In december organiseerde DIOK een rolstoelrugbyclinic (Foto: Reanne van Kleef).

Rolstoelrugby bij DIOK start maandag 1 april

Wie de wondere wereld van het rolstoelrugby eens van nabij wil bekijken en meemaken, kan op maandag 1 april terecht in de 3 Octoberhal. Die avond trapt rugbyclub DIOK de eerste officiele training af voor rolstoelrugby in Leiden. Een sport voor jong en oud, mannen en vrouwen. Iedereen is welkom. Als je echt mee wilt kunnen spelen, kun je het beste aanmelden via email, maar gewoon even komen kijken mag ok altijd.

Speler Dave van der Dop denkt dat iedereen die het ziet, mee wilt doen en wie eenmaal een keer mee heeft gedaan is geheid verkocht. Zijn ogen beginnen te glimmen zodra hij over zijn sport verteld. Hij is al bijna twee jaar bezig en speelt in Amsterdam, maar als echte Leidenaar wil hij graag zijn thuisstad ook aan het rolstoelrugby krijgen. “Het is net zo intens als rubgy buiten op het veld.”

De verschillen tussen regulier rugby en rolstoelrugby zitten hem in praktische aanpassingen. Rugby wordt het hele jaar door buiten gespeeld, weer of geen weer, rugby’ers staan op het veld. Rolstoelrugby wordt in de zaal gespeeld en met een ronde bal. Hilde de Boer raakte betrokken bij DIOK doordat haar dochter daar speelt en maakt zich nu sterk voor rolstoelrugby binnen de vereniging. “Wij vinden dat rugby een sport is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. We hebben bewust gekozen voor de 3 Octoberhal omdat die vlak naast ons DIOKcomplex ligt, rolstoelspelers kunnen zo makkelijk gebruik maken van onze faciliteiten, zoals krachthonk en kantine.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Hilde de Boer en Dave van der Dop.

Een rolstoelrubgyteam opzetten vraagt veel inzet, geduld en tijd. Er moet een zaal zijn, er moeten rolstoelen zijn waar mensen die nog geen aangepaste sportrolstoel hebben gebruik van kunnen maken. Voorlopig wordt er leentje-buur gespeeld bij andere clubs en organisaties.

Op 1 april begint de eerste training, er zijn al vijf aanmeldingen. Wie zich bij deze pioniers wil scharen kan een email sturen naar ledenadministratie@diokrugby.nl of kijk op de website van RC DIOK.

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×