(Foto's: Reanne van Kleef).

Wereldwijde strijd van Plastic Avengers tegen plasticvervuiling begint in Leiden

De Plastic Avengers onder aanvoering van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga hebben gisteren voor het Leidse stadhuis een manifest overhandigt aan vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Hierin is de visie op een wereldwijde aanpak van de plasticvervuiling beschreven in vijf principes. Timmermans benadrukte het belang van de strijd tegen plastic en prees Leiden om de manier waarop de gemeente met duurzaamheid omgaat.

“We hebben afgelopen week in Europa wetgeving over de strijd tegen plasticvervuiling aangenomen”, vertelt Timmermans nadat hij het manifest in ontvangst heeft genomen. “Die gaat heel ver. Daarmee zijn we leidend in de wereld. Dat was niet mogelijk geweest als de samenleving er niet klaar voor was. De samenleving is klaargestoomd voor de nieuwe manier van leven, mede door activisten als de Plastic Avengers. Hun rol daarbij mag nooit worden onderschat. Die is ontzettend belangrijk.”


Ranne van Kleef in gesprek met vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over het manifest en Leiden.

Een van deze vijf principes gaat over opruimen. “We stoppen met het opruimen van plastic en gaan over op ‘data-jutten'”, zegt Tinga. “Alleen door te monitoren en data te verzamelen kunnen bedrijven en beleidsmakers bewogen worden om de plasticvervuiling effectief bij de bron aan te pakken. Enkel opruimen is symptoom bestrijding en speelt het conservatieve deel van het bedrijfsleven in de kaart. Bedrijven worden niet geprikkeld hun bedrijfsvoering te veranderen zolang de maatschappij hun plastic verpakkingen voor hen blijft opruimen.” In Nederland alleen kost opruimen gemeentes 250 miljoen aan belastinggeld, los nog van alle uren inzet van vrijwillige afvalrapers.


Plastic Soup Surfer Merijn Tinga vertelt over de Plastic Avengers en het manifest.

‘We kunnen het oplossen’
Timmermans sprak ook zijn lof uit over de manier waarop de gemeente Leiden met duurzaamheid omgaat. hij nam daarbij de invoering van ecoglazen als voorbeeld. “Ik vind het heel erg goed dat Leiden er straks met 3 oktober voor gaat zorgen dat al dat plastic niet meer in de grachten komt en voor hergebruik gaat. Dat doen ze in Gent ook al bij de Gentse feesten en dat is heel succesvol. Het Leidse stadsbestuur heeft zich daar ook bij aangesloten. Dat zijn zulke belangrijke signalen aan de bevolking, dat we er iets aan gaan doen. De grootste bedreiging voor het probleem is wanneer mensen denken: ik kan er toch niks aan doen. Dit is nou typisch iets dat we wel kunnen oplossen.”

Het manifest
Het manifest is te vinden op de website van de Plastic Avengers. Tinga roept iedereen op het te lezen en te ondertekenen. Mensen die zich kunnen vinden in de visie van de Plastic Avengers zijn ook welkom om zich bij het collectief aan te sluiten.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×