De foutgeparkeerde pindakaaswagen.

Oplopende spanning tussen Leidse ondernemers en gemeentelijke handhavers

Het botert niet tussen de Leidse ondernemers en een deel van de gemeentelijke handhavers. Dat werd maar weer eens duidelijk na een aanvaring tussen een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) en Soufian El Marsse van Ilias Delicatessen gistermiddag op de Flevoweg in Leiden. Daarbij ontspoorde volgens getuigen het uitdelen van een boete tot ‘vertoon van machtsmisbruik en belediging’ richting El Marsse. Aan de andere kant noemt de burgemeester het optreden van de ondernemer ‘onacceptabel’.


Reanne van Kleef sprak met Soufian en Ilias El Marsse en Elzard Hoogkamer over het incident.

Fout pindakaaswagentje
De video die marktkoopman Ilias El Marsse van Ilias Delicatessen gisteren op zijn Facebook plaatste, zorgde voor veel ophef. In de video is te zien hoe zijn broer Soufian een aanvaring heeft met een handhaver van de gemeente Leiden na een incident rondom het bekende ‘Ilias pindakaaswagentje’. Het wagentje was uitgeleend aan reclamebedrijf – buurman van Ilias – ‘EL & EL’ om reclame te maken voor de locatie van het reclamebedrijf.

Het betreffende voertuig stond volgens handhaving op een plek waar geen reclame gemaakt mag worden. Soufian El Marsse werd gevraagd of hij het wagentje binnen een paar uur wilde verwijderen. Toen hij op de ‘deadline’ nog niet aanwezig was, kwam een sleepwagen ter plaatse om het wagentje weg te slepen. Daarop werd El Marsse door omstanders gebeld en na overleg met de sleepdienst en betaling van de onkosten mocht hij, naar eigen zeggen met tegenzin van de handhaver, zijn voertuig weer meenemen.

Ontsporing
Na het betalen van de bekeuring en het uiten van onvrede over de gang van zaken door El Marsse ontspoorde de situatie. “Hij zei ineens dat mijn broer ook altijd maar denkt dat hij alles is”, vertelt Soufian El Marsse. “Dat we hier maar te gast zijn en dat hij ervoor kan zorgen dat we al onze marktvergunningen kwijtraken. Dus ik vroeg hem wat een parkeerboete met onze marktvergunningen te maken heeft. Toen deed hij heel dominant en hij wilde niet meer op zijn woorden terugkomen.”

El Marsse pakte zijn telefoon en filmde de rest van het gesprek. Daarin is onder andere duidelijk te horen dat de BOA zegt dat hij te gast is in Leiden. Eén van de getuigen van het incident is Elzard Hoogkamer van EL & EL. Hij bevestigt de woorden van El Marsse. “Er ontstond een soort van woordenwisseling. Ik heb de handhaver toen inderdaad horen zeggen dat hij ervoor kan zorgen dat de vergunningen op de markt kunnen worden ingetrokken. En dat hij zich moest gedragen omdat hij maar te gast is hier.”

Volgens El Marsse gaat dit incident geenszins over de vraag of zijn wagen wel of niet op de betreffende stoep mocht staan en ook niet over de boete. “Wij zijn het er mee eens dat iedereen zich aan de regels hoort te houden. Het gaat over de manier waarop de handhavers met ons omgaan. Dit had helemaal niets met onze marktkramen te maken, maar toch dreigt deze man om onze vergunningen in te laten trekken. Dat kan echt niet.”

Reactie burgemeester
Na het zien van de video heeft de redactie van Sleutelstad om een reactie van de gemeente op het incident gevraagd. Daarop werd het volgende antwoord van de burgemeester gegeven: “Iedereen moet zich aan de regels houden, aan de verkeersregels en aan de regels op de markt. Onze handhavers hebben tot taak mensen die overtredingen begaan daarop aan te spreken en eventueel een sanctie op te leggen. Dat speelde hier ook. De handhavers hebben dat op een correcte manier gedaan. De bejegening in hun richting was dat niet. Dat is onacceptabel.”

De gemeente geeft aan dat deze reactie is gebaseerd op gesprekken met meerdere mensen die onafhankelijk hetzelfde verhaal vertellen. En: “Als er nou twijfels zijn, kan er altijd een klacht worden in gediend. Daarvoor is er een klachtenprocedure.”

‘Ondernemertje pesten’
Die klacht wordt maandag ingediend. “Na het plaatsen van het filmpje zijn we door nog wel tien ondernemers gebeld die problemen hebben met deze man of collega’s”, vertelt Soufian El Marsse. “Er schijnt nog veel meer aan de hand te zijn. De ondernemers zijn het zat. We moeten ons geluid laten horen, want dit gaat te ver.”

“En we hebben nog een paar andere verrassingen voor de gemeente”, zegt broer Ilias, die zelf niet bij het incident aanwezig was, maar wel in het verhaal betrokken werd. “Er is echt teveel machtsmisbruik. Zo moeten we het toch niet doen met z’n allen. Ik heb echt geen rancune tegen deze man, maar wij blijven niet meer stil.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×