Science 071: 'Moleculen als sleutels'

Deze week in de uitzending van Science07: Lindsey Burggraaff schoof bij ons aan om te vertellen hoe computers weleens de sleutel kunnen zijn naar de ontdekking van nieuwe medicijnen. Bovendien nam zij deel aan FameLab! Redacteur Wouter bracht een bezoek aan Hoogleraar Herman Paul. In de reportage werpt hij licht op de ondeugden van 300 jaar wetenschap. Verder hield redactrice Roos ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws, waaronder de ontdekking van de tweede semi-identieke tweeling ooit! Is een elektrische sigaret daadwerkelijk een goede vervanger voor de ‘normale’ sigaret? Redactrice Anne zocht het uit.

 

Hoe kunnen computers ons helpen bij het maken van nieuwe medicijnen? Lindsey Burggraaff doet daar onderzoek naar. Ze presenteerde haar plannen bij FameLab, een wedstrijd waarbij jonge wetenschappers hun onderzoek op een toegankelijke manier overbrengen. Hierbij maakt ze veel gebruik van analogieën, zo vergelijkt ze het vinden van het juiste medicijn met de juiste sleutel in het slot. ,,Want als je het verkeerde slot opent, trigger je een bijwerking.” 

 

Anderhalf miljoen euro subsidie voor onderzoek naar ‘wetenschappelijke ondeugden’? Hoogleraar Herman Paul vertelt over de overeenkomsten en verschillen in het taalgebruik van de hedendaagse wetenschap en die van 300 jaar geleden.

 

De Ruimtesonde Crew Dragon is weer terug op aarde, in Australië is de tweede semi-identieke tweeling ooit geïdentificeerd en nog meer! Redactrice Roos praat ons bij over het wetenschapsnieuws van de laatste week.

 

Hoe verhouden elektrische sigaretten zich tot de ‘normale’ sigaret? Maken ze voor een goede vervanger? Redactrice Anne beantwoordt al deze vragen in de wetenschapsvraag van deze week.

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×