Plasticvissen na Leidens Ontzet levert gegarandeerd tientallen vuilniszakken afval op. Daaronder enorme hoeveelheden plastic bekertjes. (Archieffoto: Chris de Waard).

VVD Leiden: Ecoglazen wel effectief, niet eerlijk en betaalbaar

De VVD Leiden heeft de nodige vraagtekens bij de invoering van ecoglazen bij Leidse evenementen. Raadslid Juliette Gillissen noemt het voornemen van het college om het werken met ecoglazen verplicht te stellen weliswaar effectief in de strijd tegen zwerfplastic, maar niet eerlijk en betaalbaar.

Effectief
“Dit nieuwe beleid moet de enorme plasticzee tegengaan die steevast na ieder groot evenement in de stad op straat en in de grachten achterblijft. Maar daarbij komt dat publiek geen eigen drankjes meer mee mag nemen. Dat is begrijpelijk als het om een duidelijk omheind evenement gaat, maar de horeca-ondernemers in het centrum willen ook dat tijdens 2 en 3 oktober geen eigen meegebrachte drankjes in de stad worden genuttigd. Nog los van de vraag hoe dit te handhaven is, vragen we ons als VVD af hoe eerlijk dat is”.

Eerlijk
De partij vraagt zich af waarom mensen op de kermis of onderweg van de ene band naar de andere niet gewoon een eigen biertje zouden mogen drinken. “De stad is toch van iedereen? En de stad is toch voor iedereen toegankelijk? Of wordt er straks een groot hek om de binnenstad gezet en mag je er alleen maar in als je geen meegebrachte drankjes bij je hebt? Onzinnig idee wat de VVD betreft”.

Betaalbaar
Gilissen vreest dat Leidens Ontzet door alle maatregelen een feest wordt voor de ‘happy few’ in plaats van voor iedereen. “Hoe betaalbaar is dit allemaal. Niet alleen met betrekking tot handhaving, maar vooral ook voor de bezoekers. Je moet al extra vooruit betalen voor je ecoglas en volgens de deelnemende horeca worden de drankjes ook wat duurder, want de aanschaf, opslag en het schoonmaken van de ecoglazen moet ook betaald worden”.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×