Science071: De retorische theorie achter Thierry Baudet

De Leidse universiteit is met haar 444 jaar, de oudste van Nederland. 8 februari, 1575 werd universiteit gesticht. Daarom worden dit jaar extra feestelijke activiteiten gehouden. Wij spraken rector magnificus Carel Stolker over de huidige stand van de wetenschap, de geschiedenis en de 444-viering. Daarnaast analyseerden we met professor Jaap de Jong de opmerkelijke speech van Thierry Baudet en de uil van Minerva. 

 

8 februari was het precies 444 jaar geleden dat de universiteit Leiden werd opgericht. Daarom is het hele jaar een feestelijk jaar met verschillende vieringen. We gaan het hebben over de geschiedenis van de universiteit, de viering en de rol van de universiteit.

Het was deze week het gesprek van de week. De verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet en zijn Forum voor democratie. Maar vooral zijn overwinningsspeech domineerde het gesprek van de dag. Iedereen kende de uil van minerva opeens, en woorden als boreaal en cultuurmarxistisch deden stof opwaaien. Alle aanleiding om het over deze historische speech te hebben, en met wie kan dat beter dan met hoogleraar journalistiek Jaap de Jong, expert op het gebied van de retorica.

Het wetenschapsnieuws deze week ging over de oudste T-rex, hoe narcose helpt bij het vergeten van traumatische herinneringen en het smeltende ijs op de noordpool. Redacteur Paul Maas praatte ons bij.

 

Interview Leiden Maatschappij Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×