GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn wilde vanavond van burgemeester Lenferink weten waarom er bij de Statenverkiezingen te weinig stemlokalen waren. (Foto: Chris de Waard).

Zorgen bij GroenLinks om aantal Leidse stembureaus

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten deden zich in Leiden nogal wat problemen voor bij het stemmen. Dat blijkt uit talloze meldingen die deels ook terug te vinden zijn in het proces-verbaal dat van de verkiezingen is opgemaakt.

GroenLinks-raadslid Jos Olsthoorn vroeg burgemeester Lenferink vanavond om ervoor te zorgen dat het bij de komende verkiezingen voor het Europese Parlement wel goed gaat. Hij wil niet alleen meer stemlokalen, maar ook een betere bezetting. “We hebben een flink aantal meldingen gekregen van mensen die lang moesten wachten om te kunnen stemmen en soms zelfs vertrokken zonder gestemd te hebben. Ook was het veel te druk voor de leden van sommige stembureaus die daardoor overwerkt raakten.

Olsthoorn somt op: “Bij het stembureau bij De Sleutels stond vanaf 17.30 continu een rij van tien tot twintig minuten, in de Merenwijk misten rode potloden, in de Morschwijk stonden constant rijen en in Roomburgh was de locatie niet beschikbaar en moest men in de hal gaan staan. Bij Rosenburgh waren ze tot 21.50 uur bezig voordat de laatste persoon in de rij had gestemd. Dat gebeurde ook bij Basisschool De Zwaluw”. Volgens Olsthoorn zijn bovendien er ruim 75 mensen gesteld die weggingen zonder überhaupt te hebben gestemd, omdat de rij te lang was.

Burgemeester Lenferink erkent de problemen en noemt drie oorzaken. Sinds mensen met een stempas overal in Leiden kunnen stemmen is het lastiger om te voorspellen waar het druk zal zijn. Ook stemmen mensen niet altijd op dezelfde tijden, waardoor er pieken ontstaan. Tenslotte was de opkomst op 20 maart veel hoger dan bij de vorige provinciale verkiezingen.

Deze opvallende opmerking van een kiezer die in heet stadhuis ging stemmen haalde het proces-verbaal van de Statenverkiezingen.

 

Garanties dat bij de Europese verkiezingen alles goed gaat, kan Lenferink niet geven. Wel wordt er op de problemen geanticipeerd. Zo wordt eer rekening gehouden met een opkomst die tien procent hoger ligt dan bij de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement. Dat moet verlichting brengen. Onder meer door om drukke stemlocaties twee stembureaus op één locatie in te richten. De twee andere oorzaken blijven onzekere factoren.

Een in het verleden verdwenen stembureau in Leiden Noord keert in de toekomst waarschijnlijk weer terug, wist Lenferink nog te melden. Het gaat daarbij om de Rondedans in de Julianastraat. Dat zal nog niet bij de komende verkiezingen op 23 mei zijn.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×