Start Singelparkbruggen in september

Aannemer Dura Vermeer start in september met de bouw van de Singelparkbruggen. Door de aanleg van deze zes voetgangersbruggen ontstaat een aaneengesloten wandelroute van ruim zes kilometer langs de singels, zodat het Singelpark als één park te beleven is. In februari 2020 zijn alle bruggen klaar.

De bruggen gaan de verschillende parkdelen verbinden en dragen bij aan de uitstraling en herkenbaarheid van het Singelpark. Net als de Singelparkpoorten die vorige week officieel werden onthuld.

De bouw van de bruggen wordt uitgevoerd tussen september 2019 en februari 2020. In de periode september – november  dit jaar worden de Hapynionbrug over de Nieuwe Rijn, tussen de Kaarsenmakerstraat en het Utrechtse Veer, de Wisenniabrug bij de Oude Herengracht tussen het Huigpark en het Blekerspark en de De Binnenoostsingelbrug tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel aangelegd.

In de periode september 2019 – februari 2020 wordt de Loviumbrug over de Oude Rijn gebouwd tussen de Zijlpoort en het Ankerpark. Van november 2019 – januari 2020 wordt gewerkt aan de Helarbrug tussen het Ankerpark en het terrein van de Meelfabriek en in de periode oktober 2019 – januari 2020 de Aeldisbrug bij de Groenhazengracht tussen het Rembrandtpark en het Arsenaalplein.

Voorbereiding
Maandag start Dura Vermeer met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de bruggen bij het Ankerpark. Het Ankerpark wordt uitgebreid, de huidige oeverlijn van het Ankerpark aan de kant van de Binnenoostsingel wordt over een lengte van ongeveer dertig meter verder de watergang in verlegd, om zo een uitbreiding te creëren. Hierop worden de nieuwe Loviumbrug en de Binnenoostsingelbrug aangesloten.

Ontwerp en bouw
De Singelparkbruggen zijn ontworpen door het Belgische Architectenbureau NEY & Partners. Aannemer Dura Vermeer heeft de ontwerpen, samen met de gemeente Leiden, verder uitgewerkt. De bouw van de bruggen begint met het verplaatsen van kabels en leidingen en het plaatsen van funderingen. Nadat de fundering van een brug klaar is, wordt de stalen bovenbouw van de brug in complete delen ingehesen. Vervolgens worden de bruggen verder afgewerkt en in gebruik genomen.

Nieuwe onderaannemer
In september vorig jaar moest de bouw van de bruggen worden uitgesteld als gevolg van het faillissement van een onderaannemer van Dura Vermeer. Dura Vermeer is vervolgens op zoek gegaan naar een andere onderaannemer en heeft die in de firma’s Van der Zalm uit Brakel en Rusthoven uit Groningen gevonden.

Leiden Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×