De gemeente Leiden en de Universiteit Leiden hebben het beeldkwaliteitsplan klaar voor de nieuwe binnenstadscampus bij de Witte Singel. (Impressies: KCAP).

Gemeente presenteert plannen nieuwe campus rond Witte Singel

De gemeente Leiden heeft de plannen gepresenteerd die de universiteit heeft laten maken voor het gebied Witte Singel Doelencomplex. Daar moet over een jaar of vijf een binnenstadscampus verrijzen ten behoeve van de Faculteit Geesteswetenschappen. Deze zogeheten ‘Humanities Campus’ moet een internationale kennis-hub worden. De Universiteit Leiden steekt er een slordige honderd miljoen euro in.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Paul Dirkse over de nieuw campus voor de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden en de alternatieve locaties voor de bewoners die voor de plannen moeten verhuizen.

Voor het campusplan worden twee bestaande bouwblokken afgebroken. Het Witte Singel Doelencomplex met daarin 58 sociale huurwoningen en het Lipsiusgebouw waarin voorheen onder andere het LAKTheater was gevestigd. De overige gebouwen worden grondig onder handen genomen.

Op de plek van de woningen komt in de campusplannen een nieuw onderwijsgebouw. De locatie van het Lipsius wordt een park met de gebouwen daar omheen. Langs het water komt een nieuw wandelpad door het Singelpark. Langs het Reuvensgebouw wordt een wandelvlonder aangelegd, omdat daar geen ruimte is tussen de bebouwing en het water.

Tussen de twee bestaande bruggen, wordt een derde brug aangelegd om de twee delen van de campus beter met elkaar te verbinden. Links en rechts van de Universiteitsbibliotheek worden namelijk ook de bijgebouwen aangepakt en gaan deel uitmaken van de nieuwe Humanities campus.

Op de campus wordt ook in de toekomst nog gewoond. De gemeenteraad nam dat op in het programma voor het gebied. Er komen vijftig woonruimtes voor studenten van elk zo’n vijftig vierkante meter groot.

Leiden Maatschappij Politiek Science Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×