Rector magnificus Stolker: kliklijn voor linkse indoctrinatie van FvD is een slecht idee

7

Rector magnificus Carel Stolker maakt zich sterk voor het open debat. “Een kliklijn over indoctrinatie op universiteiten moet je niet doen, een slecht idee. Universiteit Leiden is al 444 jaar het bolwerk plaats voor diverse opvattingen, het presidium libertatis. Dat is kenmerkend voor onze universiteit.”

Hidde van Slooten in gesprek met de rector magnificus van universiteit Leiden Carel Stolker over de staat van de universiteit en wetenschap na 444 jaar. 

Stolker is niet bang voor het debat. “Als het kwaliteit heeft, als je naar elkaar luistert en debatteert, kan alles in Leiden”, vindt hij. “Onderbouwde feiten zijn cruciaal, het is een opdracht van de universiteit om de feiten te leveren en goede beredeneringen. Het beredeneren van maatschappelijke fenomenen hoort daar ook bij.”

De rector magnificus stelt dat de grens bij geweld ligt in het debat, maar benadrukt dat luisteren heel belangrijk is. Hij stelt ook dat we altijd het debat aan moeten gaan met elkaar, diversiteit is cruciaal volgens hem.

Verbinding met de stad
Naast het debat en de druk op de wetenschap, besprak Hidde van Slooten met Stolker ook het 444-jarig bestaan van de universiteit en de band met de stad. Stolker stelt dat de stad en de universiteit onlosmakelijk verbonden zijn. “De Universiteit Leiden zonder Leiden is geen universiteit.”

Het accent van de 444-viering zal dan ook liggen op verbinding en transparantie. Door middel van weetcafés en lezingen op scholen, probeert de universiteit de kloof met de samenleving kleiner te maken en uit de ivoren torens te komen. “We willen laten zien wat we doen op de faculteiten en mensen hebben daar ook recht op.”

De toekomst van de universiteit
Stolker ziet de toekomst rooskleurig in, maar ziet wel uitdagingen. “We moeten wel kwaliteit blijven bieden, de werkdruk en de bureaucratie moeten wel nog wel aangepakt worden, maar daarover zijn we in gesprek met de minister.”

Internationalisering en interdisciplinariteit zijn volgens Stolker de belangrijkste trends in de hedendaagse wetenschap. “Maar je moet altijd plaats bieden aan de Nederlandse studenten, dat zijn toch ook de belastingbetalers.”

Delen

7 reacties

  • Grote stappen, snel thuis: (1) het HP/De Tijd-artikel gaat over middelbare schoolonderwijs, niet dat op universiteiten; (2) het artikel dateert uit 2006; (3) Het is niet duidelijk wat het gewicht van eventuele standen van zaken in 2006 over het heden zegt. Alleen wanneer men uitgaat van het eigen gelijk en een linkse samenzwering veronderstelt, die de samenleving knevelt, valt alles naadloos op zijn plek: ‘Het was in 2006 al zo, en het is in 2019 nog steeds zo’!

   Ik heb het gesprek met Stolker niet beluisterd. Ik maak me sterk dat u dat ook niet heeft gedaan voor u uw commentaar schreef; in elk geval gaat u op geen enkele manier op hem in.

 1. Bob Goulooze op

  De hele aanpak van Baudet is gericht op het irriteren van diverse beroepsgroepen als leraren, architecten, kunstenaars en dergelijke. Om in het nieuws te komen en de ‘talk of the town’ te zijn. Als hij gelijk zou hebben dan nog heeft het geen effect op de kiezer, die al sinds de jaren ‘60 ‘links geïndoctrineerd ‘ zou zijn. Kijken we naar de na-oorlogse kabinetten dan zien we dat er één links kabinet is geweest, dat van Den Uyl. De rest was rechts, of rechtsig.
  Ik herinner mij dat ik in de zesde klas van de, toen nog lagere school zat en de meester vertelde dat de KVP de beste partij was om op te stemmen. Hij noemde de PvdA een communistische partij. Het is me altijd bijgebleven, met als gevolg dat toen ik eenmaal mocht stemmen ik nooit op de KVP of diens opvolger heb gestemd. Dus als we ooit weer eens een links kabinet willen, laat Baudet dan rustig zijn gang gaan met zijn polariserende prietpraat.

  • Een Leids burger op

   En… wat zegt dat dan?
   Zo ken ik er ook nog wel een : Pim Fortuyn was bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
   Ook docenten hebben zo hun opvattingen.
   Indoctrinatie of niet: mensen moeten zelf leren nadenken en hun keuzes maken.
   .
   Stolker heeft het over de academische vrijheid (presidium libertatis)
   En zegt dat hij geen kliklijn wil voor Fvd of voor Polen.

 2. Zo’n kliklijk tegen onwelgevallig gedachtengoed in het onderwijs doet toch wel een beetje denken aan andere tijden in enkele andere landen. Maar het zij de kwajongens en -meisjes vergeven, want zij hebben slecht onderwijs gehad, komen niet buiten hun rechtsdraaiende bubbel en zijn daarom onwetend.
  Dat neemt natuurlijk niet weg dat we waakzaam moeten zijn en de grote linkse samenzwering niet mogen onderschatten. Zo zag ik een rode vlag aan het einde van een uitstekende lading op een vrachtwagen en toen ik door de stad wandelde vielen mij overal de rode bakstenen op. Zeg nou zelf, dat is toch niet pluis?
  Overigens worden sinds jaar en dag scholieren en studenten geïndoctrineerd met de ideologie van het marktdenken. Daar hoor ik Forum voor Demagogie niet over.

 3. Wim de Leeuw op

  De gedachte dat het onderwijs in Nederland niet bepaald politiek-neutraal is, is niet nieuw. Wel nieuw is dat FvD zich over dit onderwerp uitspreekt. En dan is opeens half Nederland over de rooie. Inclusief de VVD overigens… Zou dat selectieve verontwaardiging zijn? Of collectief geheugenverlies?

  Vijftig klachten bij VVD-meldpunt schoolboeken
  28 september 2006

  (Novum) – De VVD heeft in één week tijd zo’n vijftig klachten verzameld over ongenuanceerde teksten in schoolboeken. De meldingen stroomden binnen bij het vorige week door de liberalen opgerichte Meldpunt Misleidende Schoolboeken. Ruim dertig klachten gaan over politieke teksten. Andere klachten gaan over suggestieve teksten in schoolboeken van bijvoorbeeld aardrijkskunde of over het meldpunt zelf. De klachten zijn afkomstig van zowel ouders als leerlingen. De VVD opende het meldpunt op haar website zodat ouders en scholieren teksten met vooroordelen over religie, politiek, levenshouding en etniciteit kunnen melden. De aanleiding daarvoor was de uitspraak van VVD-Kamerlid Eric Balemans, die de inhoud van schoolboeken vaak ongenuanceerd links noemde. In een boek voor maatschappijleer zou staan dat rechtse partijen sociale ongelijkheid geen probleem vinden en dat de VVD een partij is die mensen aan hun lot overlaat. Balemans noemde dat te zot voor woorden. De VVD sluit het meldpunt als het aantal klachten afneemt tot één of twee per week. Dan wordt een inventarisatie van de klachten op de website van de partij gepubliceerd en wordt bekeken of juridische stappen kunnen worden genomen.

Over de auteur

Je bent nu offline