Fred Beerenfenger (UVS) en Sander de Jong (RKVV Meerburg)

G voetbal hoort er helemaal bij in de Leidse regio

Voetbal is voor iedereen vinden ze bij de Leidse club UVS en het Zoeterwoudse RKVV Meerburg. De eerstgenoemde begon al in 1989 met G voetbal, Meerburg volgde in 2006. Maar bij beide verenigingen spat het plezier in samen ballen ervan af en de teams zijn echt onderdeel van de grote club. Fred Beerenfenger (UVS ) en Sander de Jong (Meerburg) zaten naast elkaar in de studio van Sport071 om te vertellen over hun G-teams.

Fred Beerenfenger is in alles de veteraan, al meer dan zestig jaar verbonden aan zijn club UVS waar hij zo’n beetje alle functies die je kunt bedenken wel vervuld heeft en de laatste twintig jaar het G-voetbal onder zijn hoede heeft. “Een hele fijne en mooie tak binnen onze vereniging. Sander de Jong rolde bij Meerburg in het trainingsvak nadat zijn zoon Thijs, die het Downsyndroom heeft, vertelde dat hij graag wilde voetballen. De Jong: “We zochten een club in de buurt die G-voetbal aanbood en kwamen zo bij Meerburg terecht. Eerst als ouder langs de lijn, later trainer geworden.”

Bij UVS is het G-voetbal voor volwassenen, terwijl Meerburg zich richt op de jeugd tot een jaar of twintig. Bij UVS werd met G-voetbal begonnen op aandringen van de KNVB. Om mensen met een beperking die buiten op trapveldjes aan het voetballen waren een betere accommodatie te bieden. Beerenfenger: “Bij ons is dat succesvol opgezet en het bestaat nog steeds. Niet meer voor de jeugd, maar verder voor iedereen die kan meedraaien binnen onze teams. Ik zeg altijd, kom een keertje kijken en een keertje meespelen om te zien of het iets voor je is.” Sander de Jong: “Wij hebben nu alleen jeugd, maar die worden dan natuurlijk vanzelf ouder en dan krijgen we misschien vanzelf een seniorenteam.”

De volwassen G-teams van UVS spelen elke week in een competitie, op een half veld. “We spelen meestal op kunstgras en dat betekent dat het bijna altijd door gaat. Niet iedereen kan even goed voetballen, sommigen schieten nog geen deuk in een pakje boter. Maar daar gaat het niet altijd om. Elke goal wordt gevierd als een overwinning.” Sander de Jong herkent dat wel. Zijn jeugdteam speelt in een 4×4 competitie op een kwart veld. “We beginnen met vijf tegen vijf en eindigen soms met drie tegen acht. Als de tegenstander niet zo lekker gaat halen we een speler weg. We willen allemaal blije gezichten, het merendeel let niet op de stand.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Fred Beerenfenger (UVS-Leiden) en Sander de Jong (RKVV Meerburg-Zoeterwoude).

Wie geīnteresseerd is in G-voetbal kan terecht bij RKVV Meerburg voor de jeugd, ga naar de website van RKVV Meerburg en kom een keer meetrainen. Trainingsavond is op donderdag van 18.30 uur tot 19.30 uur. Adres: Hans Ecklplein 1, 2382 AZ  Zoeterwoude. UVS traint op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van UVS. Het adres is: Sportcomplex Kikkerpolder I, Oegstgeesterweg 4B, 2334 BZ  Leiden.

 

Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×