij zal niet de eerste zijn Ilias Elmarsse deze man is tegen iedereen bijdehand laast ook tegen een man die ze boot weg wou halen en dan nog snel een prent geven

  • Betreffende BOA is een soort RAMBO binnen de groep. Dit is bekend onder alle collegas aldaar. Zijn mening over moslims, marokkanen, multiculturele samenleving, vluchtelingen en andere minderheden steekt hij niet onder stoelen of banken. Dat is op zich prima! Maar als je de stad en haar bewoners dient dan behoor je daarin neutraal te zijn. Je behoort iedereen hetzelfde te behandelen. Ook al ben je in prive leven een racist!

   • Eus de Watergeus op

    Grappig. Ik heb nog even een scene uit Rambo: First Blood (https://www.youtube.com/watch?v=OjkWd8sqPn4) teruggekeken en de overeenkomsten met de boa uit het filmpje van Ilias zijn inderdaad verbluffend. Vooral het moment waarop Johnny Rambo vanuit een boom een agent bespringt maar dat stukje was in het filmpje met de boa net niet te zien.

    • Een Leids burger op

     De bedoeling is blijkbaar , watergEUS, dat je dat erbij denkt……. 🙂

   • Perfect verwoord en géén woord gelogen, Handhaving transparant! Die Boa die erbij staat alsof die niet weet wat die doet heeft al één schriftelijke waarschuwing ontvangen van de gemeente voor zich ongehoord te misdragen op Facebook! Of hij integer én vraag op wat die verklaard heeft!

    • Een Leids burger op

     Maar die El Marsse heeft , volgens het filmpje, OOK een brief van de gemeente (afdeling handhaving) gekregen met een waarschuwing dat dat autootje daar niet geparkeerd mocht worden MET reclame en binnen 2 uur weggehaald moest worden……….
     En El Marsse heeft al eerder waarschuwingen gekregen van handhaving i.v.m. overschrijding markttijden….

 3. Pim Sloos

  Ik ben ook ondernemer en wordt regelmatig gematst of geholpen door de gemeente.
  Hou je gewoon aan de regels en als je dan een waarschuwing krijgt maak daar dan gebruik van.
  Op persoonlijk vlak mag die man dat natuurlijk niet zeggen maar er is ook niet duidelijk hoe het gesprek ervoor is gegaan.

 4. Patricia Van Oevern

  Er wordt nergens beweerd dat de gebroeders el marsse tegen de boete waren.Ze geven aan dat de handhavers idd hun werk moeten doen.Maar dat er dan gezegd wordt je bent maar te gast en kan ervoor zorgen dat je je marktvergunningen kwijt kan raken hoort niet!!!!!Het wordt ook nog eens bevestigd door iemand die getuige was.Dus burgemeester lul geen onzin!!!!!!!

 5. S. Wunderlich op

  Als Indo heb ik ook zo vaak gehoord van de tolerante Nederlanders, dat ik hier maar te gast ben. Indische NEDERLANDER, hier geboren let wel! Mijn nekharen gaan recht overeind staan van deze handhaver. Souf is zo rustig en totaal niet agressief. Zo zie je maar gezien ook alle fb reacties. Als moslim kan je nog zoveel betekenen voor de stad, zoveel goeds doen. Mensen zijn opeens dan heeeeel genuanceerd en zeiken over dat ze niet weten wat ervoor gebeurd is en dat handhavers zulk goed werk doen. Moet je zien als het andersom is. Dan zijn het asociale Marokkanen die maar naar hun eigen land terug moeten etc. Bah.

 6. Dit soort gefrustreerde jochies mogen eindelijk een uniformpje dragen en dat wind ze op. Letterlijk en figuurlijk. Zorg eerst dat dit soort figuren een heropvoeding krijgen voordat ze zo’n hitsig baantje krijgen.

 7. Leonie de Bruin op

  Toch wel mooi dat dit hele verhaal volledig gebaseerd is op de filmende partij. De boa krijgt niet eens de kans zijn verweer te geven.
  Zoveel nare dingen worden en gezegd over deze man, niemand die dan even nadenkt dat deze man dit ook leest? En zijn eventuele kinderen en kleinkinderen? Bah wat een nare maatschappij leven wij in zeg!!

 8. Dat mannetje heeft niet de kwaliteiten van een vrouw en mist de ballen van een man. Dus is hij maar bij de handhaving gaan werken. Nep agenten zijn het

 9. Als meneer de burgemeester zijn handhavers nou eerst eens inzet op plaatsen waar het 24 uur per dag fout gaat. Zijn woorden: “Iedereen moet zich aan de regels houden” is prima. Maar zoek dan niet de makkelijkste slachtoffers op. Dat is goedkoop scoren. Illegale vuilstort, hondenpoep, bromfietsen op fietspaden waar dat niet mag….. Ik zie daar nooit handhaving. Althans, bij die laatste twee niet. Ik kan nog heel veel zaken opnoemen. Als de afdeling handhaving enig respect wil opbouwen bij de burger, dan moeten de prioriteiten wel wat meer onder de loep worden genomen.

 10. Zoals staat te lezen:
  “Na het betalen van de bekeuring en het uiten van onvrede over de gang van zaken door El Marsse ontspoorde de situatie. “Hij zei ineens dat mijn broer ook altijd maar denkt dat hij alles is”, vertelt Soufian El Marsse. “Dat we hier maar te gast zijn en dat hij ervoor kan zorgen dat we al onze marktvergunningen kwijtraken.”

  “Dat we hier maar te gast zijn”…….. De “handhaver” in kwestie is blijkbaar niet helemaal op de hoogte van met wie hij spreekt en gaat dus de fout in. Niet echt handig voor iemand die de wet en regels moet handhaven. Naar mijn mening is hij meer zelf te gast.

 11. Leiden-Noord op

  Ik heb deze “handhaver” persoonlijk eerder verbaal zeer over de schreef horen gaan en deze is absoluut niet geschikt om als BOA te mogen optreden! Echt te schandalig voor woorden dat deze betrokkenen denkt dat je mensen zo mag en kunt behandelen en de gegeven bevoegdheid niet aan kan. Maar dit soort types word altijd het hand boven het hoofd gehouden als het erop aan komt, dus niet meer doen, foei! Next…

 12. Een Leids burger op

  Men kan zich natuurlijk opwinden over die uitspraak van de BOA dat die volstrekt onaangepaste marokkaanse marktkoopman hier ¨maar te gast zou zijn¨ , maar feit is dat die zich al vele keren niet aan de regels heeft gehouden. ´t IS aanpassen of oprotten wat mij betreft. Tegen dat soort marktkooplui die denken dat voor hen geen regels gelden mag wat mij betreft keihard worden opgetreden. De tijd van pamperen is voorbij.
  zie ook: https://sleutelstad.nl/2017/02/13/markttijden-bevrijdingsplein-ongewijzigd/#comment-256702

 13. Heb liever dat hij eens in marnixstraat komt uitzoeken wie iedere keer zijn vuilnis op straat pleurt zodat de gemeente niet 4x per week hoeft te komen vegen

 14. Peter Toen

  Kansloos van beide partijen. Maar laat ondernemers met rust, zeker ondernemers die een voorbeeld voor andere zijn. BOA’S moeten ook hun werk doen maar besef dat iedereen ze werk moet doen. Laten we dit niet opblazen…

 15. De meeste handhavers zijn inderdaad niet aardig. Ook ik heb al een keer een hardhandige aanvaring met hem gehad toen hij met bruut geweld ons stoepbord in beslag kwam nemen en mij met een zeer harde duw aan de kant smeet.
  ” ik had maar te luister vond hij” vervolgens werd alles geprobeerd te sussen en was het maar beter als ik geen aangifte zou doen. Onder het mom van dat we elkaar nog vaker tegen zouden komen.

  • Marianne van der Laan-Du Prie op

   Hoi Sonia

   Misschien is het tyd om nu alsnog aangifte of op zn minst een melding bij zn werkgever te doen. Al dan niet collectief met andere slachtoffers. Ik lees en hoor her en der dat deze handhaver de stad terroriseert. Hopelijk krijg hij dan zijn verdiende straf. Gewoon doen hoor niet twijfelen. En veel sterkte ermee, want dat is ronduit vervelend.

 16. Heel jammer dat deze BOA zijn collegas in diskrediet brengt en voorschut zet met zn achterlijke opmerkingen. Leidse BOA’S waren juist net in een goed daglicht dmv die Tv programma de HANDHAVERS. Dat zijn jongens die laten zien hoe het wel moet! Dan komt er zo een onaangepaste laag IQ aap die zich een held voelt in dat pakkie. Deze meneer verpest de reputatie van alle BOA’S. De belastingen die Ilias betaalt daarmee wordt de salaris van de BOA betaald zodat hij nog een boterhammetje ken vreten. Deze Bewust Onaangepaste Aso (BOA) moet ondernemers met rust laten verder. IN LEIDEN ZULLEN WE DEZE “BEWUST ONAANGEPASTE ASO” DAN OOK ALTIJD HERINNEREN ALS DIE LOSER DIE DE ALOM BEKENDE EN GOED GEINTEGREERDE HARDWERKENDE OERLEIDSE ILIAS ZEI DAT HY TE GAST IS EN DAT HY AL ZN MARKTVERGUNNINGEN KAN AFPAKKEN.

 17. Markleiden op

  . IN LEIDEN ZULLEN WE DEZE “BEWUST ONAANGEPASTE ASO” DAN OOK ALTIJD HERINNEREN ALS DIE LOSER DIE DE ALOM BEKENDE EN GOED GEINTEGREERDE HARDWERKENDE OERLEIDSE ILIAS ZEI DAT HY TE GAST IS EN DAT HY AL ZN MARKTVERGUNNINGEN KAN AFPAKKEN..

 18. Ilias is een bekende leidenaar die veel goeie dingen voor de stad heeft gedaan. Zo heeft ilias een keer een gewapende overvaller die op zijn vlucht, op politie leiden heeft geschoten achtervolgd en aangewezen aan de politie. Deze overvaller had in de haarlemmerstraat een juwelier overvallen. Op de juwelier geschoten en op de politie geschoten. Doe dat maar na meneer de ASO- BOA.

 19. Ronald Hees op

  IN LEIDEN ZULLEN WE DEZE “BEWUST ONAANGEPASTE ASO” DAN OOK ALTIJD HERINNEREN ALS DIE LOSER DIE DE ALOM BEKENDE EN GOED GEINTEGREERDE HARDWERKENDE OERLEIDSE ILIAS ZEI DAT HY TE GAST IS EN DAT HY AL ZN MARKTVERGUNNINGEN KAN AFPAKKEN….bekijk het filmpje en onthou de gezicht van die BOA

  • Een Leids burger op

   De BOA is hier toch NIET de ASO, al had de bejegening wel wat beter gekund.
   .
   Een citaat:¨ Op andere markten probeert Ilias ook de regeltjes aan zijn laars te lappen en het dan op ‘discriminatie’ te gooien enzovoorts. Maar punt blijft dat hij zich net als iedereen gewoon aan de regels dient te houden. Dat hij al vier jaar zich niet aan de regels houdt, betekent niet dat men zich maar aan zijn wil moet aanpassen.¨
   https://sleutelstad.nl/2017/01/11/weekmarkt-op-bevrijdingsplein-wil-langer-open/#comment-255804

   .
   Al herhaaldelijk tracht die ONAANGEPASTE marokkaanse nederlandse marktkoopman langer op de markt te blijven staan dan toegestaan is. Ook daar is hij al verschillend4e keren op aangesproken.
   Ook nu was hij in overtreding want nu werd hij ¨gevraagd of hij het wagentje binnen een paar uur wilde verwijderen. Toen hij op de ‘deadline’ nog niet aanwezig was, kwam een sleepwagen ter plaatse om het wagentje weg te slepen.¨

   .
   Kortom: Het is dus steeds Ilias die onaangepast is en niet de BOA. Die laatste doet gewoon zijn werk.

 20. Jammer dat we alleen zien en horen wat er op dat moment gebeurt en niet wat er allemaal aan vooraf gegaan is gezegd. Ik ga hier dan ook geen verdere mening over geven, omdat ik niet weet wat er allemaal eerder gebeurd is.

 21. Eus de Watergeus op

  Ik hoor weinig onoirbaars in het filmpje. Vooralsnog lijkt het erop dat de handhavers handhaafden en dat de gemoederen wat verhit raakten. Alledaags & niets bijzonders, in tegenstelling tot wat gesuggereerd wordt met de nogal hitsige titel van dit artikel. Iemand in de comments vindt dat eens moet worden opgetreden tegen hondenpoep. Ben ik mee eens en dat gebeurt ook, maar hondenbezitters hebben daar op hun beurt weer weinig begrip voor. “Heb je niks beters te doen” krijgen Boa’s dan te horen. Foutgeparkeerde pindakaasautoeigenaars aanpakken misschien?

 22. Als er nou aan deze meneer gevraagd wordt om zijn reclame autootje weg te halen, waarom doet deze ondernemer dat dan niet? Als dan zijn autootje wordt weggesleept, verontwaardigd reageren. Of zou meneer El Marsse hebben gezegd “meneer u heeft volkomen gelijk. Wij zijn gewaarschuwd en hebben daar geen gehoor aan gegeven” . Persoonlijk denk ik dat de BOA anders benaderd is. Ik denk dat mensen zich niet kunnen inbeelden wat BOA’s de hele dag te horen krijgen. Iedereen heeft zijn mond vol dat het overal een zooitje is en iedereen maar doet wat ie wil, word er dan gehandhaaft is weer iedereen boos. Hou je gewoon aan de regels dan kom je ook niet in de geschetste situatie terecht.

 23. Ondernemers die hun geld investeren in Leiden om wat geld te verdienen. Ondernemers die met hun winkel of kraam de stad stad een stukje leuker maken. Ondernemers die bijzondere, goede kwaliteit producten uit de hele wereld importeren zodat de Leidenaar daar van kan genieten. Daar zou wat meer waardering en respect voor moeten zijn.

 24. Eigenheimer op

  Ik wil niks zeggen….maar, volgens mij zei de handhaver, u bent een gast … op de markt!
  Wat een gedoe om 1 opmerking. Ilias, heeft zich gewoon ook aan de regels te houden en dat weet hij donders goed. De filmende meneer was ook niet bepaald relaxed. :-))))

  • Dat is ook wat ik dacht te horen. Lijkt alsof de lezer en kijker gedwongen wordt iets (racistisch) achter deze uitspraak te zoeken.
   De man zei niet: ‘je bent te gast in Nederland’ Dan had de zin al gauw een andere betekenis.

 25. Als je een filmpje wilt plaatsen om zo je gelijk te halen of als bewijs laat dan ook een duidelijk ‘verhaal’ zien. Ik zie namelijk een man (de BOA) die door de ander (?) heel intimiderend uitgedaagd wordt iets te herhalen dat wellicht eerder gezegd is maar nu dan voor de camera. Wat ik verder zie is dat de BOA de rust zelve is hierin. Als je er niet bij geweest bent is het dan vrij lastig een duidelijke mening hierover te vellen.
  Daarnaast ben ik heel erg benieuwd of het plaatsen van dit filmpje met toestemming van de BOA gebeurd is aangezien deze man vol in beeld komt.

 26. Rob Badub

  Geef een machteloze een blauw pak en een vierkante meter handhavingsbevoegdheid en een dictator is geboren.

  #verborgenwerkloosheid

 27. Rob Badub

  Andere incidenten met BOA constrictors: Velvet Music Leiden drinkt een biertje na sluitingstijd en Vishandel ’t Loggertje schenkt een borrel bij de haring.

 28. Deze ambtenaar mag wat mij betreft uit zijn functie gezet worden allereerst vanwege zijn racistische uitlatingen. Uitspraken zoals je bent hier maar te gast tegen iemand die hier geboren en getogen is en daarnaast keihard werkt van s’ochtends vroeg tot laat in de avond!! Écht onacceptabel en racisme in zijn puurste vorm. Daarnaast vanwege de dreigementen jegens deze ondernemer om zijn vergunning in te laten trekken! Zijn brood afpakken?! Welke reden heeft u hiervoor dan meneer de ambtenaar? Waarschijnlijk bent u best een beetje gefrustreerd omdat u zelf eigenlijk niets bereikt heeft in uw uitzichtloze “bonnetjes schrijvende” leventje dat u het dan maar botviert op een jongeman die wel wat heeft bereikt én nota bene ook nog eens van Marokkaanse afkomst is…Iedereen die deze ondernemer (en zijn broertje) kent weet hoe vriendelijk hij altijd is en altijd klaar staat voor iedereen. Het gaat hier niet om de boete die kan hij namelijk met gemak betalen…het gaat hier om de respectloze vernederende bejegeningen van deze ambtenaar wat niet genegeerd mag worden.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline