Femke Dekker rolt een zebrapad uit voor de kinderen om de oversteek naar het Van der Werfpark te maken (Foto's: Gerry van Bakel).

Vijftien minuten hollen maakt lesdag beter

Het begrip ‘The Daily Mile’ stamt uit Schotland, maar verovert ook steeds meer scholen op het Europese continent. Leiden Marathon in samenwerking met de stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) liften graag mee op deze bekende naam om ook Leidse schoolkinderen in beweging te krijgen. Misschien niet dagelijks, maar wel wekelijks en sommige klassen passen het al vaker in het lesprogramma.

Op de Lucas van Leydenschool is een groep 6 er twee jaar geleden al mee begonnen en nu de leerlingen in het laatste jaar zitten doen ze nog steeds een paar keer per week een rondje in het Van der Werfpark. Voor leerling Mia uit groep 8 maakt het niet uit of het regent of niet. Buiten hard lopen is gewoon fijn en van regen word je lekker nat. Soms is het lastig om weer de draad op te pakken, maar vaker is het een welkome onderbreking.

Mok Scheffer van Leiden Marathon regelt de begeleiding voor de scholen. Het is geen opzetje om meer deelnemers voor de Leiden Marathon te werven al zijn alle kinderen natuurlijk van harte welkom bij de Kids Run. Het gaat erom kinderen zoveel mogelijk te verleiden om in beweging te komen. Vrijwilligers en stagiairs helpen de groepsleerkrachten de kinderen naar het park te krijgen en aan het hollen te houden. Leerkrachten Gemma van Schaik (gymnastiek) en Riëtte Burger (groep 6 en 8) zien het als een mooi en vanzelfsprekend onderdeel van het lesprogramma dat niet ten koste hoeft te gaan van lessen in rekenen en schrijven. Even bewegen maakt het leren makkelijker. Ze ervaren wel wat terughoudendheid bij hun collega’s, maar hopen dat het goede voorbeeld gevolgd zal worden.

Uitrollen zebrapad
Voormalig toproeister Femke Dekker komt bij de eerste groep een officiële openingshandeling verrichten. Het uitrollen van een zebrapad op de hoek van de Doezastraat en de Steenschuur. Veiligheid staat voorop. Ook zij ziet een dagelijkse dosis beweging als een positieve invloed op leerprestraties en concentratievermogen. Ze heeft haar zilveren medaille die ze in 2008 won met de Holland Acht op de Olympische Spelen in Peking meegenomen om aan de kinderen te laten zien.

Twee keer per week
De leerlingen van groep 5 zelf hollen enthousiast hun rondjes rondom het standbeeld van Pieter van der Werff. Elke dag hoeft niet voor de meeste, maar één of twee keer per week zien ze wel zitten. Leerkracht Riëtte Burger ziet wel heil in een permanent zebrapad op deze plek. “Er zitten hier een paar scholen in de buurt, en het is ook leuk voor het theehuis. Ik was er zelf niet opgekomen, maar nu ik het zo zie liggen lijkt het me wel wat.”

Leiden Marathon en JOGG hopen The Daily Mile – het is een Schots initiatief vandaar de Engelse naam – ook op andere scholen in Leiden aan de man te brengen.

 

Leiden Onderwijs Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×