Onrust rond uitbreidingsplannen Roomburg Hockey

19

Bestuur en vrijwilligers van Stadstuinderij Het Zoete Land en ook de Vrienden van het Roomburgerpark maken zich opnieuw ernstige zorgen over de plannen om extra hockeyvelden aan te leggen in de Burgemeesters- en Professorenwijk in Leiden. De zorgen dateren al uit 2015, maar werden afgelopen week nieuw leven ingeblazen toen de gemeente het concept van het ‘Haalbaarheidsonderzoek Wijksportpark Roomburg‘ presenteerde.

In de rapportage krijgt Hockeyclub Roomburg twee extra velden toegewezen. Eén in het Roomburgerpark en één in het Trigonpark. Daartoe wil de gemeente allebei de parken opnieuw indelen, zodat het wijksportparken worden in plaats van parken waar ook gesport wordt. Daardoor is er volgens de gemeente maar weinig synergie tussen de verschillende functies.

Haalbaarheidsonderzoek
“Opvallend aan het Roomburgerpark is de tweedeling tussen de sportvoorzieningen en het groen. Er is geen synergie tussen de verschillende functies en ook niet tussen de sportfuncties onderling”, zo staat in het onderzoek te lezen. Voor Sportpark Cronesteinkade geldt iets soortgelijks. Dat gebied bestaat uit de kortbalvelden van Trigon en Stadstuinderij Het Zoete Land. “Het sportgedeelte en Het Zoete Land worden van elkaar gescheiden door een hek. Hierdoor is er geen synergie tussen de twee functies”.

Wijksportpark Roomburg
De gemeente wil tegemoet komen aan het tekort aan velden van de Leidse Hockeyclub Roomburg, maar de twee benodigde extra velden allebei aanleggen in het Roomburgerpark zou zorgen voor een disbalans tussen groen en sport. “Daarom achten wij het niet opportuun om vijf velden aan te leggen in het Roomburgerpark”, aldus de gemeente die het vijfde veld daarom verderop in de wijk wil realiseren.

Chris de Waard in gesprek met Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgpark over de gemeentelijke herinrichtingsplannen voor het wijkpark.

Voor het Roomburgerpark heeft de gemeente drie scenario’s uitgewerkt. Een met minimale aanpassingen, eentje met een aantal kleine wijzigingen en een derde variant met grote wijzigingen. In de eerste variant komt het vierde hockeyveld op de plek van de bestaande speeltuin die dan verhuist naar de plek van het huidige trapveld. In de tweede variant worden park en sport meer met elkaar vermengd en in de derde variant gaat het hele gebied op de schop. Zo’n integrale herinrichting biedt volgens de gemeente de beste kans om een geïntegreerd sportpark te realiseren.

Sportpark Cronesteinkade
In Sportpark Cronesteinkade wil de gemeente de bestaande korfbalvelden vervangen door één multifunctioneel sportveld waarop ook de hockeyers terecht kunnen. Op deze manier kan het terrein door Sporting Trigon en Roomburg Hockey worden gebruikt. De tuinen van het Zoete Land worden in de ogen van de gemeente alleen anders ingericht en behouden hun waarde. Daar is het bestuur van de Stichting Leiden Oogst die Het Zoete Land beheert het absoluut niet mee eens en daarin staat de stadstuinderij bepaald niet alleen. De petitie waarin de gemeente wordt opgeroepen geen kunstgrasvelden aan te leggen in de woonwijk is in een week tijd al bijna tweeduizend keer ondertekend.

Chris de Waard in gesprek met Siebrand van der Ploeg van Het Zoete Land over het opknippen van de stadstuinderij.

Aan de Zoeterwoudsesingel wil de gemeente een multifunctioneel sportveld aanleggen dat geschikt is voor zowel hockey als korfbal. De stadstuinderij wordt in het plan opgeknipt in twee stroken aan weerszijde van het sportpark.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Delen

19 reacties

 1. Leienaar (zelf geen sporter) op

  De grote aanpassing ziet er prima uit.
  Meteen uitvoeren!

 2. Extra sportvelden geeft meer dynamiek in de wijk. Het stervende Trigon wordt gered door de hockeyclub en een nieuw sportveld aan de Cronesteinkade is altijd beter dan bebouwing. Ook het park aan de van Vollenhovenkade gaat intensiever gebruikt worden door meerdere doelgroepen. Let’s go met de geplande uitbreiding van de hockeyclub!

 3. Klein detail is dat een (groot deel) van de ondertekenaars:
  1) helemaal niet uit leiden komt.
  2) anoniem staat dus wellicht ook niet uit leiden komt….. (voor de lezer dus niet te controleren wellicht wel bij de petitie oprichters, maarja dat zullen ze niet delen)
  Daarbij brengt dit juist enorm veel potentie in het samenbrengen van sport en wijk!

  • Rommert Crépin op

   1. Of ze uit Leiden komen of niet, dat is volstrekt niet van toepassing. Je kunt ergens tegen zijn, bijvoorbeeld de verwoesting van een leefomgeving, natuur of het volbouwen van een stad.
   2. anoniem? Want meneer de Leidenaar is lekker duidelijk bedoel je?

   Maar meneer de Leidenaar, potentie zeg je? Wat voor potentie dan? Want de wijk eromheen, die hockeyed allemaal bij Roomburgh? Waar woont jij eigenlijk meneer de Leidenaar? Niet aan het park vermoed ik, ik namelijk wel en zie geen enkele reden om de meest uitgebreide plannen door te voeren.

   Maar ik ben niet helemaal tegen, 1 veld, op het terrein van de speeltuin die dan weer verhuist naar het trapveld zie ik wel gebeuren. Het trapveld wordt minimaal gebruik van gemaakt.

   Water bij de wijn doen, waarbij de hockey uitbreid, maar de natuur in het part behouden blijft en meer synergie met de rest vertoont.

  • Geen enkel probleem om hier wat duidelijkheid te verschaffen. Ik beheer deze petitie. Driekwart van de ondertekenaars komt uit Leiden. Dit is inclusief de anonieme ondertekenaars.

 4. Bestuur en vrijwilligers van Stadstuinderij Het Zoete Land en ook de Vrienden van het Roomburgerpark vormen nimby-clubjes.
  De uitgetekende scenario’s zien er stuk voor stuk prima uit. De grote aanpassingen zouden het park een mooie allure geven waarin natuur en sport goed samenkomen.

  • Rommert Crépin op

   De grote aanpassingen zijn te dramatisch, daarin is alleen ruimte voor sport. Natuur is minimaal dus van goed samen komen is geen sprake!

 5. Marcellus_B op

  Het Zoete Land … ja ja.
  Deze club mag dit stukje land gebruiken van de gemeente. Ze hebben daartoe een gebruiksovereenkomst getekend, die periodiek verlengd moet worden. Het land is en blijft hiermee in eigendom van de gemeente en is dus van alle inwoners van de gemeente Leiden.
  .
  In dit licht is hun jaarrekening uit 2017 (te vinden op de website van deze club) best wel interessant:
  – de inkomsten zijn even meer dan €36.000,- (inclusief donaties, lidmaatschap en subsidie)
  – verreweg het grootste deel van de uitgaven betreft het uitbetalen van één medewerker, namelijk een bedrag van circa €21.000,-
  – er is een reserve opgebouwd van circa €10.000,-
  Deze jaarrekening zou natuurlijk veel interessanter zijn wanneer er ook rekening wordt gehouden met een aankoopsom van het land of een bedrag voor de pacht en het vruchtgebruik ervan. Voor het gemak worden die posten maar even weggelaten.
  .
  Uiteindelijk is dit zoete land dus vooral zoet voor slechts één persoon: diegene die er met minimale inspanning toch een redelijk salaris uit weet te halen. Gefeliciteerd daarmee, maar er had ondertussen toch wel een bedankje naar de gehele Leidse bevolking vanaf gekund lijkt mij zo.
  Om dan nu dwars te gaan liggen wanneer de planvorming ten behoeve van een bloeiende sportvereniging een verandering van de indeling van dat terrein in blijkt te houden is arrogant tot en met. Misschien moeten deze mensen maar eens zelf ergens een stukje grond gaan kopen om hun hobby op uit te oefenen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen bij zo’n beetje elk volkstuinencomplex.

  • @Marcellus_B: Wow, dat zijn wel een hoop onjuiste en onterechte aannames in een post! Duidelijk is dat u geen idee heeft wat het Zoete Land precies inhoudt. Hoeveel toegevoegde waarde dit kleine stukje grond levert voor de hele Leidse bevolking.

   Mag ik de suggestie doen u hier eerst in te verdiepen? Een rondleiding op de stadstuinderij is wel te regelen, weet ik.

   • Marcellus_B op

    Al de informatie in mijn bericht komt uit openbare stukken van de gemeente Leiden of van het zoete land zelf. De bedragen heb ik voor het gemak afgerond op hele duizendtallen, dat had ik er misschien beter gelijk bij kunnen vermelden.

    • Al komt de informatie uit openbare bronnen de taal en suggestieve manier van schrijven is duidelijk wel particulier.

 6. Wat ik misleidend vind in de plaatjes bij sporting trigon terrein is dat in het eerste plaatje van de bestaande situatie geen omgevingsgroen is getekend terwijl dat in het nieuwe plaatje wel met royale streken is neergezet. Voor een eerlijk vergelijk dient in het eerste plaatje ook het omgevingsgroen, zoals nu langs de kade en de singel staat ook mooi worden weergegeven. Zo is het wel heel suggestief. Daarmee wordt het een typisch een makelaars verkoopplaatje waarbij in de prospectus op een impressie van het project grote zeilschepen op een in werkelijkheid bescheiden sloot worden ingetekend. Datzelfde zie je ook in het Vollenhove park.

  • Nee dank je. Ik kijk wel verder dan mijn eigen minuscule wereld. En denk wel aan samenwerken met andere!

   • Andere Leidenaar op

    Wat aardig van je. Is jouw achtertuin misschien groot genoeg voor een hockeyveld?

 7. Jan de Looff op

  2019, en klimaat en opwarming is tegenwoordig best een dingetje. Daar hoort geen plastificeren van parken bij, die tot extra lokale opwarming leidt. Doe dat fijn aan de rand van de stad: Ruimte in bestaand sportareaal beschikbaar bij Vlietlanden en Boshuizerkade. Dus alternatieven zijn genoeg.

  Groen en woongenot hoeft niet te wijken voor een hockey wijksportclub met stadse ambities.

 8. Duizenden bomen zijn gekapt vanwege de Rijnlandroute, niet veel verder (Amsterdam Zuidas) gaan minstens 10.000 bomen tegen de vlakte. Kunstgras is milieuonvriendelijk groen. Het groene beleid van gemeente Leiden komt nog nauwelijks uit de verf. Wanneer gaan steden als Leiden en Amsterdam merken dat GroenLinks het (deels) voor het zeggen heeft? Merk er weinig van. Petitie ondertekenen is het minste dat een bezorgde Leidenaar kan doen.
  Mijn mooie stad versteent met de dag…

 9. Ligtenberg op

  Eens met uitbreiding hockey club. Voor betere integratie groen, sport en speeltuin. Nu erg gesegregeerd, en alles met hekken afgesloten. De tennis velden worden niet mee genomen in de discussie. De tennisvelden, vele 100’den m2, worden slechts 6 maanden v jaar benut. De andere 6 mnd word dat hele stuk v park totaal niet gebruikt. Dat is zonde en anno 2019 niet nodig.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline