Kjeld Nuis tijdens de presentatie van de Leidse Olympische ploeg in januari van dit jaar (Foto: Emile van Aelst)

Kjeld Nuis eindigt seizoen met twee wereldrecords van grote klasse

Op de twee afstanden die hem vorig jaar zijn Olympische titels opleverden, verbeterde schaatser Kjeld Nuis het wereldrecord in de seizoensafsluiting in Salt Lake City. De wereldbekerfinales maakten het ietwat tegenvallende schaatsjaar in een klap goed voor Nuis. Het nieuwe record op de 1000 meter (1:06:18) verdreef Shani Davis beste tijd uit 2009 (1:06:42) uit de boeken en op zondag naderde Nuis zelfs de magische grens van 1:40, hij bleef er slechts zeventienhonderdste van een seconde boven.

Als Olympisch kampioen was Nuis het natuurlijk aan zijn stand verplicht om het wereldrecord aan te vallen tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen op de hooggelegen baan in de Amerikaanse staat Utah waar in 2002 de Olympische Spelen werden gereden en Nederlands sprintsucces opleverde voor Gerard van Velde op de 1000 meter. Vooraf werd gespeculeerd dat de nieuwe toptijd wellicht onder de 1:06 kon komen, dat lukte nu nog net niet. Maar Nuis kwam wel dicht in de buurt. Thomas Krol eindigde op de tweede plaats met 1:06:25 en Kai Verbij maakte het Nederlandse feestje compleet met de derde plaats (1:06:34).

Op de 1500 meter leverde Nuis een dag later een heroisch gevecht met Thomas Knol. In een rechtstreeks duel bleef Nuis Krol net voor. Uiteindelijk doken beide mannen onder het oude wereldrecord. Maar Nuis net iets meer zodat hij met de eer gaat strijken en Knol tevreden moet zijn met de tweede tijd ooit (1:40:54). Het oude record stond met 1:41:02 op naam van de Rus Denis Yuskov, gereden op 9 december 2017.

 

View this post on Instagram

 

🔥WORLD RECORD!!!🔥

A post shared by Kjeld Nuis (@kjeldnuis) on


Op het Nederlands kampioenschap eind december waar naast de nationale titels de startbewijzen voor de grote internationale toernooien op het spel stonden werd Nuis op zowel de 1000 als 1500 meter kampioen, maar het  EK Sprint in Collalbo werd een deceptie vanwege diskwalificatie op de 1000 meter. Later kreeg Nuis toch nog een aanwijsplek voor het WK in Heerenveen, waar hij brons haalde dankzij twee zeges op de 1000 meter. Bij het WK Afstanden in Inzell (Duitsland) moest Nuis op ‘zijn’ afstanden zijn meerdere erkennen in landgenoten Kai Verbij die de 1000 meter won en Thomas Krol die de zege pakte op de 1500 meter. Des te meer redenen voor Nuis om tijdens het laatste schaatsweekend van het na-Olympisch jaar toe te slaan. Met twee wereldrecords is dat zeker gelukt.

 

Leiden Sport Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×