Eenderde nieuwe Singelparkbruggen niet rolstoelvriendelijk

41

Van de zes Singelparkbruggen die in de komende twaalf maanden worden aangelegd, zijn er twee niet rolstoeltoegankelijk. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen vroeg vanavond in de Leidse gemeenteraad of daar alsnog iets aan te doen is. Dat blijkt niet het geval. “Toen de raad de brugontwerpen enkele jaren geleden goedkeurde, was al bekend dat rolstoelers en mensen met een rollator niet van alle bruggen gebruik zouden kunnen maken. Rond die bruggen komen aantrekkelijke omloop- of omrijroutes die worden gefinancierd met middelen die bestemd zijn voor het Singelpark”, zo memoreerde wethouder Leewis.


De twee bruggen waar het om gaat, zijn de Aeldisbrug over de Groenhazengracht die het Rembrandtpark gaat verbinden met het Arsenaalplein. Om bootjes door te kunnen laten, wordt die brug te steil voor rolstoelers. De tweede brug waar mensen die slecht ter been zijn met een boog omheen moeten, is de Hapynionbrug over de Nieuwe Rijn tussen de Kaarsenmakerssteeg en het Utrechtse Veer.

Over de toegankelijkheid van de Singelparkbruggen is overleg geweest met het Platform Gehandicapten Leiden.

Delen

41 reacties

 1. Barbara Pouw

  Nee maar heel veel zebra oversteekplaatsen ook niet (maak dat rondje voor de gein maar eens binnen en net buiten de singels). Ook niet kinderwagen vriendelijk dus! Jammer, gemiste kans.

 2. Bruggen, heeft toch te maken met verkeer? Nou daar is tie weer:
  “Als er iets verkeerd kan in het verkeer dan proberen ze dat uit in Leiden.”

 3. Tjet Meijer

  Is een vertegenwoordig van deze groep op tijd betrokken geweest? Ik krijg de indruk van niet. Wat jammer is dat, want het park is toch voor iedereen. Ook voor deze groep zou het zo’n heerlijke plek zijn om te vertoeven. Belangrijke vraag voor nu: wat is er aan te doen! Ga in gesprek met de mensen om wie het gaat.

 4. Koos Van Herk op

  Weet u dat al heel veel rolstoelers een electrische rolstoel ter beschikking hebben, als ze zich al niet met een scootmobile verplaatsen! Hoe zou men dat in Tirol toch doen! Ik weet het al de bergen vlakken, want het is toch onzin om mensen daar te laten skiën!

 5. Dien Ho Even

  Ik roep al 2 jaar dat het Singelpromenade Leiden het meest ontoegankele park in Leiden wordt. Dat kan echt niet meer na de ratificatie van het VN-verdrag.
  De bruggen zijn niet alleen niet rolstoeltoegankelijk, maar dus ook niet voor kinderwagens, kindjes op loopfietsjes, ouderen en mensen met een rollator. En die mensen die dus al slecht ter been zijn laten ze dus een heel stuk omlopen?
  Dit is gewoon een armoe van creativiteit bij architecten en stedenbouwkundige dat ze geen oplossing kunnen verzinnen die werkt voor iedereen (boten en rolstoelen) en er ook nog leuk uit ziet.
  Ook ben ik erg benieuwd waarom Platform gehandicapten en chronisch zieken leiden hier mee akkoord is gegaan.

 6. Eus de Watergeus op

  Bijzonder hoe half gehandicapt Leiden weer op z’n achterste wielen staat. Dat de twee bruggen in kwestie niet toegankelijk zijn voor rolstoelen betekent in de praktijk dat rolstoelers hier een kleine omweg moeten nemen als ze de singelparkroute willen afleggen. Van de Aeldisbrug ontgaat het nut mij sowieso want de alternatieve route is nauwelijks een omweg te noemen. De belangrijkste bruggen, de bruggen die het Ankerpark ontsluiten, worden helemaal rolstoelvriendelijk.
  Misschien dat schuimbekkend Leiden de route eerst eens kan wandelen alvorens te reageren. Ook nu al, zonder bruggen, is het goed te doen en de moeite waard.

  • U hebt gelijk wat betreft de Aeldisburg. Tien meter verderop ligt inderdaad al een brug. ‘Kleine omweg’. Weggegooid geld derhalve. Maar ja, fotomomentje straks….

   • Eus de Watergeus op

    Hmnee. U heeft toch niet de strekking van mijn commentaar begrepen.

  • Een Leids burger op

   ¨Ook nu al, zonder bruggen, is het goed te doen en de moeite waard.¨
   Precies: dus we hebben die nieuwe bruggen helemaal niet nodig. Maar dat was vast ook niet de strekking….
   🙂

   • Eus de Watergeus op

    Het hele singelpark is niet nodig in de zin van onmisbaar. Het is de gemeente erom te doen dat de stad leuker te maken. Het singelpark is wat mij betreft van toegevoegde waarde en ik kijk ernaar uit de route te doen mét bruggen. Tegelijkertijd staat het mij tegen dat sommige Leidenaren geen kans onbenut laten om te klagen. Het is ook nooit goed.

 7. De alwetende Raad is er bewust mee akkoord gegaan. Zij zijn dus verantwoordelijk. En het Singel’park’ zelve had ook beter kunnen weten, maar ja, die lopen nog allemaal kwiek rond. Dus denken ze niet aan rolstoelers.

 8. Ik voel veel compassie voor de mensen die hier klagen… Het is ook nooit goed.
  Klagen en mopperen is ZO VEEL makkelijker dan zelf verantwoordelijkheid nemen!
  Maar ja, nu doe ik het zelf ook; ik klaag over de klagers!
  Begrip tonen is misschien beter: zeggen dat het inderdaad jammer is dat bijv. niet alle bruggen rolstoelvriendelijk zijn; dat vind ik ook. En dat het pijnlijk is dat niet aan alle wensen kan worden voldaan. Dat het pijnlijk is dat het leven vaak pijnlijk is – ik weet er alles van…. Pijn voelen helpt, dan gaat de meeste pijn vanzelf voorbij.

 9. Toch slordig hoor. Als winkelier of horeca ondernemer moet je ik weet niet wat investeren om je zaak rolstoelvriendelijk, rookvrij en weet ik wat nog meer te maken. Deze situatie met de bruggen had natuurlijk nooit mogen ontstaan. Laat ze dan weg en laat iedereen omlopen/rijden. Wel zo eerlijk en voor een beetje wandelaar maakt dat niks uit. Hou je ook nog geld over voor andere leuke dingen, voorzieningen voor mindervaliden bijvoorbeeld.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline