(Foto's: Emile van Aelst en Gerry van Bakel).

'Uitlopen is goud' voor veel deelnemers Singelloop

Rond de vijfduizend hardlopers vulden vrijdagavond de Langegracht voor de start van de 44e Leidsch Dagblad Singelloop. Bij uitstek een sportief evenement voor de hele familie, maar er zijn ook fanatiekelingen die als eerste de streep willen halen. Marco van Erp en Leone de Voogd waren de snelste man en vrouw van de avond. Maar de echte winnaars waren natuurlijk de goede doelen die samen ruim 22 duizend euro aan wensen vervuld krijgen.

Andere winnaars zijn alle lopers die de Singelloop voltooiden, voor velen is dat het doel. Uitlopen is goud, verwoordde een van de deelnemers het treffend voor de start. Gezellig samen lopen langs de Leidse singels en na afloop samen het glas heffen. Aan persoonlijke records wordt geen waarde gehecht. Trainen is bijzaak.

Niet alleen voor Leidse lopers is de Singelloop een aantrekkelijk sportgebeuren. Drie vrouwen uit de omgeving van Voorburg waren deze vrijdagavond naar de Sleutelstad gekomen om het befaamde rondje te doen. Voor de een was het de eerste keer, anderen liepen al eerder mee.

Als starter was prins Pieter-Christiaan bereid gevonden. Hij traint bij Leiden Atletiek in de groep van Bram Wassenaar voor de marathon in Berlijn. Hij voelde zich vereerd te worden opgenomen in het illustere rijtje van sportgrootheden die hem voor zijn gegaan als starter. De prins overweegt nog de 10 km tijdens de Leiden Marathon op te nemen in zijn voorbereiding. Verder mocht prins Pieter-Christiaan zijn eigen Stichting Laureus Nederland toevoegen als goed doel voor de Singelloop.


Prins Pieter-Christiaan in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Na het startsignaal duurde het zeker vier minuten totdat alle lopers daadwerkelijk van start waren gegaan. De starter zelf trok gauw zijn Laureus-shirt uit en mengde zich tussen de lopers. Na iets meer dan 21 minuten was de eerste loper terug. Marco van Erp van Leiden Atletiek kwam als eerste over de finish. Hij hield de eer hoog voor de Leidse vereniging, zoals starter prins Pieter-Christiaan had gehoopt.

Marco van Erp in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Bij de vrouwen ging de eer om als eerste te finishen naar Leone de Voogd van de Leiden Road Runners Club. Zij verraste zichzelf wel een beetje, want eigenlijk is zeven kilometer voor haar een veel te korte afstand. De Voogd begeeft zich vooral in het marathoncircuit en hoopt volgende maand mee te doen met de Leiden Marathon.
Leone de Voogd in gesprek met verslaggeefster Gerry van Bakel.

Andere lopers van de Leiden Road Runners Club zijn zich overigens niet bewust van een concurrentiestrijd tussen beide hardloopverenigingen in Leiden. Ook zij lopen allemaal de Singelloop omdat het zo’n geweldig leuk evenement is waar jong en oud aan deel kan nemen.

De Singelloop is een echt familiegebeuren en dat zie je overduidelijk aan de start, waar groepjes met elkaar op de foto gaan.

Na de start worden gauw de tafels neergezet met goodie-bags, sinaasappelschijven en natuurlijk de medailles. Vrijwilligers van de uitgekozen goede doelenorganisaties worden gevraagd de medailles uit te reiken aan de Singellopers.

Naast families en schoolklassen loopt er ook een groep mee van JES Rijnland, een organisatie die zich sterk maakt om kinderen die dat nodig hebben een steuntje in de rug te geven. Bijvoorbeeld met huiswerkbegeleiding in de HuiswerkKamer, de Weekendklas en de Zomerschool.

En uiteindelijk is het dan zover, vlak voor de bezemwagen komen de laatste lopers binnen. Het jongetje dat zijn tweede Singelloop voltooid en met zijn tong op zijn schoenen binnenkomt heeft het nauwelijks in de gaten. “Het was heel erg zwaar,” weet hij eruit te persen. Maar zijn moeder is blij met de bos bloemen en trots op de prestatie van haar zoon.

En daarmee is de 44e editie van de Singelloop succesvol afgerond. De cheques worden daarna in Gebr. de Nobel uitgereikt aan de negen goede doelen. De ambulance die op het laatst over de Langegracht reed vervoerde een jongen naar het ziekenhuis die een verstuikte pols bleek te hebben, aldus Adriaan Brandenburg van de Singelloop-organisatie. Voor wie deze Singelloop te vroeg kwam, volgend jaar komt er waarschijnlijk weer een. Nummer 45.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×