CDA-duo-raadslid Jonathan Provoost en presentator Lieuwe van Slooten in de studio van Politiek071. (Foto: IJsbrand Terpstra).

CDA Leiden: "Gemeenten moeten brandweer financieel te hulp schieten"

Als het aan het CDA in Leiden ligt krijgt de brandweer Hollands Midden er snel geld bij. Vanwege stijgende kosten dreigt een tekort van twee miljoen euro voor de begroting van 2020. “Om de stad leefbaar te houden is veiligheid echt nummer één”, zegt CDA duo-raadslid Jonathan Provoost in Politiek071. Hij stelde vragen aan het college van b en w.

Sinds 2012 is er flink bezuinigd op de brandweer; 6,2 miljoen euro maar liefst. Dat was destijds nodig omdat de brandweer in de regio relatief duurder was dan de brandweer in de andere regio’s. Het CDA vindt echter dat die bezuinigingen te ver zijn doorgeschoten. “De lonen en de kosten voor het materiaal zijn gestegen waardoor de brandweer het niet meer kan betalen”, zegt Provoost. “Als de brandweer dan om meer geld vraag, moeten we daaraan gehoor geven. Veiligheid is enorm belangrijk voor de leefbaarheid van de stad.”


CDA duo-raadslid Jonathan Provoost in gesprek met Lieuwe van Slooten over tekort bij brandweer Hollands Midden

De brandweer wordt voor een groot deel gefinancierd met geld vanuit het Rijk, maar deels ook met geld vanuit de gemeenten. Provoost wil dat de achttien gemeenten waarin de brandweer Hollands Midden actief is meer gaan bijdragen. Tot nu toe zijn brandweer en gemeenten daar nog niet uitgekomen. Om het tekort te dichten zou Leiden volgens het Leidsch Dagblad ongeveer vier ton extra moeten inleggen.

Liever goede brandweer dan fietsweg
“Wij hebben liever een goede brandweer dan een fietsweg naar een dorp in de buurt”, zegt Provoost als antwoord op de vraag waar dat geld dan vandaan moet komen. Tijdens de begrotingsbehandeling was het CDA namelijk erg kritisch over de hoge uitgave van de coalitie. “Het geld ging toen naar allerlei duurzaamheidsprojecten die op zichzelf misschien leuk zijn, maar wij vonden het niet verantwoord om daarvoor zoveel te lenen.”

Binnen enkele weken komt burgemeester Henri Lenferink namens het college met antwoorden op de vragen van het CDA.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×