Voor het vijfde jaar op rij buigen de Stadstijgers zich een week lang over maatschappelijke vraagstukken. (Foto's/video: Chris de Waard).

Eerste lustrum voor scholierenproject Stadstijgers

Vanmorgen zijn enkele tientallen leerlingen van het Leonardo College Leiden van start gegaan met het project Stadstijgers dat dit jaar voor de vijfde keer wordt georganiseerd. De leerlingen van 5 VWO werden ontvangen bij  PLNT aan de Langegracht waar ze eerst een rondleiding kregen. Vervolgens sprak wethouder Martine Leewis de leerlingen toe bij de officiële aftrap van de projectweek, waarin de scholieren met een specifiek onderwerp aan de slag gaan. Die onderwerpen hebben ze niet zelf bedacht, maar deze zijn aangedragen door externe opdrachtgevers.

Chris de Waard sprak bij de start van de projectweek met wethouder Martine Leewis en docent Mark Gritter. Woensdag komen de leerlingen zelf aan het woord als de hun eerste resultaten presenteren.

Dit jaar gaan de leerlingen met zes verschillende projecten aan de slag. Zo worden er in opdracht van de Grondstofjutters plannen gemaakt om het stationsgebied plasticvrij te maken en gaan twee andere groepen aan de slag met twee opdrachten van de Vrienden van het Singelpark. Hoe maak je dat park aantrekkelijk voor iedereen en hoe zorg je ervoor dat mensen uit de stad gaan meehelpen met het onderhoud van het Singelpark.

Verder worden er in opdracht van de gemeente Leiden ideeën uitgewerkt om het uitgaansleven aantrekkelijker te maken voor jongeren tussen de 14 en 17 jaar en buigt een vijfde groep zich over een project van de stichting Leiden Oogst die aan de Zoeterwoudsesingel stadstuinderij Het Zoete Land beheert. Het is de bedoeling dat als nieuwe activiteit in het pas aangelegde Bontekoepark in de Zeeheldenbuurt een stadsgroentetuin wordt aangelegd waar groente gekweekt gaat worden voor de Voedselbank Leiden.

De laatste opdracht wordt uitgevoerd voor PLNT zelf. het centrum voor innovatie en ondernemerschap opende vorige week een duurzame daktuin en nu gaan de Leonardo-leerlingen plannen maken om zulke daktuinen innovatief te laten zijn door natuur, mens en nieuwe technologie ter combineren.

Woensdag presenteren de Stadstijgers hun eerste resultaten aan elkaar en aan een viertallige jury waarvan ze ook feedback krijgen voor de rest van de week. Vrijdagmiddag volgen de eindpresentaties. De beste ideeën worden verder gebracht met hulp van de Awesome Foundation Leiden.

Duurzaamheid Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×