Gedeputeerde Floor Vermeulen en de Leidse wethouder Martine Leewis mochten als starthandeling van de elektrische stadsdienst het opladen van de bussen in gang zetten. (Foto's/video: Chris de Waard).

Eerste elektrische Arriva-bussen rijden door Leiden

De eerste vier 100% electric bussen van Arriva begonnen afgelopen zondag aan hun eerste rondjes door Leiden. Gisteren was bij Station de Vink de officiële start van de elektrische stadsdienst. Op het Alexandrine Tinneplein is een snellaadstation voor de bussen neergezet. In een kwartiertje zijn de tweeduizend kilo wegende accu’s die in het dak zijn verwerkt weer opgeladen en kan de bus weer honderd emissieloze kilometers maken. Dat is bijvoorbeeld vijf keer heen en weer naar Leiderdorp.

Chris de waard reed een geruisloos rondje mee en sprak onderweg met Arriva-directeur Martijn van de Weijger, wethouder Martine Leewis en gedeputeerde Floor Vermeulen.

In april stromen er nog acht nieuwe elektrische bussen de dienstregeling in en na de zomer volgen de laatste elf. In totaal rijden er dan vanaf september 23 ‘100% electric’ bussen door Leiden en een stukje regio, want bijvoorbeeld ook de bus naar Voorschoten (lijn 5) wordt straks uitgevoerd met een elektrische bus.

Met de elektrische bussen loopt Arriva voorop in het verduurzamen van het busvervoer. In 2025 moeten alle bussen verplicht emissievrij zijn, maar in ruil voor een verlenging van de concessie met twee jaar, sprak de provincie Zuid-Holland met het ov-bedrijf af dat deze investering nu al gedaan zou worden. Het gaat daarbij om een flink bedrag. “Voor het geld dat één elektrische bus kost, kan je ook een huis kopen”, licht directeur Van de Weijer een tipje van de sluier op.

De nieuwe elektrische bussen, die door Arriva bij Volvo werden gekocht, werden muzikaal gepresenteerd door een optreden van de Zweedse zangeres Nathalie Cuti. Eén van haar nummers is gebruikt bij de lancering van de elektrische bussen door de leverancier. Nathalie gaf een optreden bij het busstation De Vink en ook onderweg zong ze nog enkele nummers.

Duurzaamheid Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×