Ria Pasterkamp neemt na elf jaar afscheid als raadslid voor Progressief Oegstgeest. (Foto: IJsbrand Terpstra).

PrO-raadslid Ria Pasterkamp neemt afscheid: "Ik gun iedereen een raadslidmaatschap"

Na elf jaar neemt raadslid Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest) aanstaande donderdag afscheid van de gemeenteraad. Ze verhuist naar Amsterdam en geeft haar zetel daarom door aan partijgenoot Kees Burger. Pasterkamp zette zich jarenlang in voor de zorgbehoevende Oegstgeestenaar en blikt in Politiek071 terug op haar tijd als raadslid. “Politiek gaat over mensen en over hoe je iedereen recht doet. Ik gun elke inwoner een raadslidmaatschap.”

Gedurende haar periode als raadslid vanaf 2008 maakte Pasterkamp de decentralisering van de zorg in Nederland van dichtbij mee. Gemeenten werden verantwoordelijk voor steeds meer zorgtaken, totdat tegenwoordig ongeveer de helft van het gemeentebudget bestemd is voor zorgtaken. “Aan de ene kant zegt de minister dat je beleidsvrijheid hebt, maar aan de andere kant beland je natuurlijk in een woud van regels en voorschriften”, zegt het scheidend raadslid. “Voor een deel maakt dat het gemeenten wel erg moeilijk om het goed te doen.”


IJsbrand Terpstra in gesprek met scheidend raadslid Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest)

Pasterkamp is trots dat ze recent de regeling voor minima in Oegstgeest weer heeft teruggebracht op het niveau van vier jaar geleden. “Toen ik begon in de raad zaten we in de coalitie en hadden we een goede minimaregeling. Het eerste wat de volgende coalitie deed was de minimaregeling zo sober mogelijk maken.” Onlangs bracht de nieuwe coalitie van VVD, CDA en PrO de minimaregeling weer op het oude niveau. “Daar ben ik buitengewoon blij mee.”

‘D66 was als een kind dat uit huis gaat’
Terugkijkend is de verzelfstandiging van D66 Oegstgeest, tot 2014 onderdeel van PrO, ‘een trauma’. “Dat is nog steeds een wond die pijnlijk is, al hangt die niet meer persoonlijk aan de huidige raadsleden omdat dat allemaal nieuwe mensen zijn.” Voor Pasterkamp is dat nog wel een pijnlijke herinnering, omdat er gebroken werd met de goede samenwerking en het plezier in de fractie. “Ze gingen zich tegen ons afzetten, zoals een kind dat uit huis gaat en die vervolgens nog een duwtje na geeft.” Pasterkamp benadrukt dat het deze kwestie politiek gezien tegenwoordig geen rol van betekenis speelt.

Meer spreektijd
PrO heeft van deze breuk wel geleerd hoe belangrijk relaties en samenwerken zijn, zegt Pasterkamp. “Ik zal binnen de fractie en binnen de coalitie altijd benadrukken hoe belangrijk dat is. Want dat is democratie: dat je over de onderlinge verschillen in gesprek gaat en dat je door een zaak van verschillende kanten te bekijken, de beste beslissing kunt nemen.” Ze vindt daarom ook dat oppositiepartijen meer spreektijd moeten krijgen dan coalitiepartijen, ‘omdat oppositiepartijen een standpunt van de grond af op moeten bouwen, terwijl coalitiepartijen van tevoren al afspraken maken en overleggen met het college’.

Weten wie je vertegenwoordigt
Aanstaande donderdag neemt Pasterkamp afscheid van de Oegstgeester gemeenteraad. Of ze in haar nieuwe woonplaats Amsterdam weer politiek actief wordt, weet ze nog niet. “Ik ben natuurlijk gewoon lid van de PvdA en dat blijf ik ook, dus ik zal heus op een ledenvergadering verschijnen in Amsterdam.” Maar voor een raadslidmaatschap is alleen in een bepaalde stad wonen niet voldoende, vindt Pasterkamp. “Je bent dan een volksvertegenwoordiger, dan moet je ook weten wie je vertegenwoordigt. Het past me dus om eerst maar eens te kijken bij welke mensen ik eigenlijk ga wonen.”

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×