Rector Magnificus van de Universiteit Leiden Carel Stolker in de studio van Sleutelstad. (Foto: redactie Science071).

Rector magnificus Stolker: kliklijn voor linkse indoctrinatie van FvD is een slecht idee

Rector magnificus Carel Stolker maakt zich sterk voor het open debat. “Een kliklijn over indoctrinatie op universiteiten moet je niet doen, een slecht idee. Universiteit Leiden is al 444 jaar het bolwerk plaats voor diverse opvattingen, het presidium libertatis. Dat is kenmerkend voor onze universiteit.”

Hidde van Slooten in gesprek met de rector magnificus van universiteit Leiden Carel Stolker over de staat van de universiteit en wetenschap na 444 jaar. 

Stolker is niet bang voor het debat. “Als het kwaliteit heeft, als je naar elkaar luistert en debatteert, kan alles in Leiden”, vindt hij. “Onderbouwde feiten zijn cruciaal, het is een opdracht van de universiteit om de feiten te leveren en goede beredeneringen. Het beredeneren van maatschappelijke fenomenen hoort daar ook bij.”

De rector magnificus stelt dat de grens bij geweld ligt in het debat, maar benadrukt dat luisteren heel belangrijk is. Hij stelt ook dat we altijd het debat aan moeten gaan met elkaar, diversiteit is cruciaal volgens hem.

Verbinding met de stad
Naast het debat en de druk op de wetenschap, besprak Hidde van Slooten met Stolker ook het 444-jarig bestaan van de universiteit en de band met de stad. Stolker stelt dat de stad en de universiteit onlosmakelijk verbonden zijn. “De Universiteit Leiden zonder Leiden is geen universiteit.”

Het accent van de 444-viering zal dan ook liggen op verbinding en transparantie. Door middel van weetcafés en lezingen op scholen, probeert de universiteit de kloof met de samenleving kleiner te maken en uit de ivoren torens te komen. “We willen laten zien wat we doen op de faculteiten en mensen hebben daar ook recht op.”

De toekomst van de universiteit
Stolker ziet de toekomst rooskleurig in, maar ziet wel uitdagingen. “We moeten wel kwaliteit blijven bieden, de werkdruk en de bureaucratie moeten wel nog wel aangepakt worden, maar daarover zijn we in gesprek met de minister.”

Internationalisering en interdisciplinariteit zijn volgens Stolker de belangrijkste trends in de hedendaagse wetenschap. “Maar je moet altijd plaats bieden aan de Nederlandse studenten, dat zijn toch ook de belastingbetalers.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×