(Foto's: Chris de Waard).

Onrust rond uitbreidingsplannen Roomburg Hockey

Bestuur en vrijwilligers van Stadstuinderij Het Zoete Land en ook de Vrienden van het Roomburgerpark maken zich opnieuw ernstige zorgen over de plannen om extra hockeyvelden aan te leggen in de Burgemeesters- en Professorenwijk in Leiden. De zorgen dateren al uit 2015, maar werden afgelopen week nieuw leven ingeblazen toen de gemeente het concept van het ‘Haalbaarheidsonderzoek Wijksportpark Roomburg‘ presenteerde.

In de rapportage krijgt Hockeyclub Roomburg twee extra velden toegewezen. Eén in het Roomburgerpark en één in het Trigonpark. Daartoe wil de gemeente allebei de parken opnieuw indelen, zodat het wijksportparken worden in plaats van parken waar ook gesport wordt. Daardoor is er volgens de gemeente maar weinig synergie tussen de verschillende functies.

Haalbaarheidsonderzoek
“Opvallend aan het Roomburgerpark is de tweedeling tussen de sportvoorzieningen en het groen. Er is geen synergie tussen de verschillende functies en ook niet tussen de sportfuncties onderling”, zo staat in het onderzoek te lezen. Voor Sportpark Cronesteinkade geldt iets soortgelijks. Dat gebied bestaat uit de kortbalvelden van Trigon en Stadstuinderij Het Zoete Land. “Het sportgedeelte en Het Zoete Land worden van elkaar gescheiden door een hek. Hierdoor is er geen synergie tussen de twee functies”.

Wijksportpark Roomburg
De gemeente wil tegemoet komen aan het tekort aan velden van de Leidse Hockeyclub Roomburg, maar de twee benodigde extra velden allebei aanleggen in het Roomburgerpark zou zorgen voor een disbalans tussen groen en sport. “Daarom achten wij het niet opportuun om vijf velden aan te leggen in het Roomburgerpark”, aldus de gemeente die het vijfde veld daarom verderop in de wijk wil realiseren.

Chris de Waard in gesprek met Bert Stemerdink van de Vrienden van het Roomburgpark over de gemeentelijke herinrichtingsplannen voor het wijkpark.

Voor het Roomburgerpark heeft de gemeente drie scenario’s uitgewerkt. Een met minimale aanpassingen, eentje met een aantal kleine wijzigingen en een derde variant met grote wijzigingen. In de eerste variant komt het vierde hockeyveld op de plek van de bestaande speeltuin die dan verhuist naar de plek van het huidige trapveld. In de tweede variant worden park en sport meer met elkaar vermengd en in de derde variant gaat het hele gebied op de schop. Zo’n integrale herinrichting biedt volgens de gemeente de beste kans om een geïntegreerd sportpark te realiseren.

Sportpark Cronesteinkade
In Sportpark Cronesteinkade wil de gemeente de bestaande korfbalvelden vervangen door één multifunctioneel sportveld waarop ook de hockeyers terecht kunnen. Op deze manier kan het terrein door Sporting Trigon en Roomburg Hockey worden gebruikt. De tuinen van het Zoete Land worden in de ogen van de gemeente alleen anders ingericht en behouden hun waarde. Daar is het bestuur van de Stichting Leiden Oogst die Het Zoete Land beheert het absoluut niet mee eens en daarin staat de stadstuinderij bepaald niet alleen. De petitie waarin de gemeente wordt opgeroepen geen kunstgrasvelden aan te leggen in de woonwijk is in een week tijd al bijna tweeduizend keer ondertekend.

Chris de Waard in gesprek met Siebrand van der Ploeg van Het Zoete Land over het opknippen van de stadstuinderij.

Aan de Zoeterwoudsesingel wil de gemeente een multifunctioneel sportveld aanleggen dat geschikt is voor zowel hockey als korfbal. De stadstuinderij wordt in het plan opgeknipt in twee stroken aan weerszijde van het sportpark.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Sport Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×