Wereldwijde strijd van Plastic Avengers tegen plasticvervuiling begint in Leiden

12

De Plastic Avengers onder aanvoering van Plastic Soup Surfer Merijn Tinga hebben gisteren voor het Leidse stadhuis een manifest overhandigt aan vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Hierin is de visie op een wereldwijde aanpak van de plasticvervuiling beschreven in vijf principes. Timmermans benadrukte het belang van de strijd tegen plastic en prees Leiden om de manier waarop de gemeente met duurzaamheid omgaat.

Deze diashow vereist JavaScript.

“We hebben afgelopen week in Europa wetgeving over de strijd tegen plasticvervuiling aangenomen”, vertelt Timmermans nadat hij het manifest in ontvangst heeft genomen. “Die gaat heel ver. Daarmee zijn we leidend in de wereld. Dat was niet mogelijk geweest als de samenleving er niet klaar voor was. De samenleving is klaargestoomd voor de nieuwe manier van leven, mede door activisten als de Plastic Avengers. Hun rol daarbij mag nooit worden onderschat. Die is ontzettend belangrijk.”


Ranne van Kleef in gesprek met vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans over het manifest en Leiden.

Een van deze vijf principes gaat over opruimen. “We stoppen met het opruimen van plastic en gaan over op ‘data-jutten'”, zegt Tinga. “Alleen door te monitoren en data te verzamelen kunnen bedrijven en beleidsmakers bewogen worden om de plasticvervuiling effectief bij de bron aan te pakken. Enkel opruimen is symptoom bestrijding en speelt het conservatieve deel van het bedrijfsleven in de kaart. Bedrijven worden niet geprikkeld hun bedrijfsvoering te veranderen zolang de maatschappij hun plastic verpakkingen voor hen blijft opruimen.” In Nederland alleen kost opruimen gemeentes 250 miljoen aan belastinggeld, los nog van alle uren inzet van vrijwillige afvalrapers.


Plastic Soup Surfer Merijn Tinga vertelt over de Plastic Avengers en het manifest.

‘We kunnen het oplossen’
Timmermans sprak ook zijn lof uit over de manier waarop de gemeente Leiden met duurzaamheid omgaat. hij nam daarbij de invoering van ecoglazen als voorbeeld. “Ik vind het heel erg goed dat Leiden er straks met 3 oktober voor gaat zorgen dat al dat plastic niet meer in de grachten komt en voor hergebruik gaat. Dat doen ze in Gent ook al bij de Gentse feesten en dat is heel succesvol. Het Leidse stadsbestuur heeft zich daar ook bij aangesloten. Dat zijn zulke belangrijke signalen aan de bevolking, dat we er iets aan gaan doen. De grootste bedreiging voor het probleem is wanneer mensen denken: ik kan er toch niks aan doen. Dit is nou typisch iets dat we wel kunnen oplossen.”

Het manifest
Het manifest is te vinden op de website van de Plastic Avengers. Tinga roept iedereen op het te lezen en te ondertekenen. Mensen die zich kunnen vinden in de visie van de Plastic Avengers zijn ook welkom om zich bij het collectief aan te sluiten.

Delen

12 reacties

 1. Timmermans benadrukte het belang van de strijd tegen plastic en prees Leiden om de manier waarop de gemeente met duurzaamheid omgaat.nou dan wil ik hem zondag”s wel mee nemen door de grachten om te laten zien wat een pestzooi er ligt en dat is niet van een week.

 2. Martin Kroon op

  iedereen kan er zelf wat aan doen – niet alleen door je kinderen beter op te voeden op dit punt. Want wie gooien al die blikjes, flesjes en verpakkingen op straat en in het water?! Niet mijn bejaarde buren (in de Stevenshof) maar de consumenten van al die (“sport”)drankjes – meestal jongeren.
  Ik ruim dus die troep van anderen op als ze ‘op mijn pad komen’ en ik genoeg ergernis heb opgebouwd. Handig om zo’n wegwerptasje bij je te hebben dan. En iedereen met een huis aan de straat waar al die troep voor je deur ligt zou niet moeten kankeren maar zelf oprapen wat je buurtgenoten hebben gedropt voor jouw deur.
  Ik noem dat EIGEN STRAATJE EERST! Dat plan is al 10 jaar geleden aan Leiden geadviseerd door de Leidse Milieuraad maar er is niets mee gedaan door de gemeente.
  Dus ga zelf aan de slag als je een blikje of flesje in je eigen straat ziet, dat nooit door een gemeentewerker zal worden opgeveegd, want er wordt alleen in het centrum geveegd. En koop geen bloikjes of petflesjes waar geen statiegeld op zit!

 3. Tinga merkt terecht op over plastic afval: “Enkel opruimen is symptoombestrijding en speelt het conservatieve deel van het bedrijfsleven in de kaart. Bedrijven worden niet geprikkeld hun bedrijfsvoering te veranderen zolang de maatschappij hun plastic verpakkingen voor hen blijft opruimen”. Al had “het conservatieve deel van het” beter vervangen kunnen worden “het uitsluitend naar winstmaximalisatie strevende”. De destructieve gevolgen en de enorme opruimkosten worden schaamteloos afgewenteld op resp. de natuur en de samenleving.
  .
  Vervuiling moet bij de bron worden aangepakt, worden voorkomen, dus veel minder plastic verpakkingen en heffing van statiegeld waar mogelijk. Te veel politici lopen echter braaf aan het handje van de verpakkingsindustrie en de supermarktketens, zo meegaand zelfs dat het moeilijk is om bij een aantal het vermoeden van een vorm van corruptie naar het rijk der fabelen te verwijzen. En ja, natuurlijk, veel te veel burgers maken er een enorme rotzooi van.

 4. Koos Van Herk op

  Niet alleen marktkooplieden maar heel veel andere mensen in leiden zij zeer onzorgvuldig met plastic afval! Weet u trouwens dat de schippers van de Leidserederij dagen organiseren om plastic uit de grachten te vissen en generaal zo mogelijk elke dag dat doen! Dus geen woorden maar daden op!

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline