Nagenoeg geen kansen op de woningmarkt voor starters

Een forse stijging van bouwkosten, lagere starters leningen en meer vraag hebben als gevolg dat er op de woningmarkt voor starters vrijwel geen kansen zijn de komende jaren.

Douwe van Zelm, directeur van hypotheekberekenen.nl concludeert dat er sprake is van een zeer oververhitte woningmarkt met buitenproportionele huizenprijzen. Hij voorspelt hierin geen verandering de komende jaren. Waar dit probleem voorheen vooral opspeelde in de grote steden, zien we nu ook buiten deze gebieden veel huizen die zowel snel als boven de vraagprijs verkocht worden. Dit maakt dat starters een nihile kans hebben op een woning.

De bouwkosten stijgen en de huizen worden duurder.
Omdat bouwkosten steeds hoger worden, wordt nieuwbouw duurder in de aanschaf. Er zijn maar weinig nieuwbouwwoningen die betaalbaar zijn voor starters, dit zal voorlopig nog wel zo blijven. BDB, bouwkostenspecialist, gaf al eerder aan dat de stijging zich vermoedelijk zal voortzetten en pas rond begin 2020 zijn top zal bereiken.

De leningen zijn lager geworden
Starters konden in 2012 nog zo´n 106% van de waarde van een huis laten financieren. Op dit moment is dat zo´n 6% minder, dat zorgt voor tekorten. De afgelopen jaren nam de loan-to-value, de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van het huis, af. Starters worden hierdoor gedwongen om de kosten koper zelf te voldoen, dit is al gauw ruim €10.000. Geen bedrag wat veel starters zo paraat hebben.

Huizen zijn zeer gewild, niet alleen onder starters
Dat starters het nu en de komende jaren moeilijk hebben op de woningmarkt, staat vast. Starters moeten concurreren met beleggers en investeerders die azen op huizen binnen dezelfde prijscategorie, tot €200.000. Beleggers en investeerders kopen de panden aan met als doel verhuur en hebben in veel gevallen geen hypotheek nodig. Dit zorgt voor een grote zekerheid dat de verkoop doorgaat, omdat er geen sprake is van ¨onder voorbehoud van financiering¨ bij het sluiten van de koop. Voor de verkoper is dan de keus vaak snel gemaakt, en wordt er voor zekerheid gekozen.

Nieuwbouw stabiliseert terwijl de bevolking groeit

Onderzoek van het CBS wijst uit dat de bevolking in Nederland de komende jaren steeds groter blijft worden. Aan de andere kant groeit het aantal nieuwbouwwoningen niet mee. Huizenprijzen zullen hierdoor meer blijven stijgen met als gevolg dat de kansen voor starters nog meer dalen. Dit alles maakt het starters zeer lastig om in de komende jaren een huis te kopen.

Welke oplossingen zijn er voor starters?
Ondanks het lastige probleem, zijn er een aantal oplossingen die de kansen voor starters in de toekomst kunnen vergroten:
1. Als er meer, efficiënter en sneller gebouwd wordt, komen er meer woningen vrij.
2. De regelgeving aanpassen zodat investeerder en beleggers niet alle woningen weg kapen.
3. Wanneer er geïnvesteerd wordt in sneller openbaar vervoer, worden afstanden kleiner. Er is daardoor meer keus qua buitengebieden om in te gaan wonen.
4. Wanneer starters eerder beginnen met sparen, zijn er mogelijk meer eigen middelen om de woning mee te financieren.

  1. De bouw van kleinere huizen, ook wel tiny houses genoemd, zou een andere oplossing kunnen zijn voor starters.

 

Meer informatie over een startershypotheek vind je op startershypotheek.com

Advertentie

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×