(Foto's: PR/Aikido Centrum Leiden).

Aikido Centrum Leiden viert 25 jarig bestaan

Aikido Centrum Leiden (ACL) bestaat 25 jaar. Dat wordt komend weekend gevierd met workshops, lezingen en trainingen. Onder andere boeddhist en wetenschapper Han de Wit en sinoloog en filosoof Woei-Lien Chong spreken. Geïnteresseerden zijn welkom om vrijdag, zaterdag of zondag langs te komen in de dojo aan de PC Hooftlaan 13 in Leiden.


Maarten Mulder sprak met oprichter Marc Jongsten over het 25-jarig bestaan van Aikido Centrum Leiden.

Marc Jongsten is 6e dan aikido maar geeft inmiddels ook les in de Chinese disciplines Tai Chi en Chi Kung. Hij startte  dojo ACL in het universitair sportcentrum. Omdat de dojo uit zijn voegen groeide, verplaatste hij de trainingen in 2002 naar de sportzaal van het toenmalige ROC aan de Toussaintkade. Daar begon Jongsten ook met het geven van workshops en bedrijfstrainingen, onder de naam Budo in Business. In 2010 verhuisde de dojo naar de huidige locatie: de sportzaal aan de PC Hooftlaan 13. Hier kan iedereen zes dagen in de week terecht. Het jongste lid van de dojo is 7 jaar, het oudste lid is over de zeventig.

Levenskunst
Voor Jongsten zijn Aikido, Chi Kung of Tai Chi meer dan alleen een vorm van sport of gymnastiek: “Je kunt elk
van deze disciplines ook beoefenen als filosofie voor het dagelijks leven. Als een handleiding die helpt om je leven te
leiden vanuit een spiritueel perspectief. Dit noem ik Levenskunst.” Omdat dit voorzag in een behoefte richtte Jongsten
twee jaar geleden de stichting Levenskunst Nederland op. Deze stichting is er voor mensen die op een actieve
manier met levensvragen aan de slag willen. Bijvoorbeeld door middel van meditatie, krijgskunst, muziek of dans.

Samenhang
Al deze bewegingsvormen hebben volgens Jongsten hetzelfde doel: “Je leert je lichaam steeds beter te
gebruiken als ondersteuning van mentale processen waardoor je je leven steeds soepeler kunt leiden. Daarom ga ik
me nog meer richten op de samenhang tussen Aikido, Tai Chi en Chi Kung.”

Jubileum
Het volledige jubileumprogramma is te vinden op de website van ACL. Vrijdag en zaterdag zijn de kosten 10,00 euro per workshop tot maximaal 30,00 euro. De kosten voor de BBQ zijn 15,00 euro. Zondag zijn de activiteiten gratis en toegankelijk voor alle geïnteresseerden

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×