Science071: Waarom horen we liever niet onze eigen stem?

Deze week in de uitzending van Science071: hoogleraar psycho-neurolinguïstiek Niels Schiller schoof bij ons aan om te vertellen over de invloed van ons brein op het horen van onze eigen stem. Verder bracht redacteur Wouter een bezoek aan Carlo Beenakker, professor theoretische natuurkunde, en vroeg hem naar zijn ambitieuze plannen voor de quantumcomputer. Het laatste wetenschapsnieuws komt aan bod met redacteur Boris. Ten slotte legt redacteur Paul in de wetenschapsvraag van deze week uit wat we precies hebben aan de zomer- en wintertijd.

 

Zelden of nooit houden we ervan om de eigen stem te horen. Hoogleraar Niels Schiller ging hierop in, en had het niet alleen over hoe het brein onze stem waarneemt, maar ook hoe het brein onze stem reguleert. 

 

Wereldwijd broeit er een strijd tussen diverse software giganten: wie kan de eerste quantumcomputer bouwen? De European Research Council kende professor Carlo Beenakker, verbonden aan de Universiteit Leiden, zo een ‘advanced grant’ van twee miljoen euro toe. Hoe denkt Beenakker de ontwikkeling van quantumcomputer verder te kunnen helpen?

 

In het wetenschapsnieuws van deze week praat redacteur ons bij over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Zo blijkt onder andere dat muggen de muziek van DJ Skrillex haten. Daarnaast biedt een fossiele begraafplaats in North Dakota, in de Verenigde Staten, meer inzicht in het uitsterven van de dinosauriërs, komen nieuwe uitvindingen niet alleen voort uit intelligentie en kunnen wetenschappers angstige herinneringen bij muizen uitzetten.

 

De wetenschapsvraag van deze week gaat verder in op de zomertijd. Er zijn namelijk genoeg mensen die geen fan zijn van het uurtje minder in de lente, zo ook de voorzitter van de Europese Commissie: Jean-Claude Juncker. Hij deed zelfs een voorstel om het verschil tussen zomer- en wintertijd af te schaffen en gewoon één tijd aan te houden. Wat is er met dat voorstel gebeurd? En wat is het nut van dat uurtje minder eigenlijk? Je hoort het in de wetenschapsvraag!

Advertentie

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×